Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruud de Koning, Brassica Trade:

"Broccoli- en bloemkoolschaarste zal nog wel even aanhouden”

Tholen - De Spaanse vollegrondsgroentenaanvoer komt maar moeizaam op gang. "Koud en schaars", zo vat Ruud de Koning van Brassica Trade uit het Noord-Hollandse Dirkshorn de situatie samen. "Dat resulteert in goede prijzen. Broccoli wordt rond de 2-2,50 euro af-Spanje verkocht, afhankelijk van de specificaties. De bloemkool gaat rond de 10-12 euro weg."

En ook voor de komende weken ligt een prijsdaling niet in de lijn der verwachting, aldus de handelaar. "Al weet je het natuurlijk nooit, maar volgende week geven ze in Spanje weer vorst af, dus ik verwacht niet dat de aanvoer vlot op gang komt. Zeker de komende twee weken verwacht ik dat de handel schaars blijft. Nu is de vraag ook niet heel wild, want met dit geld heb je ook de nodige afvallers. Broccoli op ijs is op dit moment niet zo'n groot item, maar van de zomer toen het zo warm was, hebben we veel aan Zuid-Europa geleverd. Maar ook dit is helaas steeds meer een vechtmarkt geworden."

"De oorzaak van de lage aanvoer zit'm deels in het noodweer dat Spanje in september trof. Daarnaast is men eerder begonnen omdat hier veel broccoli is verregend. Veel telers in Nederland hebben met de late zettingen last gehad van smet. Daardoor moesten er heel wat percelen omgefreesd worden. Dat was toch wel een klap voor veel telers na een redelijk goed seizoen. De verwachting is ook dat er dit jaar weer een heel aantal telers zullen stoppen. De kwaliteitseisen worden alleen maar strenger."

Naast de bloemkool en broccoli is ook de beschikbaarheid van andijvie en spinazie lastig. "Ook in Italiƫ is het noodweer geweest, dus alternatieven zijn beperkt. De handel in peen loopt nog wel redelijk door. In de witte en rode kool is de handel heel rustig", somt Ruud op. Brassica Trade levert zowel aan zowel exporteurs als groothandelaren die op hun beurt weer leveren aan de retail en verwerkende industrie. "Onze vollegrondsgroenten komen hoofdzakelijk in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Belgiƫ en Oost-Europa terecht."

Voor meer informatie
Brassica Trade
Woudmeerweg 25a
1746 CD Dirkshorn
T +31 226 331 900
[email protected]
www.brassicatrade.nl