Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht april

Wat fijn, we konden weer met z'n allen naar Berlijn


Je hebt bij jubilea altijd baas boven baas. op 1 april vierde Ary van der Waal zijn 55-jarig jubileum bij The Greenery. Ary begon zijn carrière in 1966 bij Veiling Zwijndrecht als administratief medewerker en is inmiddels als klokverkoper een bekend gezicht in de Nederlandse AGF-handel.


"Tsja, dan krijg je deze week een telefoontje, dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam Oekraïense vluchtelingen wil opvangen op een 255 meter lang cruiseschip van de befaamde Holland Amerika Lijn en dat gezien de omvang en diepgang van dat schip er eigenlijk maar één locatie in de bewoonde wereld is waar hij past en dat is aan de kade bij ons bedrijf Rotterdam Fruit Wharf", aldus Rob van Opzeeland.


Zachtfruit specialist FruitFul-Berries heeft de beslissing genomen zich aan te sluiten bij het CO₂ Correct initiatief en dat met hun volledige assortiment. De presentatie van Stephan Schneider tijdens de AGF-Kennissendag heeft de drie heren Robbert Leisink, Maxim de Roeck en Kevin Smedts nogmaals doen beseffen hoe belangrijk het is om hun duurzame stappen naar een hoger niveau te brengen.


Er heerst over het algemeen een tevreden en opgeluchte stemming onder de Nederlandse en Belgische standhouders tijdens de Fruit Logistica dit jaar. Over het feit dat eindelijk weer de mogelijkheid bestond om de relaties in levende lijve te kunnen ontmoeten, maar toch ook opluchting over het toegestroomde publiek. Wat viel er deze editie op?


De verpakkingsbeurs Empack werd vorige week voor het eerst in de Evenementenhal Gorinchem gehouden. De Jaarbeurs Utrecht locatie komt hiermee te vervallen. Volgend jaar wordt de Empack in Den Bosch georganiseerd. Op 5, 6 en 7 april presenteerden ruim 250 exposanten zich aan 5.500 bezoekers. Netwerken was de hoofdmoot, daarnaast volgden professionals uit de verpakkingssector inspirerende kennissessies van partners. 

Op 9 april is Frans van den Oord (Groothandel P.A. van den Oord) op 85-jarige leeftijd overleden. De uitvaart wordt gehouden op donderdag 14 april. Onderstaand de rouwkaart van de familie. Frans werkte voor het familiebedrijf in Ammerzoden, waarbij Piet van den Oord in 1918 startte met de aardappelhandel. Hij begon  met zijn broers het huis-aan-huis verkopen van de aardappelen

 

Vanaf 1 mei 2022 zullen de activiteiten van DS Smith in Hoek van Holland zich volledig richten op het ontwerp, de productie en levering van golfkartonnen verpakkingen voor de AGF- en de sierteeltsector. "We zien een trend dat grotere klanten in onze industrie nu hun eigen opzetactiviteiten organiseren. Daarom hebben wij besloten om ons volledig te focussen op onze kernactiviteiten, zijnde de levering van golfkartonnen verpakkingen", luidt de verklaring.

De afgelopen twintig jaar hadden de broers Robbert en Ruud Krul en Henri en Paul Schockman al meermaals de ambitie uitgesproken om iets voor zichzelf te gaan doen. Het faillissement van Levarht zorgde voor een nu-of-nooit-moment. Per 1 april is Freshclusive gestart met ruim twintig personeelsleden gericht op de AGF-export naar de verre bestemmingen.

Het eerste faillissementsverslag van Levarht is gepubliceerd. Eerder werd al bekend dat de aandeelhouders van Fruit Cleaning Service uit Venlo de naam Levarht, de merken die gebruikt worden en de goodwill van het bedrijf, enkele machines en verpakkingsmateriaal
hebben gekocht. Hiermee was een bedrag van zo'n 2 miljoen euro gemoeid. Nu blijkt dat er geen van de bijna 300 personeelsleden zijn meegegaan in deze overname. Curator Marc van Zanten van CMS Derks Star Busmann geeft aan dat dit uniek is. "Zeker omdat de doorstartende partij aangegeven had om met werknemers door te willen gaan."


Koning Willem-Alexander heeft de Floriade in Almere geopend. In aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders en belanghebbenden werden een rondje over het terrein gemaakt, de belangrijkste bezienswaardigheden toegelicht en de formele openingshandelingen verricht.


Tussen de 2.000-2.500 mensen hebben woensdag 13 en vrijdag 14 april de Fruitteelt Vakbeurs in Houten bezocht. Rond de 120 bedrijven stonden op de beursvloer in de twee grote hallen van de EXPO Houten en de organisatie was in handen van NFO en Fruitmasters. 


Staay Food Group heeft de aandelen van Direct Fruit Services B.V. overgenomen van Dole Plc uit Ierland. Zij verstevigt hiermee haar positie op de hardfruitmarkt. DFS zal haar activiteiten ongewijzigd en zelfstandig voortzetten onder de vertrouwde directie van Alex van Ieperen. Wel zal er nauw worden samengewerkt met Frupaks-Vernooij B.V., de andere hardfruittak binnen de Staay Food Group.

Een onderzoek naar listeriabesmettingen in de Duitse deelstaat Hessen heeft geleid naar een groentesnijderij die onder andere gesneden komkommerschijfjes aan een ziekenhuis leverde. De krant Die Zeit schrijft over de zaak, waar tussen oktober vorig jaar en januari dit jaar minsten vier mensen ernstig ziek werden en zeker 1 persoon overleed aan een besmetting met listeria. De autoriteiten hebben het bedrijf stilgelegd omdat er veel overtredingen van hygiënevoorschriften zijn geconstateerd.


Fruittelerscoöperatie FruitMasters heeft in het boekjaar 2021 een positief resultaat behaald. Dat werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden op 20 april. Ondanks de uitdagingen in de markt, zijn over het algemeen tevredenstellende prijsniveaus gerealiseerd en is de omzet gestegen naar 283 miljoen euro. Over het jaar 2021 is ruim 1,2 miljoen euro restitutie aan de leden uitgekeerd.

The Greenery heeft het jaar 2021 positief afgesloten met een omzet van € 954 miljoen en een netto winst van € 8,8 miljoen. Dit laatste is een verdubbeling ten opzichte van 2020. 


Hoe nijpend de situatie in de glastuinbouw is, hoef je Robin Schilder en Frank Meijnders niet te vertellen. Als Specialist Business Restructuring begeleidt Schilder ondernemers in financieel uitdagende situaties. Meijnders is een kleine 25 jaar voor BDO in het Westland actief en is onder meer voorzitter van de landelijke BDO Industry Group Food & Flowers. "Het lijkt een 'perfect storm' die nu in de glastuinbouw samenvalt. Het water staat veel telers echt aan de lippen. Zonder hulp gaan veel tuinders hier niet uit komen."


Wijnen Square Crops heeft de 35e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs gewonnen. Een jaar lang mogen de Limburgse paprikatelers zich ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. De bokaal gaat aan de neus van de drie andere genomineerden, allen siertelers (Zentoo, Ovata, Niels Kreuk), voorbij. Tevens werd een themaprijs ‘Robotisering en datagedreven tuinbouw’ uitgereikt, die werd gewonnen door Gearbox Innovations. 

TSG Industriële Automatisering is verhuisd. De specialist op het gebied van industriële automatisering en besturingstechniek was eerst gevestigd in ’s-Gravenpolder en heeft een gloednieuw bedrijfspand in gebruik genomen aan de Kloosterweg in Kapelle.


Bij biologische landbouwbedrijf De Terp in Erichem woedde eind april een grote brand gewoed. Hierdoor zijn vier loodsen en één woning op het terrein verwoest. De brand ontstond aan het begin van de middag en de brandweer heeft de hele nacht van zaterdag of zondag nog nageblust.

De langdurige staking bij de Finse papierleverancier UPM is eind april eindelijk beëindigd. Met een akkoord over de nieuwe CAO's kunnen de fabrieken, die sinds 1 januari stil lagen, weer opstarten. Er lijkt licht aan het einde van de tunnel voor 'etikettenland'. De medewerkers zijn gelijk weer aan het werk gegaan en het bedrijf zal zo snel mogelijk leveringen aan zijn klanten hervatten, maar toch blijft er veel onzeker. 

Agrico, Leo de Kock en Nedato onderzoeken de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van verse onbewerkte gangbare tafelaardappelen. Het onderzoek naar mogelijke samenwerking is ingegeven door de toenemende vraag van afnemers naar een integraal aanbod en de structureel gewijzigde behoeften bij consumenten.