Special jaaroverzicht mei

ABC Westland, CoolFresh en Vroegop verkocht


De Belgische groenten- en fruitgigant Greenyard wil zijn financiële crisis overwinnen door meer samenwerkingen aan te gaan met supermarktketens en telers. 'Ik verwacht dat als alle partijen in de keten samenwerken met langjarige contracten in plaats van dat hele opportunistische handjeklap in de dagelijkse handel zoals nu, er een absolute plus uitkomt. Voor de teler, de supermarkt en voor ons', zegt de crisismanager van Greenyard, Marc Zwaaneveld, in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

ABC Westland Beheer bereikte met Hines overeenstemming  over de overname van het vastgoed op haar bedrijventerrein in Poeldijk. Hines, dat in het vierde kwartaal van 2018 ook al Fresh Park Venlo overnam, verstevigt hiermee haar marktpositie. Met deze overname biedt Hines ABC Westland tevens een sterke basis voor haar verdere ontwikkeling. "De overname van het vastgoed van ABC Westland is volledig in overeenstemming met de groeiambities van ABC Westland, Hines en het bedrijvenpark ABC Westland in Poeldijk", zegt Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland.

Sligro Food Group N.V., gevestigd te Veghel en VRC Holding B.V., gevestigd te Amsterdam, deelden mede dat verwacht mag worden dat
overeenstemming zal worden bereikt over de overname van de aandelen van Exploitatiemaatschappij Wheere B.V. door
Sligro Food Group Nederland B.V. Onderdeel hiervan zijn de
activiteiten van Vroegop Ruhe & Co B.V., bestaande uit
Levensmiddelengroothandel De Kweker, Vroegop AGF en
transportbedrijf L.A.J. Duncker.


Willem Dijk vierde het 25-jarig jubileum van de groothandel. Op maandag 9 mei 1994, was de opening van groothandel Willem Dijk AGF bv aan de Strootsweg 20a te Enschede. "Destijds startte Willem Dijk Senior in het pand van Aartsenfruit met zijn groothandel. Binnen enkele jaren waren we daar uit ons jasje gegroeid en zijn we over gegaan naar het toenmalige pand van Altena aan het Wolbert 1 te Enschede waar we nog steeds zitten", vertelt Willem junior.


Vrijdag 10 mei opende BelOrta in Borgloon een nieuwe verpakkingsloods in het bijzijn van Gedeputeerde van landbouw Inge Moors, Burgemeester van de stad Borgloon Eric Awouters, bestuurders, medewerkers en relaties. De globale investering bedraagt 6,5 miljoen en laat zien dat BelOrta ondanks de huidige situatie in de hardfruitsector, nog gelooft in de toekomst van en voor hun telers. 


Ook uienschilbedrijf Snebo uit Ossendrecht vierde feest. Het is 40 jaar geleden dat vader Henk Snepvangers thuis kwam met een zak vuile uien die door zijn vrouw werden geschild en verkocht. Dit was in een notendop de start van Snebo in 1979. Huidige directeur Toon Snepvangers haalde de anekdote aan in zijn openingsspeech waarin hij de ontwikkeling van het bedrijf schetste.


Tijdens de algemene ledenvergadering van afzetcoöperatie Best of Four en een informatiebijeenkomst van afzetcoöperatie Van Nature werd bekendgemaakt dat beide coöperaties verkennende onderzoeken voor een fusie starten. Bij zowel de besturen als de leden van beide coöperaties is voldoende draagvlak voor dit voornemen.


De Jupiter Group kondigde aan dat het haar wereldwijde expansie voortzet door de overname van het Nederlandse Cool Fresh International. De overname omvat naast Cool Fresh International ook haar logistieke afdeling Saphir en het in Valencia gevestigde AgroMarketing Cool Fresh Espana.

De organisatie van VEG. heeft besloten de voorbereidingen voor VEG. 2019 te staken. Dat meldt de organisatie in een bericht.De afgelopen maanden hebben wij met vele bedrijven uit de branche gesproken over deelname aan VEG. 2019. Het aantal bedrijven dat zich inmiddels definitief heeft gecommitteerd, is voor ons echter niet voldoende om te voldoen aan de ambities en kwaliteitsdoelstellingen die wij voor ogen hebben."


In 2017 maakte Altena Potatoes na jarenlang vanuit Wijk en Aalburg aardappelen te hebben verpakt en gesorteerd - de familie Schouten is al 90 jaar jaar actief in de aardappelhandel - de verhuizing naar Veen. Zaterdag 20 mei maakten de 'Schoutens' van de gelegenheid gebruik om hun nieuwe locatie aan relaties te laten presenteren een drukbezochte open dag. Zo'n 350 mensen uit de aardappelsector maakten daar gebruik van, nadat 's morgens ook al zo'n 500 mensen uit de buurt het bedrijf hadden bezocht.


Maar liefst 24 jaar werkte Franklin Ginus als directeur voor Chiquita in de Benelux, Frankrijk, Centraal- en Oost-Europa. Een goede baan zette hij afgelopen zomer opzij om samen met zijn vriend Randy van Dinter te starten met BeFrank. Een nieuw bananenmerk met als doel de wereld eerlijk en leefbaar te maken


Van 22 t/m 24 mei werd in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch de 35e editie van de champignondagen gehouden. Een diversiteit aan bedrijven, variërend van verpakkingen tot teelt en oogstgerichte bedrijven tonen hun producten of diensten. De compactheid van de beurs zorgt voor een aangenaam beursbezoek. Het is overzichtelijk en goed te doen om binnen een paar uur alles gezien te hebben. 

Zaterdag 18 mei is Bart Verduyn van Barka Services, in aanwezigheid van zijn dichte familie, overleden. Bart was een uniek persoon en in de groentenverwerkingsindustrie gekend door zijn unieke en gespecialiseerde kijk op deze machines. Bart beschikte over uitzonderlijke ingenieurs-skills, was gespecialiseerd in waslijnen voor de groentenindustrie en heeft het bucketwheel verwezenlijkt.

Bakker Belgium heeft een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend met Bakker Belgium om dienstverlener te worden voor verse groenten en fruit. De dochter van Greenyard, Bakker Belgium, investeert in een speciaal distributiecentrum in België, van waaruit de groep vanaf 2020 zal opereren ten dienste van Delhaize


Ook werden de eerste vroege aardappelen van het eiland Tholen geveild bij Alvantho. Dit jaar wordt er met recht van vroege aardappelen gesproken, want met de startdatum op 28 mei dacht veilingdirecteur David Hage zelfs een record in handen te hebben. Traditiegetrouw werd het eerste kistje geveild voor het goede doel, ditmaal de Stichting ALS. Andries Quik van de gelijknamige aardappelhandel uit Hedel drukte bij 1.129 euro het eerste op de klok. De veiling vult het bedrag zelf aan tot 1.750 euro.


Dinsdag 28 mei organiseerde VBT, LAVA en KDT het event 'Klimaatverandering en de invloed op de groente- en fruitteelt' in Salons De Waerboom te Groot-Bijgaarden. Auteur en docent geschiedenis en klimaat, Pieter Boussemaere was uitgenodigd om te spreken over de klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Na de presentatie volgde een panelgesprek die tevens reageerden op vragen uit het publiek.


Een primeur voor het Koninklijk Paar tijdens hun bezoek aan Fruitmasters afgelopen woensdag. Tijdens een rondleiding op het bedrijf werd een nieuwe verpakkingsmachine in gebruik genomen. De machine verpakt Kanzi appels in een handzame kartonnen schaal met deksel en is volledig recyclebaar. Koningin Máxima nam deze eerste circulaire fruitverpakking in ontvangst.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.