Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht augustus

WAPA-cijfers, halfjaarcijfers en hoofdbrekens exposanten Hong Kong

Door oplopende schulden zijn de teeltbedrijven van Hein Deprez, verenigd in holding De Weide Blik, in gevaar. De problemen maken het voor de ondernemer moeilijk om de controle te houden over de kern van zijn bedrijvenimperium: Greenyard, zo meldt De Tijd. Om geld op te halen, zou kasgroentenbedrijf Hartman te koop staan.



Op 30 juli is een grote brand uitgebroken bij fruitverwerkingsbedrijf VS Apple Industries in Marknesse. "De brand was allesverwoestend en de oorzaak is onbekend", zegt Caroline de Vente, dochter van de eigenaar, in een reactie. Er werden in totaal zo'n 70-tal brandweerlieden ingezet.


De appeloogst is dit jaar naar verwachting wat groter dan vorig jaar, terwijl er minder peren zullen worden geplukt. De Nederlandse oogstraming komt uit op 285 miljoen kilo appels en 379 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis
van de werkgroep oogstraming.

NSure heeft op 24 juli zijn faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Zutphen. Het bedrijf uit Wageningen dat al sinds 2006 bestaat legt in een verklaring uit dat, hoewel succesvol, het bedrijf te klein was om commercieel te overleven. Als curator is Mr. M. Blok aangesteld. Het bedrijf was gespecialiseerd in genactiviteitsmetingen in de Agro-sector. Het bedrijf heeft nu haar activiteiten beëindigd.

Precies vijf jaar geleden stelde Rusland een boycot in voor (onder meer) alle groenten en fruit uit de EU, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. De importstop gold vanaf donderdag 7 augustus 2014 voor de periode van één jaar, maar is inmiddels al vier keer verlengd. We vroegen Belgische en Hollandse exporteurs naar de gevolgen. Klik hier voor de reacties van Arjan Zoutewelle, Kees Boonman, Lennart van den Heuvel, Jeroen Buyck en Svetlana Belskaia.


Het Belgische kersenseizoen liep in augustus op zijn eind. "Vorige week hebben we de kaap van 3 miljoen kilo bereikt en we steven af op 3,4 miljoen kilo. Dit is een record voor de Belgische Fruitveiling. Vorig jaar klokten we af op twee miljoen kilo kersen”, vertelt Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling.

De Europese appelproductie komt dit jaar naar verwachting uit op 10.556.000 ton. Dat is 20% minder dan vorig jaar en 8% lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. De Europese perenoogst valt met 2.047.000 ton naar verwachting 14% lager uit dan vorig jaar en 9% lager dan het gemiddelde van de afgelopen drie seizoenen. Dat blijkt uit de hardfruitprognoses die op 8 augustus tijdens Prognosfruit dat plaatsvindt in Bilzen (België) zijn gepresenteerd.


Colruyt test als eerste Belgische supermarkt automatische productherkenning. In de winkel in Kortrijk worden groenten en fruit automatisch herkend aan de kassa met behulp van artificiële intelligentie.


De ontwikkelingen in Hong Kong zorgden bij de organisatie van de Asia Fruit Logistica voor de nodige hoofdbrekens. Afgelopen weekend is er een mail gestuurd naar de standhouders waarin ze twee opties zijn voorgelegd: of de Asia Fruit Logistica wordt gewoon van 4 t/m 6 september gehouden of de beurs wordt gehouden op  alternatieve data van 11 t/m 13 december. Uiterlijk dinsdag, twee weken voor aanvang van de beurs, wil de organisatie duidelijkheid bieden over het al dan niet doorgaan van de beurs. Uiteindelijk gaf de organisatie eind augustus het verlossende woord met een tiental tips voor de bezoekers


G.H. Lukassen & Zn BV uit Nieuwegein is met haar merk Ready to Eat per direct en voor de rest van dit seizoen aan FC Utrecht als rugsponsor verbonden. De uiting van het familiebedrijf prijkt vanaf zondag op de shirts van de spelers van de Eredivisionist uit de Domstad. Onder toeziend oog van FC Utrecht eigenaar Frans van Seumeren en recordinternational Wesley Sneijder werd de overeenkomst bekrachtigd. Met het vastleggen van Ready to Eat heeft FC Utrecht het collectief shirtsponsoren compleet.


Nog meer gecombineerd sport- en AGF-nieuws, want de Belgische springruiters hebben in Rotterdam voor het eerst de Europese titel in de wacht gesleept. Pieter Devos van Fruitbedrijf Devos Group uit Bekkevoort is één van de vier ruiters die afgelopen vrijdag EK-goud hebben gepakt. Naast zijn werk in de fruitsector heeft Pieter een professionele carrière als springruiter en maakt hij deel uit van het nationale team. Dankzij drie foutloze ritten op de derde dag van de teamwedstrijd bleven de Belgen de favoriet Duitsland net voor.

In een persbericht dat Greenyard op 27 augustus heeft gepubliceerd zegt het bedrijf dat het herstel van de winstmarges is ingezet. Tevens verwacht de groenten- en fruitreus dat de winstgevendheid in de tweede helft van het boekjaar zal versnellen. Volgens het bericht zal in de eerste helft van dit boekjaar de brutobedrijfswinst uit moeten komen op 43 of 45 miljoen euro. Dat zou een flink herstel zijn van vorige jaarhelft, die 23,3 miljoen euro bedroeg.

Ook een andere AGF-gigant, Total Produce, gaf haar interim-resultaten vrij. De directeur, Carl McCann, was tevreden met de goede resultaten van de eerste helft van het jaar. "Zoals eerder aangegeven, heeft de Groep de acquisitie van 45% van de aandelen in Dole Food Company ('Dole'), een van de grootste bedrijven in versproducten, afgerond. Dit is het eerste hele jaar waarin we profiteren van de resultaten van Dole.