Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage BioBorrel

"Bio-branche snakt naar praktisch en effectief Nationaal Strategisch plan biologische productie en consumptie"

Tholen - Tijdens de BioBorrel donderdagavond 17 november werd maar weer eens duidelijk dat er grote behoefte is aan het creëren van meer marktvraag naar biologische producten. Men is ervan overtuigd dat daarna de productiekant vanzelf zal volgen. Daarom hoopt de bio-branche dat het 'Nationaal Strategisch plan biologische productie en consumptie' goed uitvoerbaar is en daardoor in de praktijk zijn vruchten zal gaan afwerpen.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken. 

Update LNV over actieplan
Een ambtenaar van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kwam tijdens de BioBorrel wat vertellen over de stand van zaken rond het Nationaal Strategisch plan biologische productie en consumptie (zie de foto hierboven). LNV zei daarover de ochtend na de BioBorrel het volgende richting Biojournaal:

Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nationaal actieplan voor de groei van biologische productie en consumptie. Vertrekpunt vormde de publieke consultatie waar zo’n 400 mensen en partijen aan hebben deelgenomen. Samen met boeren, tuinders maar ook ketenpartijen zijn de belangrijkste ideeën die zijn opgehaald besproken. Ook hebben werkbezoeken aan koplopers in Europa als Denemarken veel inspiratie opgeleverd. Dit vormt de basis van het actieplan.

Om samen met de biologische sector de lancering van het actieplan biologisch voor te bereiden, hebben we 14 november als informele lanceerdatum met de sector gehanteerd. Maar we werden ingehaald door een ministerswissel, en nu gaan we ondertussen ook hard werken aan een landbouwakkoord, waarin we de toekomst van de landbouw vormgeven. We moeten er voor zorgen dat alles daar goed in samenkomt – inclusief biologische landbouw. Daarom zijn we nog bezig met het actieplan.

Gisteren is dit door LNV toegelicht tijdens de BioBorrel. Daar heeft LNV benadrukt veel waardering te hebben voor de goede samenwerking met de sector en het belang van biologische landbouw als deel van de landbouwtransitie. En dat we hard doorwerken aan het actieplan, en daarna samen de uitvoering oppakken. Daarover blijven we met de sector in gesprek.   

Michaël Wilde aan het woord.

Ambitieus Brabant
Michaël Wilde, directeur van Bionext, ging tijdens de BioBorrel dieper in op de ambities van de provincie Brabant om biologisch te stimuleren. Gevraagd naar het plan gaf hij aan dat in zijn ogen de markt leidend moet zijn en dat er vooral ingezet moet worden op het stimuleren van de vraag naar biologisch. Ook moeten ketenpartijen stappen durven zetten. Hij blijft marktpartijen aanspreken om hen te overtuigen om uitsluitend biologische lijnen te gaan voeren.

Panelgesprek
In het panelgesprek gingen Michaël Wilde (Bionext-directeur), Roosmarijn Saat (eigenaar biosupermarkt Gimsel en voorzitter Biowinkelvereniging) en Douwe Monsma (bio-akkerbouwer en voorzitter Biohuis) in gesprek over de verwachtingen die zij hebben van het Nationaal Strategisch plan biologische productie en consumptie. Wat zouden ze hier nou graag in terug willen zien?

Michaël, Roosmarijn en Douwe aan tafel

Roosmarijn pleitte onder meer voor 0% btw op bio-producten. "Ik hoop dat we consumenten gaan belonen voor het kopen van biologische producten. Het belangrijkst voor mij is dat de btw op biologische producten naar 0% gaat." Douwe benadrukte dat de bio-branche eigenlijk niet meer kan wachten op het Nationaal Strategisch plan, zo zouden omschakelaars twijfelen.

Klik hier om de fotoreportage van de BioBorrel te bekijken.