Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sommigen durven niet eens meer naar de weersvoorspellingen te kijken"

Aardappeltelers met handen in het haar door hevige regenval in België

Tholen - Sinds vorige week is er sprake van hevige regenval in België. Met name West-Vlaanderen wordt hard geraakt door de neerslag. Inmiddels zijn de eerste mensen door de overstromingen al geëvacueerd. Ook voor de groententeelt heeft de regen veel gevolgen. "Wij hebben gelukkig alle aardappelen al gerooid, maar er moet, naar schatting, over het algemeen nog 20 procent van de velden komen. Velen zitten met de handen in de haren", vertelt Jurgen Duthoo van Warnez Potatoes.


Foto Tasja Rooske Goossens

Vanwege de regenval heeft provinciaal-gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé donderdag het algemeen nood- en interventieplan voor wateroverlast afgekondigd. "Al sinds maandag 6 november heeft de Westhoek te kampen met wateroverlast. De weersmodellen van het KMI gaven een voorspelde piek in de nacht van 9 op 10 november", zo klinkt het in een persbericht van de provincie. Deze modellen geven ook aan dat het ergste achter de rug lijkt te zijn. "Na de vele regen zijn we de voorbije nacht in rustiger vaarwater aanbeland", zo zei Carl Decaluwe zaterdag, schrijft Nieuwsblad. "De weersvoorspellingen houden het tot zondagavond grotendeels droog, met slechts beperkte lokale buien. Dat betekent voorzichtig positief nieuws voor de situatie in West-Vlaanderen en de Westhoek."

Toch blijven het bange dagen voor vele aardappel- prei- en worteltelers, legt Jurgen uit. "Er zijn veel mensen die niet eens meer durven te kijken naar de weersvoorspelling, omdat ze bang zijn wat ze nu weer te wachten staat. Je voelt het ook op de markt. De beschikbaarheid is laag. Velen hebben natuurlijk problemen en bij de beschikbare percelen kijken telers toch opeens of ze niet beter kunnen wachten. Sommigen zitten nog met aardappelen in de grond en weten niet of ze al hun volume gerooid krijgen. Zij hebben echter wel contractverplichtingen, dus worden de vrije partijen misschien voor contracten gebruikt. Daarnaast wachten sommige telers om te kijken of de prijzen niet nog meer omhoog zullen gaan nu."

Waar Warnez er dus nog relatief goed vanaf komt, beschrijft teler Filip Rosseel bij VRT de impact bij hem. "Wat nu nog op het veld staat, komt niet meer goed. We hebben bijna 200 liter water per vierkante meter gekregen", legt hij uit. "Het is echt drastisch geweest. Sommige andere collega's hadden nog geen aardappelen binnengehaald, die zijn mogelijk hun volledige oogst kwijt", zegt Rosseel. "Bij ons staat ook de mais nog op het veld. Anderen moeten nog bieten rooien. De vooruitzichten zijn niet goed. Vanuit de overheid moet ik ook tegen november tarwe inzaaien, maar daarvoor moeten eerst die aardappelen weg, anders riskeer ik een hoge boete. Voor mijn bedrijf gaat het over 14.000 euro."

Het is een probleem die ook Jurgen aankaart. "Wij hebben geluk dat alles is gerooid, maar velen zitten met de handen in het haar. Niet alleen omdat een groot deel van die oogst verloren lijkt te zijn gegaan, maar het droogt ook niet. Na het rooien van de aardappelen moeten sommige telers andere gewassen planten om te voldoen aan de stikstofregels. Zij kunnen nu niet planten en weten ook niet wanneer het wel kan. Wat gebeurt er als ze de kans niet krijgen? Dat zorgt voor veel onrust. Het is afwachten wat de impact hiervan gaat zijn op de rest van het seizoen."

Bekijk hier de beelden die NU.nl filmde met een drone van overstromingen en de gevolgen van de regen voor het Belgische landschap.

Voor meer informatie:
Jurgen Duthoo
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 – Tielt - België
+32 051 400812
info@warnezpotatoes.be
www.warnezpotatoes.be