Op 20 en 21 november 2019 presenteerden 445 exposanten uit 12 verschillende landen hun innovaties voor de teelt van asperges en zachtfruit op de expoSE en expoDirekt in Karlsruhe. 6.700 bezoekers uit heel Europa kwamen de beurs bezoeken. 

Klik hier voor de fotoreportage.


Will Teeuwen en Roger Lenders van Teboza

De sfeer tijdens deze editie was aanzienlijk beter dan vorig jaar: "Vorig jaar was de oogst, van zowel zachtfruit als asperges, vrij slecht. Dit jaar waren de opbrengsten een stuk meer bevredigend en dit werd duidelijk tijdens de evenementen die werden gehouden", vertelt één van de exposanten.

Hoewel veel bezoekers de afgelopen weken al diverse beurzen bezocht hadden, waren ze tevreden over het verloop van de expoSE. Volgens een exposant staat de evenementenkalender voor de aspergesector behoorlijk vol. "Zondag kwamen we terug van de Agritechnica en maandag moesten we al naar Karlsruhe. En na deze beurs moeten we ons al voorbereiden op de Fruit Logistica in Berlijn."


Gerhard Buis van Sismatec en Gerrit Tijhof van Proseal 

Over het kwaliteit van de bezoekers waren de exposanten erg tevreden. "Veel bezoekers waren opzoek naar nieuwe machines en verpakkingsoplossingen. Voor ons waren de eerste paar uur op de expoSE al veel succesvoller dan drie dagen op de Fruit Logistica", aldus een tevreden exposant. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Dit jaar richtte de expoSE en expoDirekt zich onder andere op innovatieve en duurzame verpakkingsoplossingen. Drie van de zes Innovation Awards gingen naar ontwikkelaars van nieuwe verpakkingen. Veel verpakkingen van papier en behandeld papier komen momenteel op de markt. Bovendien worden verpakkingen van verschillende materialen met een laag plasticgehalte ook goed ontvangen.


Steven Oosterloo en Jan Robben van Flevoberry in gesprek met Harrie van den Heuvel (Van den Elzen)

Nieuwe variëteiten: Is de trend voorbij?
ExpoSE is altijd het platform geweest voor veredelaars en leveranciers van opkweekmateriaal om nieuwe rassen aan het publiek te introduceren. Hoewel er dit jaar enkele nieuwe variëteiten werden gepresenteerd, lijkt de grote "variëteitentrend" in zowel het aardbeien- als het aspergegebied voorbij te zijn, bevestigen diverse exposanten.

Groene en paarse asperges zijn op het moment zeer trending in de aspergesector. "We hopen dat deze soorten, evenals de bijbehorende marketingconcepten, bij de jongere generaties aan gaan slaan", zegt een leverancier van opkweekmateriaal. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Het team van Limgroup