Fotoreportage: Champignondagen 2019

Van 22 t/m 24 mei wordt in de Brabanthallen – ’s Hertogenbosch de 35e editie van de champignondagen gehouden. Vandaag is het de laatste dag om deze beurs te bezoeken

Champignonmarkt
Nederland staat bekend als één van de grootste spelers in de wereldwijde champignonindustrie! Naast de Verenigde Staten, China en Polen is Nederland een van de grotere champignonproducenten ter wereld. In 2018 werd er op een areaal van 660.000 m2 champignons geteeld. In 2010 was dat nog 730.000 m2. Rond 2000 waren er nog ruim 500 bedrijven die champignons teelden. Nu zijn dat er nog 110. Van de totale productie van champignons in Nederland wordt 80% geëxporteerd. Het grootste deel van de export van conserven gaat naar Duitsland.Klik hier voor de fotoreportage.

De afzet van verse champignons vindt met name plaats in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Scandinavië en in Nederland zelf. Op de verse markt is het vooral Polen dat zich manifesteert. De Poolse export groeit hard, in tien jaar tijd is deze verdubbeld. In 2017 ging het om 226.245 ton, Polen is daarmee ’s werelds grootste exporteur van verse champignons. Polen is goed vertegenwoordigd op de champignondagen met een eigen paviljoen. De export van verse Nederlandse champignons krimpt maar Nederland is nog wel ’s werelds tweede exportland van verse champignons (in 2017: 72.006 ton. Binnen Europa exporteert verder alleen België redelijke hoeveelheden champignons (in 2017: 16.371 ton). Op de wereldmarkt van champignonconserven is China de grootste en Nederland de tweede maar Polen op een derde plaats is op deze markt ook in opkomst.

De Champignondagen is een beurs voor Nederlandse en Internationale bedrijven om hun technologieën en diensten te presenteren en om de nieuwste informatie en inzichten te verkrijgen. De beurs heeft een internationaal karakter, 46% van de exposanten komt uit 77 verschillende landen. De organisatoren (Stichting Champignondagen) verwachten deze dagen een aanwezigheid van meer dan 3.000 bezoekers. De beurs is 30% gegroeid t.o.v. de vorige editie 3 jaar geleden.

Een diversiteit aan bedrijven, variërend van verpakkingen tot teelt en oogstgerichte bedrijven tonen hun producten of diensten. De compactheid van de beurs zorgt voor een aangenaam beursbezoek. Het is overzichtelijk en goed te doen om binnen een paar uur alles gezien te hebben.

De eerste dag van de Champignondagen werd tijdens het welkomstevent de the Mushroom Industry Award 2019 uitgereikt. De winnaars zijn: Magda Verfaillie, Johan Baars, Anton Sonnenberg, Ko Hooijmans en Jan Klerken met familie en presentator Loek Hermans (links).

Klik hier voor de fotoreportage.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven