Thomas Bos (Thomasol): "Voor de derde keer door enorme weersexcessen problemen in de teelt"

Regen en hagel treft Murcia bij aanvang meloenenseizoen

Tholen - Maandagnamiddag werd de streek Campo de Cartagena, in de Spaanse provincie Murcia, geteisterd door regen en hagel. De schade aan de gewassen is aanzienlijk, maar lokaal. Torre Pacheco, El Jimenado en Sucina, momenteel de belangrijkste teeltgebieden voor meloen in Murcia en in heel Spanje, behoren tot de zwaarst getroffen gebieden.

De telers- en exporteursvereniging Proexport heeft enkele video's gepost op social media van percelen met meloenen in Roldán, een gehucht behorend tot de gemeente Torre Pacheco. De velden staan blank en microtunnels zijn volledig vernietigd door de hagel, enkele dagen voor de oogst.

Technici van Proexport en andere telersverenigingen zijn nu bezig de schade aan het opmeten om precieze informatie te bekomen over het aantal getroffen hectares.

Andere gewassen die nu ook in productie zijn, zoals steenfruit, hebben niet geleden onder de storm. Ook de druiven, waarvan de teelt in andere zones plaatsvindt en de oogst over twee weken begint, zijn gespaard gebleven.

"In de weersvoorspellingen was al aangegeven dat er maandag en dinsdag veel neerslag verwacht werd in Alicante en Murcia. Uiteindelijk kwam er zondagmiddag een forse regenbui van 15 minuten. Maandag werd tussen 13.00 en 19.00 uur regen voorspeld en was het in de morgen redelijk bewolkt. Maar dat sloeg rond 14.00/14.30 uur als een blad aan een boom om naar een haast zwarte lucht met een uur lang enorme regen", vertelt Thomas Bos van Thomasol die vanuit Alicante groothandels, retailers, im- en exporteurs met de in- en verkoop van Spaanse groenten en fruit voorziet.

"Uiteindelijk is het daarbij gebleven. Maar met enorme gevolgen in juist dat gebied waar de start van de Murcia-meloenen moet gaan plaats vinden. Torrepacheco, Jimeneda, en La Puebla zijn allemaal fors geraakt door deze enorme hagelbui. De meloenenstreek in de lijn Cecina tot El Algar is het getroffen gebied", vertelt Thomas. "Het is een onvoorstelbaar en tegelijk onvoorspelbaar seizoen waarin nu voor de derde of vierde keer door enorme weersexcessen veel problemen in de teelt zijn."

Al met al zorgt het voor een uitdagende start voor het meloenenseizoen uit Murcia. "Dat geldt voor zowel de oogst de komende vijftien dagen, maar daarna wacht ons de problemen van het niet of fors minder kunnen planten van de vorige regenperiode en de eerste tijd van de lockdown hier in Spanje. Wanneer we nu ook nog de voorspelde hete zomer in Noord-Europa gaan krijgen, ben ik benieuwd of er wel voldoend aanbod beschikbaar zal zijn tot eind augustus", besluit Thomas.

Voor meer informatie:
Thomas Bos
Thomasol Gestion SL
C. Venta de la Remuda nr. 8
03560 El Campello 
Alicante - España 
Telephone: +34-669636873
info@thomasol.eu 
www.thomasol.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven