Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Event: VBT, LAVA en KDT

Fotoreportage: Klimaatverandering en de invloed op de groenten- en fruitteelt

Tholen - Dinsdag 28 mei organiseerde VBT, LAVA en KDT het event 'Klimaatverandering en de invloed op de groente- en fruitteelt' in Salons De Waerboom te Groot-Bijgaarden. Auteur en docent geschiedenis en klimaat, Pieter Boussemaere was uitgenodigd om te spreken over de klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Na de presentatie volgde een panelgesprek die tevens reageerden op vragen uit het publiek. Aansluitend was er een walking dinner.
Veel telers en leden van de veilingen uit de Belgische AGF-sector waren aanwezig bij het event. 

Klik hier voor de fotoreportage. 

"Opwarming van de aarde is onze schuld"
"Vandaag de dag hebben we dubbel zoveel dagen met extreme neerslag dan 50 jaar geleden. Daarnaast zijn 2014 en 2018 de warmste jaren ooit gemeten. Deze verschijnselen kunnen we linken aan de opwarming van de aarde. Overal waar mensen wonen gaat de temperatuur ophoog", vertelt Pieter Boussemaere tijdens zijn presentatie. De mens blijkt de hoofdschuldige te zijn van de opwarming. En als dat nog niet genoeg is - de stijging van de temperatuur gaat 100% impact hebben. 


Welkomstwoord VBT-voorzitter Rita Demaré

Mislukken van oogsten
"De opwarming van de aarde heeft zowel negatieve als positieve effecten. België kan eindelijk een wijnbouwland worden, maar als de gemiddelde temperatuur +3,2 graden stijgt, gaan er oogsten mislukken. Wat een recessie tot gevolg kan hebben", aldus de docent. 


Pieter Boussemaere

Hernieuwbare elektriciteit
Volgens Pieter is het vinden van een oplossing niet moeilijk. De verbranding van steenkool, olie en gas is 71% van de oorzaak. Verandering bodemgebruik is 9% en de spijsvertering van herkauwers is 4%. "We moeten stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en dit halveren voor 2030. De kernoplossing is: hernieuwbare elektriciteit."

Klik hier voor de fotoreportage.

Panelgesprek
Tijdens het panelgesprek vertelde fruitteler Louis Geerdens over de verschillende rampen die hij heeft meegemaakt: Pukkelpopstorm, diverse hagelbuien die de oogst hebben verwoest. Volgens de teler is het in de fruitteelt noodzakelijk om af te stappen van schaalvergroting en te investeringen in oogstbeschermingsmiddelen. 

Groenteteler Wim Peters vertelde over de ramp die hem trof op 23 juni 2016, toen een hagelbui zijn hele glastuinbouwbedrijf vernietigde. Inmiddels is het hele bedrijf terug opgebouwd, maar acht de tuinder het belangrijk dat in de toekomst er wordt geïnvesteerd in weerbare kassen en hernieuwbare energie.   

Klik hier voor de fotoreportage.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven