Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 16-30 november

Faillissementsgolf blijft aanhouden, Lineage opent officieel Cool Port II en ruim 50 landen vertegenwoordigd op Interpom 2022

Het zachtfruit heeft, net als vele andere productgroepen, last van de uitdagingen door klimatologische en geopolitieke situaties. Deze uitdagingen stonden gisteren centraal tijdens het Global Berry Congress 2022 in Rotterdam. AGF was aanwezig voor verslag en een fotoreportage.

16 november tekenen 31 ketenpartijen een nieuw convenant waarin zij toezeggen volledig over te gaan op biologische robuuste aardappelrassen. Dat betekent dat Bintje, Frieslander en Agria biologisch niet meer geteeld worden. In plaats daarvan gaan zeven supermarkten robuuste aardappelrassen aanbieden die bestand zijn tegen de aardappelziekte Phytophthora.

Donderdag 17 november is het exact 12,5 jaar geleden dat Susan van Horssen in dienst kwam bij telersvereniging Fossa Eugenia in Venlo. Aanvankelijk gestart als eerste op de verkoopafdeling, is Susan inmiddels al een aantal jaren Senior Accountmanager. Voormalig directeur Ton Holthuijsen en commercieel directeur Ronny Bruijnen zijn nog altijd erg in hun nopjes met de koperen jubilaris. "Tot het moment dat wij Susan hebben aangenomen gebeurde de verkoop bij Fossa altijd door de accountteler, maar vanwege de veranderde GMO-regelgeving moesten wij op zoek naar onze eerste echte commercieel medewerker."

Maandag 21 november was het feest bij Mol Fresh Food. "Deze week is het 30 jaar geleden dat Evelien bij ons in dienst kwam", zo meldt het bedrijf. "We waarderen je inzet enorm. Vele duizenden kilo’s uien en sjalotten zijn al door je handen gegaan."

Emborion Vastgoed en TBI-onderneming ERA Contour gaan samenwerken voor de ontwikkeling en bouw van 550 woningen en voorzieningen. Dit vormt de eerste fase van Fruitpacking District, dat onderdeel uitmaakt van de gebiedsontwikkeling De Stationstuinen in Barendrecht. Hiervoor ondertekenden beide partijen op 15 november 2022 een samenwerkingsovereenkomst. En werd er vol enthousiasme een boom geplant op de locatie van Fruitpacking District. 

Tijdens de BioBorrel donderdagavond 17 november werd maar weer eens duidelijk dat er grote behoefte is aan het creëren van meer marktvraag naar biologische producten. Men is ervan overtuigd dat daarna de productiekant vanzelf zal volgen. Daarom hoopt de bio-branche dat het 'Nationaal Strategisch plan biologische productie en consumptie' goed uitvoerbaar is en daardoor in de praktijk zijn vruchten zal gaan afwerpen.

Neddox ziet zich genoodzaakt haar bedrijfsactiviteiten per 31 december 2022 te staken en de onderneming te ontbinden. Op donderdag 10 en vrijdag 11 november 2022 zijn alle klanten hierover inmiddels geïnformeerd door de directie, zo meldt het bedrijf. "We geloven in een schaalbaar en betaalbaar samenwerkingsmodel maar helaas is het ons niet gelukt ons platform en software met voldoende snelheid op te schalen. Hierdoor blijft de ontwikkeling achter op meerdere punten. Dit heeft ertoe geleid dat we geen gezond businessmodel voor ons platform en software meer hebben."

Ook slecht nieuws vanuit Zeeland, waar de Zeeuwse AGF-winkelketen Fruitshop met vestigingen in Goes, Kapelle en Middelburg failliet is verklaard. De winkels zijn per direct gesloten. Na een al moeilijke coronatijd zijn een verdriedubbeling van de energiekosten, een verdubbeling van de transportprijzen en verpakkingsmateriaal de nekslag geweest. Eigenaar Michael de Visser hoopt op een doorstart. Een hoop die later gerealiseerd bleek te kunnen worden. De twee Fruitshop winkels, de een in Goes en de ander in Kapelle zijn donderdag 15 december namelijk weer geopend. 

Ook de AGF-speciaalzaak Bij An uit Bergeijk is failliet. Klanten konden er terecht voor een uitgebreid assortiment AGF, rauwkostsalades, gesneden fruit en verse maaltijden. Bij An sloot op 11 november de deuren en op 25 november heeft de rechtbank 's-Hertogenbosch de firma failliet verklaard.

Oerlemans Packaging Group is voornemens de activiteiten van Papierindustrie Adriaan Dekker over te nemen. Het besluit om de voorbereidingen voor de overname in gang te zetten is maandag 7 november officieel bekrachtigd door Vincent Tol (managing director Adriaan Dekker) en Joan Hanegraaf (DGA Oerlemans Packaging Group). "We kijken uit naar de overname van het verpakkingsprogramma. Zo kunnen we onze klanten nog beter bedienen met een breder scala aan verpakkingsoplossingen", vertelt Hanegraaf.

Lineage Logistics heeft woensdag 23 november officieel haar Cool Port II geopend in de haven van Rotterdam. Onder het toeziend oog van personeel en relaties werd het volautomatische diepvrieshoogbouwmagazijn door Harld Peters, Mark Ketelaar (beide Lineage), Rob Scholte (Lamb Weston Meijer) en Frederik Zevenbergen (provincie Zuid-Holland) geopend met een ceremoniële druk op de knop.

Heemskerk fresh & easy past haar directiestructuur aan om klaar te maken voor de volgende fase. Cor Heemskerk, Algemeen Directeur, stapt terug uit de directie en zal als eigenaar nauw bij Heemskerk betrokken zijn en blijven. Jantine Heemskerk neemt zijn rol als Algemeen Directeur over. Voor haar werkzaamheden als Commercieel Directeur zal een vervanger worden gezocht. Peter van Duijvenbode heeft aangegeven dat hij na 10 succesvolle jaren, waarvan 6,5 jaar als Operationeel Directeur, zijn uitdaging in de loop van 2023 buiten Heemskerk wil zoeken. 

Sinds begin november heeft Mopal Palletindustrie haar vernieuwde pand aan de achterzijde van de bestaande locatie in Moerdijk officieel betrokken. "We stonden op een punt dat we uit ons jasje groeiden, zowel qua locatie als productie", legt het team van Mopal aan AGF.nl uit. "In deze drie jaar hebben we de nodige uitdagingen voorbij zien komen, maar met een geweldig resultaat tot gevolg." 

Argos Packaging uit Honselersdijk is de winnaar van de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2022. Dat werd donderdagavond 24 november bekendgemaakt tijdens de eindejaarsbijeenkomst van MKB Westland in de Oude Kerk in Naaldwijk. "Er waren maar liefst 160 Westlandse bedrijven ingeschreven voor deze prijs. Wij weten overigens tot de dag van vandaag niet wie ons genomineerd heeft, maar ik ben er supertrots op dat we gewonnen hebben!" vertelt Directeur Frans van Alphen.

Ruim een jaar na de brand, die een productie- en veredelingslocatie van de bloementak van Takii in Sint-Annaland, Zeeland, in de as legde, is de eerste paal geslagen van een nieuw pand. De Japanse zaadveredelaar grijpt de gelegenheid aan om de vestiging wat te verruimen. In plaats van de twee kleinere loodsen verrijst er één hal van 40 bij 40 meter en ook zal het nieuwe kantoor wat ruimer bemeten zijn. 

Per 1 december 2022 wordt Michiel van Ginkel de nieuwe CEO van de in Aalsmeer gevestigde Koninklijke Hilverda Groep (KHG). Hij volgt daarmee de huidige directeur Jan Hilverda (70) op, die na ruim 45 jaar aan het bedrijf verbonden te zijn geweest zijn werkzaamheden aan het einde van dit jaar zal beëindigen.  

Woensdag 29 november heeft burgemeester Aboutaleb een verrassingsbezoek gebracht aan groenteboer Dirk Verheij (89) aan de Westduelstraat in Oud-Charlois te Rotterdam. Dirk verkoopt al 75 jaar groenten en fruit en is de oudste groenteboer van Rotterdam. "Het bezoek van de burgemeester is geregeld door een betrokken buurtbewoonster. Zij vond dat Dirk weleens in 't zonnetje gezet mocht worden."

Tot slot kwam in de laatste dagen van november de Europese aardappelbranche samen tijdens Interpom 2022 in de Kortrijk Xpo, met als thema 'Towards healthy growth'. Het werd een zeer druk bezocht evenement, waarbij de nadruk werd gelegd op kansen en uitdagingen in de sector. De organisatie spreekt met 323 exposanten uit 15 landen en ruim 20.000 bezoekers uit 54 landen van een succesvolle editie. Ook hierbij was AGF uiteraard aanwezig.