Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
recordopbrengst per hectare €38.791

Zespri boekte in 2019-2020 goede financiële resultaten

Uit de financiële resultaten van Zespri over 2019-2020 blijkt dat de totale inkomsten uit de levering van fruit en diensten met 8% zijn gegroeid ten opzichte van vorig jaar naar een bedrag van in totaal €1,1 mld.


De totale operationele omzet van Zespri bedroeg €1,9 mld, tegenover €1,8 mld vorig jaar. De wereldwijde omzet groeide met 7% naar €1,8 mld. Dit cijfer is gebaseerd op de afzet van 164,4 mln trays in Nieuw-Zeeland en overzees geteelde kiwi's, en houdt een daling van 2% ten opzichte van het jaar daarvoor in.

Resultaten binnen alle categorieën sterk:
• De gemiddelde opbrengst per tray Green-kiwi's steeg naar €3,84 en de gemiddelde opbrengst per hectare bereikt een record van €38.791.

• De gemiddelde inkomsten per tray Organic Green-kiwi's bedroeg €5,69, en de gemiddelde opbrengst per hectare €36.738.

• De gemiddelde opbrengst van een tray SunGold-kiwi's steeg naar €6,84 en de gemiddelde opbrengst per hectare bereikte een record van €93.151.

• De gemiddelde inkomsten van Sweet Green-kiwi's bedroegen €4,41 per tray en de gemiddelde opbrengst per hectare €25.094.

De SunGold licentieronde in 2019 leverde bruto licentie-inkomsten ter waarde van €122,1 mln op (exclusief belastingen).

De nettowinst van Zespri na belastingen bedroeg €115,7 mln, tegenover €103,6 mln in 2018-2019. De directie verwacht dat het totale dividend per aandeel in 2019-2010 €0,54 per aandeel zal bedragen, hetgeen een lichte stijging ten opzichte van 2018-2019 inhoudt toen het €0,53 bedroeg. 

Directeur Dan Mathieson zegt dat het een zeer bemoedigend jaar is geweest, waarin de sector hard gewerkt heeft om de meer dan 5 mld Zespri-kiwi's aan consumenten over de hele wereld te kunnen leveren.

"Over het geheel genomen, was 2019-2020 wederom een goed jaar voor Zespri met een aanhoudende groei op onze grootste markten, zoals Japan, China en Europa. Naast de sterke opbrengsten hebben we ook een aantal mijlpalen bereikt, waaronder het op de markt brengen van onze nieuwe rode Zespri-kiwi's, de opening van ons nieuwe hoofdkantoor in Mount Maunganui, de lancering van een nieuwe merkidentiteit, de bekendmaking van onze duurzaamheidsdoelstellingen en onze investeringen in de gemeenschap."

Vooruitzichten 2021
Mathieson vertelt dat het ernaar uitziet dat 2020-2021 opnieuw een sterk jaar zal worden voor Zespri. "De manier waarop de sector om is gegaan met Covid-19 is geweldig. Door goed samen te werken, is zij er ondanks alle beperkende maatregelen in geslaagd om als het fruit te plukken en verladen." 

"In termen van smaak en volumes zal het komende seizoen tot de beste ooit behoren ondanks het feit dat de aantallen Green wat lager zijn als gevolg van de droogte. We groeien nog altijd op onze grootste markten, waaronder Japan, China en Spanje, maar boeken ook vooruitgang op nieuwe markten, zoals de Verenigde Staten. Ook blijven we ernaar streven om nog dichterbij onze consumenten te komen en onze afzetkanalen verder uit te breiden."

"Onze goede vooruitzichten zouden echter getemperd kunnen worden door de negatieve impact van de huidige, wereldwijde economische onrust op de koopkracht van consumenten, de verstoring van de normale handelsstromen op de fruitmarkt en de mogelijke ontwrichting van onze wereldwijde toeleveringsketens. Zespri probeert zich te blijven focussen op mogelijke manieren om op dit soort omstandigheden te reageren en op het genereren van zo hoog mogelijke inkomsten voor haar telers," zegt Mathieson tot slot.

Publicatiedatum: