Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers Tom Desmet en Mathias De Vestele

"De aanhoudende regen zorgt toch stilaan voor een ramp"

Tholen - De forse regenval en daaruit volgende overstromingen blijven de gemoederen in Vlaanderen bezighouden. Bij de aardappelen zijn er al vele percelen verloren en hebben anderen vertraging door de onbegaanbare velden. Ook bij de wortel-, bospeen- en preitelers zorgen de natte weersomstandigheden voor grote gevolgen. "Het is een ramp", vertelt teler Tom Desmet van Desmet Agro.


Het ondergelopen preiperceel van Tom

"Ik ben een jonge teler, maar ik heb het werkelijk waar nog nooit zo erg gezien", vervolgt hij. Het bedrijf is gelegen in het Vlaamse Meulenbeke, waar het bospeen, kolen, prei en akkerbouwgewassen als aardappelen en uien teelt. "Alleen is alles sinds vorige week tot een soort halt gekomen. Bij de bospeen, waar we normaal gesproken nog tot midden december mee door zouden gaan, is de kous er binnen 10 dagen gewoon af. Dan trekken we stekker eruit. De kwaliteit was tot vorige week heel erg goed. Over de verkoop hadden we relatief gezien ook weinig te klagen, maar het is bijna niet te doen. Machinaal oogsten kan niet meer. Alles duurt veel langer en de kwaliteit gaat zienderogen achteruit."

De regen lijkt ook nog even aan te houden, wat de situatie er voor de teler niet optimistischer op maakt. "Het stopt niet. Gisteren hebben we weer 30 mm gekregen, vandaag wordt het als het goed is droog en morgen en vrijdag gaat de regen weer vrolijk door. Er lijkt geen beterschap in te zitten en we weten gewoon niet goed hoe we het allemaal moeten gaan oogsten. Het wordt toch stilaan een ramp. De preipercelen zijn volledig ondergelopen. Alles moet handmatig gebeuren; van oogsten tot spoelen. De prei van het land krijgen vraagt dubbel zo veel werk en materiaal."

De teler geeft aan dat het de dagen uitzoeken is en hopen op een droog moment. "Zaterdag hebben we wat kunnen snijden en vandaag kunnen we ook aan de slag, maar de rest van de week is het weer heel lastig. Tel daarbij op dat het product in de verwerkingsloods heel goed uitgespoten moet worden door al de grond die eraan blijft hangen en je hebt de reden dat het niet opschiet. Het zijn bovendien al twee extra man om te oogsten en spuiten. Het meeste product lijkt niet per se verloren, maar het is gewoon echt behelpen en de kwaliteit verbetert er ook niet op."


De preivelden bij Mathias hebben het ook zwaar te verduren gehad

Collega-teler Mathias De Vestele van Devo-Fleur ziet eenzelfde situatie. Hij teelt, samen met zijn broer, in het Vlaamse Jabbeke voornamelijk kropsla en prei. Daarnaast telen ze ook nog wortelen voor de industrie. "Er is echt bijzonder veel regen gevallen, zoals iedereen heeft gezien. Doordat we uitgerust zijn met grote trekkers die banden hebben met een lagedruksysteem en een rooier met veel tractie lukt het oogsten vooralsnog redelijk, maar het duurt over het algemeen zeker drie keer zo lang als normaal. Wij zien dat vooral het product dat we de komende maanden moeten gaan rooien er fel op achteruit gaat in kwaliteit. Het wordt echt een zorgenkindje."

Het heeft, zo legt Tom uit, ook zijn gevolgen voor de markt. "Iedereen dacht dat er dit seizoen te veel prei ging zijn, maar als het zo verder gaat, zullen er juist tekorten ontstaan. Normaal gesproken zitten we rond deze periode tot Sinterklaas in de slechtste periode qua prijzen. Nu betaal je voor prei 80 eurocent tot 1 euro. Daarnaast wordt de prei bleek. Er zullen flink wat kilo's weg gaan. Het is echt hopen dat er snel een ommekeer in het weer gaat komen. We moeten namelijk ook nog voor de winter inplanten, maar ik ben benieuwd of dat nog dit jaar gaat zijn."

Voor meer informatie:
Tom Desmet
Desmet Agro
Knorrebosstraat 10
8760, Meulebeke, Belgiƫ
Tel.: +32 470 68 87 74
tom@desmet-agro.be

Voor meer informatie:
Mathias De Vestele
Devo-Fleur
De Manlaan 39
8490 Jabbeke, Belgiƫ
+32 497 34 92 37
devestelemathias@icloud.com