Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frietkoning Kees Meijer als miljardair in Quote-500

Tholen - Hoge inflatie, een vertragende economie, wankelende energieprijzen, oorlog in Oekraïne; je zou denken dat het een beroerd jaar zou zijn voor de Quote 500, maar dat viel volgens de redactie van het rijkenblad weer alleszins mee. Maar liefst 348 Quote 500-leden zagen hun vermogen stijgen. In totaal wordt het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders geschat op het vrolijke sommetje van
€ 240.855.000.000. Wij hebben ook dit jaar weer een overzicht gemaakt van de Nederlanders die hun vermogen grotendeels hebben vergaard in de AGF- en tuinbouwsector.


Dit jaar voor het eerst een AGF-miljardair op de lijst. Frietkoning Kees Meijer zag zijn bedrijf namelijk voor 700 miljoen euro in handen komen van Lamb Weston en mag nu aansluiten bij de club van negennullers op plek 49. Hij laat zich overigens niet tot een reactie verleiden. Dat doet Henk de Jong, die zijn verpakkingsbedrijf aan Stora Ensa verkocht wel. "Met 750 miljoen zit je aan de hoge kant", aldus de ondernemer. Verder zien we de vertrouwde namen van Piet en Frans Kramer, Jack Aartsen, Piet de Bruijne, Wolter Koops, Gerard Kroef en Adrie Murre in de lijst verschijnen. Van Jan van den Heuvel werd na jaren afscheid genomen. Wel houdt het blad hierbij een slag om de arm. In sommige gevallen versnippert namelijk het vermogen te veel of heeft men niet genoeg zicht op wat ermee gebeurt.



Ook in de sector die wij 'tuinbouw(toeleveranciers)' genoemd hebben zien we geen nieuwe namen, wel is er afscheid genomen van kassenbouwer Jan Pieter Dalsem. Met name de veredelaars zijn weer buitengewoon goed vertegenwoordigd. Zo kwam de nettowinst van Anthura volgens het blad uit op een 'bloemrijke' 25 miljoen euro. Vanuit de tuinbouwtechniek zien we Wouter Kuiper en Hans van der Valk terug in de lijst. Piet Bakker van Van Iperen stijgt naar plek 379 en het bedrijf van John van der Klugt heeft volgens de Quote-redactie tegenwoordig net zoveel takken als de groenteplantjes waarmee hij ruim veertig jaar geleden begon.

Een aparte lijst houdt Quote bij voor de families. Naast al het retailgeweld staan in deze lijst onder meer de gebroeders Kloosterboer die hun koelhuizen verkochten aan Lineage Logistics. Ook de oer-Hollandse veredelingsfamilies De Ruiter en Beemsterboer staan weer in de lijst vermeld.

Last but not least vermelden we ook de retailers op de lijst nog maar even. Ze spreken misschien niet bij iedereen even veel tot de verbeelding, maar hebben ongetwijfeld veel profijt gehad van de cash cow van hun winkel: de AGF-afdeling.