Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Motie voor schrappen 'suikertaks' wel aangenomen

Amendement voor uitstel van verhoging verbruiksbelasting verworpen

Tholen - De pure vruchtensappenproducenten blijken zich neer te moeten leggen bij een verhoging van de verbruiksbelasting vanaf 1 januari 2024. Afgelopen donderdagnacht is bekend geworden dat een amendement om de verhoging uit te stellen uiteindelijk niet door de Tweede Kamer is gekomen. Een motie van de VVD voor het schrappen van 'suikertaks' op vruchtensappen is wel aangenomen. "Echter kan deze pas op zijn vroegst vanaf 1 januari 2025 worden verwezenlijkt, en wellicht later dan dat. Gevolg is dat we per 1 januari 2024 26 eurocent per liter aan belasting af moeten dragen. Een enorme strop voor pure sapmakers", aldus Albert Schulp, van Schulp Vruchtensappen en het initiatief 'Wij sappen er niks meer van'.

In de motie van de VVD werd dus al aangevraagd een uitzondering te maken voor vruchtenschappen in de beoogde belastingwet. Donderdag stemde de Tweede Kamer voor het voorstel om meer onderscheid tussen suikerhoudende dranken te maken. "Dat is uiteraard heel mooi, maar het blijft teleurstellend dat er net geen meerderheid is gehaald om de gigantische belasting op pure sappen voor 1 januari af te wenden", zo legt Albert uit.

Het amendement van de SGP, ChristenUnie en BBB moest ervoor zorgen dat de geplande verhoging een jaar uitgesteld zou worden, zodat er goed kan worden gekeken naar een gedifferentieerd tarief, waarbij de belasting wordt berekend op basis van toegevoegde suikers. In het amendement van Kamerlid Chris Stoffer van de SGP wordt aangegeven dat eventuele gemiste budgettaire opbrengsten (365 miljoen) opgevangen kunnen worden met een verhoging van het tarief in 2025 naar €30,46 per liter. "Daardoor wordt er vanaf 2025 structureel 91,3 miljoen euro extra opgehaald. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat een gedifferentieerd tarief meer oplevert. De extra lasten kunnen dan ook binnen het stelsel met een gedifferentieerd tarief opgevangen worden", zo wordt beschreven in het voorstel.

Staatssecretaris van Financiën Van Rij ging hier echter niet in mee. In het debat van vorige week gaf hij aan het amendement te ontraden. "Een gedifferentieerde verbruiksbelasting zal niet uitvoerbaar zijn in 2025, maar afhankelijk van tijdige besluitvorming niet eerder dan 2026. Uitstel van de verhoging met één jaar maakt het dus niet mogelijk verhoging en differentiatie tegelijkertijd te laten plaats vinden. Overigens zou het dan nog verder doorschuiven van de verhoging de budgettaire taakstelling voor de toekomst nog verder verhogen", zo schrijft hij in een reactie op de ingediende amendementen. "Het zal de situatie nog verder bemoeilijken." Na een stemming bleek dat de meerderheid van de Tweede Kamer dan ook tegen het uitstel was, wat uiteraard een domper was voor de pure vruchtensappenproducenten.

"Suikertaks op pure sappen blijft niet uit leggen", zo stelt Albert in een reactie. "Praktisch nergens in Europa, en ook wereldwijd, kent men een dergelijke belasting vrijwel niet. Wat deze belasting ook nog eens uniek maakt, is dat het een vlaktaks betreft, die op alle frisdranken en sappen even hoog is. Die wordt vervolgens wel geheven op, naast sappen, frisdranken zonder suiker en havermelk, maar weer niet op gezoete zuiveldranken, zoals chocomel. De logica en uitlegbaarheid is in deze suikertaks volledig zoek geraakt met als resultaat dat we, mede als sapmakers, minstens een jaar, en misschien dus langer, de rekening gepresenteerd krijgen. Dat is bitter voor gezonde familiebedrijven, die ervoor zorgen dat (biologische) fruittelers voor een eerlijke prijs ook hun minder mooie appels en peren kunnen verkopen."

Toch blijft na de strijd ook een gevoel van hoop hangen bij Albert, en daarmee de pure sappenproducenten. "We zien op tegen de gevolgen door de enorme prijsverhoging, maar de strijd heeft er wel voor gezorgd dat we gehoord zijn en in gesprek zijn gegaan met partijen en het Ministerie van VWS. De aangenomen motie van de VVD bewijst dit dan ook, ondanks dat we graag hadden gezien dat zij ook ons doel meer hadden gesteund. Ik hoop dat het een tijdelijke maatregel is van maximaal 1 à 2 jaar. Hopelijk kunnen we nu voortbouwen op het werk wat we in de afgelopen maanden hebben verzet. Voor nu zullen we even door de zure appel heen moeten bijten."

Voor meer informatie:
Wij sappen er niks meer van
wijsappenerniksmeervan@gmail.com
www.wijsappenerniksmeervan.nl