Koninklijk Paar ontvangt eerste volledig plasticvrije fruitverpakking

Tholen – Een primeur voor het Koninklijk Paar tijdens hun bezoek aan Fruitmasters afgelopen woensdag. Tijdens een rondleiding op het bedrijf werd een nieuwe verpakkingsmachine in gebruik genomen. De machine verpakt Kanzi appels in een handzame kartonnen schaal met deksel en is volledig recyclebaar. Koningin Máxima nam deze eerste circulaire fruitverpakking in ontvangst.


Leonard Kampschöer overhandigt de eerste circulaire verpakking aan Koningin Máxima 

Het bezoek van het Koninklijk Paar aan FruitMasters was onderdeel van een streekbezoek aan de Betuwe. In de gemeente West Betuwe bezocht het Koninklijk Paar de proeftuin en het sorteer- en pakstation appels van FruitMasters.

Tussen de fruitbomen gingen Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander in gesprek met jonge fruittelers over de toekomst van de Nederlandse fruitteelt.

Vier jonge fruittelers voorafgaande aan het gesprek met het Koninklijk Paar

Met coöperatie De Fruitmotor sprak het Koninklijk Paar over circulaire fruitteelt.

10 tot 15 procent van de appelen is niet voor consumptie geschikt. Deze appelen worden voor een vaste prijs ingekocht door De Fruitmotor en verwerkt tot cider. Een deel van de opbrengst gaat in een biodiversiteitsfonds

Team van coöperatie De Fruitmotor voorafgaande aan het bezoek


Het team dat over huisvesting van arbeidsmigranten sprak

Op eigen verzoek verdiepte het Koninklijk Paar zich in de huisvesting van arbeidsmigranten. De directeur van Flexibel Workforce VDU pleitte voor maatwerk huisvesting voor arbeidsmigranten. Twee ervaringsdeskundigen vertelden over hun ervaringen. Er is onvoldoende huisvesting beschikbaar waardoor arbeidsmigranten veelal keuken en badkamer met elkaar delen en daardoor weinig privacy hebben in de maanden dat zij in Nederland verblijven.

Studenten van Helicon MBO Geldermalsen en Avans Hogeschool Den Bosch gaven in de boomgaard een demonstratie met drones.

In het pakstation van Fruitmasters kreeg het Koninklijk Paar een rondleiding en uitleg over de stappen die Fruitmasters heeft gezet op het gebied van verpakken: van handwerk naar machinaal sorteren en verpakken.

 “FruitMasters bestaat dit jaar 115 jaar. Sinds onze oprichting in 1904 lopen we als specialisten in hard- en zachtfruit voorop in de markt, ook op het gebied van duurzaamheid”, zei algemeen directeur Kees de Kat.

De plastic verpakking van Kanzi appels maakt nu plaats voor een duurzaam mono-concept: een handzame kartonnen schaal met deksel die volledig recyclebaar is. De fruitstickers op de Kanzi appels zijn ook volledig composteerbaar en kunnen samen met het klokhuis bij het groenafval. Daarnaast worden de Kanzi appels geteeld volgens de normen van het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.

Directie Fruitmasters in gesprek met het Koninklijk Paar

Directie Fruitmasters Kees de Kat, Leonard Kampschöer, Jan Verkooijen en Sjors Kruiper


Medewerkers van Fruitmasters en gemeente West Betuwe

Het Koninklijk Paar krijgt een insectenhotel overhandigd van de waarnemend burgemeester West Betuwe Harry Keereweer


Fruitmasters richt zich met deze verpakking van Conference op de Chinese markt. De molens op de omdozen wekken vertrouwen bij de Chinezen.

Hans Sengers, commercieel manager retail van Fruitmasters


Het Koninklijk Paar in de boomgaard van de Proeftuin van Fruitmasters, foto Nico Alsemgeest


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven