Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 16-30 september

Greenyard... the story continues

De eerste twee weken van september kwamen stormachtig ten einde in Spanje. Wat brachten de laatste twee weken van de maand ons? Stilte voor de storm? Er waren deze weken veel beurzen, open dagen en openingen van nieuwe panden, goed nieuws al was er ook droevig en schokkend nieuws uit de sector...

In de derde week van september wordt meer duidelijk over de schade die de storm in Spanje heeft aangericht aan de teelt. Er wordt een verlies gemeld van 30% in de druivenoogst. Voor de citrus is het nog spannend. Als de velden snel gedroogd kunnen worden dan is de oogst nog te redden van eventuele schimmelinfecties. Er wordt melding gemaakt van ruim 190 miljoen euro aan schade bij de telers.

Wim Vandepoel op de open dag van de MaBru

Op 16 september werd Fruit Vandepoel op de MaBru in Brussel overgenomen door Paul Ponnet en Guy Claessens. De reden voor de overdacht was de leeftijd waarop Wim en Bernadette Vandepoel kwamen. Door het jonge team hopen ze de continuïteit van het bedrijf voor hun klanten te garanderen. De overname werd in aanloop naar de open dag van de Mabru op vrijdag 20 september bekend gemaakt.

Afgelopen vrijdag vierde Prins Verpakkingstechniek uit Veenendaal haar 40-jarig jubileum. Het bedrijf dat ooit gestart is in een schuurtje achter het huis van oprichter Prins, is uitgegroeid tot een bekend bedrijf met klanten over de hele wereld.

Greenyard maakt op 16 september bekend dat de Amerikaanse Vermogensbeheerder Kabouter Management zijn belang in Greenyard laat zakken tot 2,9% van de aandelen. Vorig jaar was dat nog 8,6%. De vrije aandelen op de markt stijgen daarmee van 34,5% naar 36,5%.

Hein Deprez (Greenyard), Eugenio Guidoccio (REWE) en Marc Zwaaneveld (Greenyard) 

Een paar dagen later maakte het bedrijf van Hein Deprez bekend dat het  met de Duitse retailer REWE Group (REWE, PENNY) een intentieverklaring hebben ondertekend. Deze intentieverklaring heeft tot doel hun huidige relatie op de Duitse markt uit te breiden tot een lange termijn, verticaal geïntegreerd en transparant partnerschap voor verse groenten & fruit en bloemen. Toch heeft Greenyard nog een lange weg te gaan werd duidelijk op de gewone en buitengewone algemene aandeelhoudersvergaderingen van Greenyard in Sint-Katelijne-Waver op 20 september.

Op 14 september stapte Harold Schuurmans van Westland Mushrooms in het huwelijksbootje met zijn Nicoline.

Op 17 september worden de lezers uit de spanning gehaald. Kraaijeveld vervolgt zijn spannende cliffhanger en maakt bekend dat het gaat digitaliseren en een compleet nieuw platform lanceert voor de handel.

Vanuit de Europese Unie wordt aangekondigd dat de sancties tegen Rusland voor nog eens zes maanden worden verlengd. Daarmee gaat de boycot zijn zesde jaar in.

Medewerkers Bakker Barendrecht slaan eerste paal voor nieuw distributiecentrum op Dutch Fresh Port in Ridderkerk. Foto: Menno Ridderhof

Op 18 september slaat Bakker Barendrecht de eerste paal voor het nieuwe distributiecentrum op Dutch Fresh Port in Ridderkerk. Het distributiecentrum van ruim 30.000 m² moet medio 2020 worden opgeleverd. De nieuwe locatie zal met name gebruikt worden voor vernieuwing in distributie en verpakken.

Lidl kreeg dit jaar wederom het hoogste cijfer (7,61) voor het AGF-versrapport. Nettorama volgt Lidl namelijk op de voet met een cijfer dat slechts 0,03 lager ligt. Albert Heijn is nummer 3 in de klas van AGF met een rapportcijfer van 7,33. Dat maakte onderzoeksdirecteur Joop Holla van GfK en vakblad Distrifood gisteren bekend tijdens de feestelijke uitreiking. Op het rapportcijfer volgden enkele kritische vragen over deze nominatie.

Op 17 september was het weer tijd voor de Obst und Gemüse Kongress in Düsseldorf. Voor de AGF een van de belangrijkste beurzen van het jaar. Dit jaar stond vooral in het teken van het klimaat.

De AGF-sector werd ook opgeschrikt . Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van De Groot Fresh Group in Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden geliquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter gisteren.

LC Packaging slaat op 20 september officieel de eerste paal voor het nieuwe hoofdkantoor en magazijn op het logistiekpark A12 in Waddinxveen. Aan de drie zoons van huidig CEO Lucas Lammers de eer om deze paal te slaan. LC Packaging maakt in 2020 officieel de oversteek van Nieuwerkerk a/d IJssel naar Waddinxveen.

op 24 september kwam het overlijdensbericht van Toon van Noort van Tovano binnen. Toon overleed op 67-jarige leeftijd. 50 jaar lang heeft hij zich ingezet voor ‘zijn Tovano’ dat is uitgegroeid van een lokaal bedrijf naar een grote speler in het noten- en zuidvruchtensegment.

Op maandagavond 23 september ging het negende World Avocado Congress van start in de Botanische tuinen in de Colombiaanse stad Medellín. Drie dagen lang vormt het congres een forum voor de verschillende avocado-experts.

Hillfresh International besloot eind september om te onderzoeken of ze haar logistieke activiteiten uit kan besteden. De directies van HillFresh International (HFI) en Fresh Pack Logistics (FPL) namen zich voor om de logistieke activiteiten van HillFresh International te integreren met de activiteiten van Fresh Pack Logistics.

John de Boom, Chris-Hans van der Hout en Viktor Vijverberg van FLE

Op 25 september organiseerde Freight Line Europe een Brexit-bijeenkomst voor de handel. Want de Brexit is nog maar een maand verwijderd van zijn deadline. Voorbereiden op het ergste is de boodschap die de sprekers van die dag willen meegeven aan de toeschouwers. Andere voorlichtingsavonden volgden nog in de sector.

In de laatste week van september stond de World Food Moskou weer op het programma. Ondanks de boycot reizen nog steeds veel Europese bedrijven af naar het oosten om contact te blijven houden met hun Russische klanten. Met andere beurshouders uit Azië had de beurs een erg internationaal karakter.

Henk, Geert, Piet, Maya en Maryn van Vugt

Op 28 september viert Van Vugt kruiden de feestelijke opening van haar nieuwe pand in Ridderkerk. In 2007 moest het bedrijf plaatsmaken voor de nieuwbouw in Nieuw Reijerwaard. In 2018 werd gestart met de bouw. Familie, relaties en tuinders waren uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De nieuwste snufjes werden meegenomen in de kassen zoals zonnepanelen, gasvrije kasverwarming en koelcellen op restwarmte.