Goede aardappelprijzen op vroege eerste veildag Alvantho

Tholen - Vanmorgen werden de eerste vroege aardappelen van het eiland Tholen geveild bij Alvantho. Dit jaar wordt er met recht van vroege aardappelen gesproken, want met de startdatum op 28 mei dacht veilingdirecteur David Hage zelfs een record in handen te hebben. Een kijkje in de archieven liet echter zien dat er in 2011 zelfs al op 26 mei werd geveild. Neemt niet weg, starten met veilen in de maand mei blijft bijzonder. Nadat de aanwezige handelaren het aanbod hadden bekeken, werd traditiegetrouw het eerste kistje geveild voor het goede doel, ditmaal de Stichting ALS. Andries Quik van de gelijknamige aardappelhandel uit Hedel drukte bij 1.129 euro het eerste op de klok. De veiling vult het bedrag zelf aan tot 1.750 euro.

Andries Quik met het eerste kistje

Ondanks de vroege start was er van optimale groeiomstandigheden, allerminst sprake, zo blikte Hage terug. "Wel werden de eerste percelen op 18 februari al gepoot, waarna er drie weken later plastic over werd getrokken, wat zeker zijn nut had na het volgende koude schrale weer. Ook werden begin mei de beregeningshaspels van stal gehaald, die ook weer goed dienst hebben gedaan. Dit heeft goed gewerkt, want mede door deze inspanningen is het gelukt om vandaag mooie partijen aardappelen aan te kunnen voeren."


David Hage

"Wanneer we nog even terugkijken naar het seizoen 2018 kunnen we vaststellen dat het een bijzonder jaar is geweest. Vanaf eind mei hebben we een weerbeeld gehad met veel tropische dagen met een groot tekort aan neerslag. Ondanks het feit dat er op Tholen massaal gebruik is gemaakt van het zoete water, hebben we overwegend te maken gehad met tegenvallende opbrengsten, echter de prijzen bleven goed hangen. De financiële uitkomsten voor de meeste vrije telers vielen dan ook niet tegen. Als veiling hebben we hier eigenlijk te weinig van kunnen profiteren. In 2018 hadden we een late start, de eerste veildag was toen 12 juni. We lieten dus toen al behoorlijk wat omzet liggen en de maand juli was de aanvoer ook niet overweldigend en de prijzen waren eigenlijk toen maar gewoontjes. Tijdens de afland periode waren de prijzen goed, maar de aanvoer bleef ver achter. Dus als veiling hebben we een matig jaar achter de rug", aldus David Hage.

"Toen in oktober 2018 de oogst achter de planken zat, was duidelijk dat er veel minder aardappelen beschikbaar waren. Dat was niet alleen in Nederland het geval, maar ook in de ons omliggende landen zoals België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Het beloofde een spannend seizoen te worden, maar dat is allemaal nog wel meegevallen. Toch merken we nu dat er momenteel wel wat spanning op de markt zit. Er zijn bijna geen vrije partijen oude oogst meer voorhanden, de import is ook wat later op gang gekomen en de beschikbaarheid is maar gewoontjes. Dit mede omdat er veel vraag is vanuit de lokale markten. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze Alvantho aardappelen, met de huidige kwaliteit, een vlotte afzet zullen vinden bij de consument," besloot Hage zijn openingswoord.

Voor de eerste veildag waren 900 kisten Doré, 1.200 kisten Frieslanders, 60 kisten Eigenheimer, 150 kisten Drielingen en 40 kisten Kriel aangevoerd. De aanwezige kopers lieten zich lovend uit over de kwaliteit en grofte van de aardappelen. De grote vraag was natuurlijk wat de prijzen gingen doen en die waren volgens de aanwezige kopers tevredenstellen. "Mooie prijzen, niet te hoog, niet te laag, dus goed verkoopbaar", zo vatte Carel Jansen van Jansen Aardappelen Op De Markt  de eerste veiling samen.

In totaal werd er 54 ton aangevoerd. Onderstaand de minimum- en maximumprijs van de geveilde rassen per 100 kilo:

Doré: 81,90 - 91,60
Première: 78,10 - 78,10
Frieslander: 72,90 - 80,70
Eigenheimer: 130,90 - 130,90
Drieling: 36,00 - 40,30
Kriel: 65,00 - 70,00

Woensdag wordt er ook weer geveild. Donderdag niet in verband met Hemelvaartsdag. Vrijdag is er ook geen veildag, maar kan er wel geladen worden op bestelling. Vanaf volgende week is het veilen weer een dagelijkse aangelegenheid.

In de komende editie van Primeur plaatsen we een fotoreportage van de aanwezige kopers.

Voor meer informatie
Alvantho
David Hage
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
Tel: 0166-652450
Fax: 0166-653488
veiling.sa@alvantho.nl 
www.alvantho.nl   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven