We zijn alweer bij juni beland, het hectische jaar is daarmee weer doormidden. Op 1 juni ontving de horeca in Nederland goed nieuws. De deuren mochten weer open onder de strikte voorwaarden. De grens met zuiderbuur België ging ook weer open. Ook kwam het nieuws dat de Fruit Attraction in Madrid zou doorgaan maar veel mogelijke standhouders lieten al weten dat ze het uiterst moeilijk vonden om zich daarop voor te bereiden door de algehele onzekerheid van dat jaar. Droevig nieuws bereikt ons ook met het overlijden van Henk Boekhout, Adri van Oosten en Marco Lont.

Begin juni begon ook het nieuwe seizoen van de Hollandse waspeen, het vorige seizoen voor de wortelen was er voor handelaren een om snel te vergeten. Poolse appeltelers zouden hetzelfde denken over hun product als nachtvorst de Poolse oogst treft. Het is treffende voor de extreme weersomstandigheden in de laatste 2 maanden in Polen. Ook de Spanjaarden hebben met het weer van doen in de eerste helft van juni. Zo wordt de meloenenoogst in Murcia getroffen door hagel en neerslag en is het aanbod van steenfruit dit jaar laag.

Slecht weer in Europa teistert verschillende oogsten

De Potato Europe cancelde deze maand officieel haar beurs van september en verplaatste de eerstvolgende bijeenkomst naar september 2021. De veiling van de eerste Alvantho-aardappelen in Tholen ging wel door maar zonder publiek.

Op 1 juni is Adri van Oosten overleden. Adri was jarenlang actief als fruitcommissionair in Nederland en België. Daarnaast was hij jarenlang actief in de fruitexport naar Rusland. Adri van Oosten is 74 jaar geworden.

 

Op 2 juni is Henk Boekhout overleden op 84-jarige leeftijd. Henk was de oprichter van het vakblad Primeur en vader van Pieter Boekhout.

 

 

Bij twee fruitbedrijven in Geldermalsen worden 240 medewerkers preventief getest op corona naar aanleiding van dertien positieve besmettingen bij de bedrijven. Uit deze testen kwamen uiteindelijk werden nog 34 medewerkers positief getest op het coronavirus.

Kees en Mart van Veen vieren hun 50ste verjaardag. Kees is werkzaam bij Agro Care. Mart bij Greenpack. 

Juni was ook de maand van het kersenseizoen in België. De eerste kersen werden na Pinksteren geveild bij BFV in Sint-Truiden en geschonken aan de verplegers van de corona-afdeling van het Sint-Trudo ziekenhuis. De waarde van de VBT komt in deze periode ook voor het eerst boven de 1 miljard uit.

Begin juni komt Marco Lont plots te overlijden. Hij was ruim 29 jaar werkzaam bij J.P. Beemsterboer en liep daar alle facetten van het bedrijf door, van de logistiek tot de verkoop.


Het was ook een maand met een aantal switches in de top van het bedrijfsleven. Janine Luten volgde Gert Mulder op als directeur van het GroentenFruit Huis en Bert Barmans werd de nieuwe CEO van Special Fruit. Beide nieuwtjes kwamen binnen op dezelfde dag.

Coöperatie DOOR (sinds oktober bekend als Growers United) sloot het boekjaar van 2019 af met een omzetstijging van 12%. “Ondanks forse investeringen in ons nieuwe pand en de groei van de organisatie, is DOOR financieel gezond en lukt het zelfs om de bijdrage van de leden per hectare constant te houden," aldus financieel directeur Stefan van Vliet.

Ook Zespri sloot het boekjaar af voor 2019-2020 en zag daarbij een groei van 8% in de omzet ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde opbrengst per hectare bereikte daarbij een record van €38.791.

Op de Nederlandse markt worden er ondertussen hoge prijzen genoteerd voor vollegrondsgroenten als broccoli en bloemkool. Daarnaast vertonen de uien een vreemd jaar. Gele uien zijn schaars, rode uien zijn er volop. "Normaal zijn de rode uien eerder voorbij," aldus de handelaar.

Op 12 juni zag Johan Welings van De Groot van Dommele Abraham. Al jaren een vaste speler in het salesteam van het bedrijf.