Kees Boonman (Zeeland Fruit) over 5 jaar Rusland-boycot

"Zolang de politiek te koppig is om rond de tafel te gaan zal de boycot nog lang doorgaan"

Tholen - Precies vijf jaar geleden stelde Rusland een boycot in voor (onder meer) alle groenten en fruit uit de EU, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. De importstop gold vanaf donderdag 7 augustus 2014 voor de periode van één jaar, maar is inmiddels al vier keer verlengd. We vragen Belgische en Hollandse exporteurs naar de gevolgen. Vandaag Kees Boonman van Zeeland Fruit uit Kattendijke.

"We zijn heel hard getroffen door de boycot. We zaten met een heel hoog percentage van de omzet op Rusland. Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen dat je de klanten moet spreiden over verschillende landen. Maar als het goed gaat en ze altijd meer vragen dan dat je hebt, is het lastig om ook nog andere landen te voorzien", constateert Kees.


Kees (rechts) tijdens de World Food Moskou van vorig jaar

Volgens hem zijn de Conference-peren het hardste getroffen en dan met name de 1-bis. "Goede klasse I kan overal naar toe. We zijn zeker andere landen gaan beleveren. Maar het is erg zonde als je na jaren een goede relatie met je klanten hebt om dan in één keer te stoppen. We houden overigens nog wel goed contact met al onze Russische klanten en leveren nog importfruit aan hen van andere landen."

Of de Zeeuwse fruitexporteur er nog hoop heeft dat de boycot wordt opgeheven? "De boycot zal er zeker nog een keer vanaf gaan, maar dan kan ook zeker nog vele jaren duren, kijk maar naar de aardappels. Zolang de politiek te koppig is om rond de tafel te gaan zal de boycot nog zeer lang doorgaan en ziet her er erg somber uit voor de fruitteelt. De politiek beseft niet hoever de consequenties doorlopen naar ook andere bedrijven, niet alleen naar de telers!"

Voor meer informatie:
Kees Boonman
Zeeland Fruit
Hoge pad 11
4474 NL Kattendijke
Tel: 0113-344990
kees.zeelandfruit@xs4all.nl
www.zeelandfruit.nl/

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven