Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nederlandse appeloogst 7% hoger, perenoogst 6% lager

De appeloogst is dit jaar naar verwachting wat groter dan vorig jaar, terwijl er minder peren zullen worden geplukt. De Nederlandse oogstraming komt uit op 285 miljoen kilo appels en 379 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis
van de werkgroep oogstraming.In de periode van 11-22 juli zijn metingen gedaan in boomgaarden representatief verdeeld over Nederland. Er wordt uitgegaan van een mooie uniforme appeloogst die naar verwachting 7 procent hoger zal uitvallen dan vorig jaar. De totale perenpluk wordt 6 procent lager ingeschat dan in 2018 door vooral minder stuks aan de bomen. Naar verwachting heeft de Conference peer een authentieke kleur en is deze mooi van maat.

Vanaf half augustus is de nieuwe oogst van appels en
peren beschikbaar. Appels worden dit jaar geteeld op 6.470 hectare, zoals blijkt uit cijfers van CBS. Jaarlijks krimpt het appelareaal met een paar procent. Meer dan de helft van het oppervlak is te vinden in het midden van ons land. Elstar is met een aandeel van ruim 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 118 miljoen kilo Elstar geoogst. Het tweede ras is Jonagold (incl. Jonagored) waarbij uitgegaan wordt van 68 miljoen kilo.

De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.100 hectare. In de afgelopen vijf jaar is het oppervlak met bijna 10 procent gestegen. De oogst van Conference, goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 292 miljoen kilo. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen waarbij wordt uitgegaan van 25 miljoen kilo en 24 miljoen kilo.

In de werkgroep oogstraming zijn vertegenwoordigd :
- de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO)
- GroentenFruit Huis
- Centraal Bureau voor de Statistiek
De werkgroep wordt geadviseerd door Delphy, die metingen verricht bij
bedrijven verspreid over het hele land.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven