Alexander Verduyn, Verduyn

“Huidig wortelseizoen is er één om snel te vergeten”

Tholen – “De oude worteloogst is zo goed als gedaan, maar het is een seizoen geweest om snel te vergeten. Hoewel de kwaliteit van de wortelen goed was dit jaar, waren de kilo’s er niet. De droge zomer en de zeer natte oogst waren geen goede combinatie voor de wortelen. Hierdoor waren de prijzen betrekkelijk hoog”, vertelt Alexander Verduyn van de gelijknamige firma. “De vraag is het ganse seizoen vrij onregelmatig geweest, zeker tijdens het begin van de coronacrisis. De vraag bestond echt uit pieken en dalen. Inmiddels is de markt gekalmeerd, maar dat is typisch voor deze periode.”


Nicolas Verduyn, Marleen Plasman en Alexander Verduyn

Niet alleen voor wortelen geldt dat de markt momenteel kalmeert, maar ook voor witte kool, knolselder en prei. “Tijdens de hamsterweken heeft prei het zeer goed gedaan, maar inmiddels is de vraag afgenomen, waardoor er druk op de prijs is gekomen. Juni en juli zijn de verlofmaanden waardoor het traditioneel voor onze producten kalmer is. Er is in deze maanden meer vraag naar kasgroenten zoals tomaat en paprika. Toch is het mogelijk dat het dit jaar wat drukker is voor de vollegrondsgroenten. Er zullen dit jaar minder mensen op zomervakantie gaan, waardoor de thuisconsumptie wellicht zal stijgen. Het is afwachten of dit inderdaad zal gebeuren”, zegt Alexander.

“Eén van de zaken die we op het moment goed in de gaten moeten houden, is de droogte waar we mee kampen. Als we nu kijken naar de gezaaide wortelen, zien we dat veel zaadjes niet ontkiemd zijn en sommige zelfs verdroogd. De droogte heeft tot nu al een enorme impact. We zullen dit jaar zeker minder opbrengst hebben ondanks dat 90% van onze wortelen beregend kunnen worden. Ook andere producten zoals knolselder, broccoli en andere vollegrondsgroenten gaan flink last krijgen van de droogte. Het zuiden van Europa heeft daarentegen weer last van waterschade door hevige regenval. Schade door droogte kan zich tot een zekere hoogte herstellen, bij waterschade is dat niet mogelijk. Het is wel duidelijk dat we dit jaar geen grote overschotten gaan hebben”, besluit Verduyn.

Voor meer informatie:
Alexander Verduyn
Verduyn
Galgestraat 9
8610 Kortemark
Belgium
+32(0)5157 00 56
info@verduyn.be    
www.verduyn.be     

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven