"Het wordt een goed maar zwaar seizoen!"

Poolse appeloogst loopt schade op door nachtvorst

Polen is weer getroffen door een nachtvorst. Het weer is al een tijdje ongunstig, wat een impact heeft op de opbrengst van dit seizoen. Eén exporteur verwacht dat er twee grote uitdagingen zullen zijn, waarin zowel de pandemie als de kwaliteit van de appelen een hoofdrol spelen.

De Poolse appelteelt had de afgelopen twee maanden te maken met ongunstige weersomstandigheden. Mohamed Marawan van Sarafruit: "Vanaf maart tot nu toe is het weer in Polen niet stabiel geweest. Gisteravond hebben we weer een nacht met vorst gehad en de appelboomgaarden in twee specifieke regio's, in het noorden en het zuiden, hebben veel schade opgelopen. De nachtvorst heeft veel vernield, vooral in het zuiden, omdat de knoppen al in bloei stonden en de vorming van appelen al begonnen was. Deze appelen zijn op de grond gevallen, wat erg jammer is."

Vorig seizoen hadden de Poolse appelen ook te kampen met slecht weer voor de oogst, wat leidde tot een zeer lage opbrengst, vooral in vergelijking met de grote oogst in 2018. "De weersituatie is vergelijkbaar met die van vorig seizoen, wat betekent dat er veel verloren zal gaan. We hadden ook te maken met hagelbuien in mei en de droogte duurt nog steeds voort! Zet daar een pandemie bovenop en 2020 is voor de Poolse appeltelers nu al een zeer uitdagend jaar."

De sluiting van de Europese grenzen brengt een andere uitdaging met zich mee. Marawan: "Een ander groot probleem is het gebrek aan arbeidskrachten uit Oekraïne. Als de grenzen als gevolg van de pandemie gesloten blijven, zal dit grote gevolgen hebben voor de Poolse appelteelt. Ook wat betreft de kwaliteit, want er zal gewoonweg niet genoeg werkkracht zijn om ervoor te zorgen dat al het werk goed en op tijd wordt gedaan. Voor ons is Sarafruit gelukkig eigenaar van een eigen boomgaard en zijn we vrij goed beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. We hebben netten om de appelen te beschermen tegen hagel en een irrigatiesysteem om de huidige droogte het hoofd te bieden. Op een gegeven moment zullen we echter bij andere teeltbedrijven moeten gaan inkopen en dan zal het gebrek aan opbrengst en arbeiders ook voor ons een rol spelen."

Gelukkig voor Sarafruit is de vraag van Egyptische klanten niet afgenomen en zijn ze al bezig met contracten voor het komende seizoen. "Omdat Polen twee seizoenen geleden een enorme oogst had, kunnen we aannemen dat de totale opbrengst groter zal zijn dan vorig jaar. De schade zal echter ook aanzienlijk zijn, wat de kwaliteit wel sterk zal beïnvloeden. De export begint in oktober en gelukkig hebben enkele van onze Egyptische klanten al een volledig programma voor het seizoen aangevraagd. We moeten afwachten wat er gebeurt als de grenzen opengaan, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het dit jaar een goed, maar zwaar seizoen wordt!"  

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
+48 537 935 155
office@sarafruit.eu
www.sarafruit.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven