Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 1 t/m 15 januari

Groei toverwoord bij omzet coöperaties en uitbreidingsplannen kasgroententelers

We begonnen 2022 met de cijfers voor BelOrta, dat met een productomzet van 497 miljoen euro in 2021 haar hoogste omzet ooit behaalde, al ging dit gepaard met alweer een onzeker jaar voor producenten, handel, toeleveranciers en consumenten. Naast Covid hadden ook de extreem natte zomer, de grondstoffenschaarste en de hoge energiekosten hun impact op het verloop en resultaat van 2021, zo meldt de coöperatie. 

Collega REO-veiling boekte een recordomzet van 219 miljoen euro en deelde een videoboodschap


Rabobank Groep werd via haar investeringstak Rabo Investments medeaandeelhouder in Koppert Cress Group. Het gaat om een minderheidsbelang in het bedrijf van de cressenteler. 

Namens de familie meldde Jan van der Lans het overlijden van zijn vader Sjef van der Lans, voormalig commercieel directeur bij Van Dijk International (VDD Groep) 

Het lijkt erop dat criminelen hun smokkelmethode veranderen. Voorheen werd de cocaïne vaak goed verstopt in de lading van containers en er pas op de eindbestemming uitgehaald. Inmiddels worden de pakketten met drugs vrijwel altijd los in containers gezet van bedrijven die van niets weten. De cocaïne wordt er dan in de haven zelf uitgehaald door corrupt personeel of door insluipers. Dit valt op te maken uit het grote aantal aangehouden personen (zogenaamde uithalers). In 2021 waren dit er ruim 400, tegen ongeveer 280 in het jaar daarvoor.


In 25 jaar groeide Agro Care uit naar 261 hectare tomaten en 1.500 medewerkers. Indrukwekkende getallen, maar nog altijd voorziet het bedrijf geen einde aan de schaalvergroting in de glastuinbouw. "Over tien jaar is er nog maar een handjevol teeltbedrijven over", voorspelt Kees van Veen, die in 1997 samen met Philip van Antwerpen Agro Care oprichtte. Bij de start van het 25-jarig jubileum telt het bedrijf negen teeltlocaties in vier landen.

Veiling Zaltbommel heeft 2021 afgesloten met een autonome groei van 6 procent ten opzichte van 2020. De verkoopomzet steeg van 60 miljoen euro naar 63,5 miljoen euro. Waar Veiling Zaltbommel vorig jaar een recordomzet had gerealiseerd, heeft men dat dit jaar kunnen evenaren en verbeteren, ondanks de veranderde weersomstandigheden en hoge energie- en gasprijzen die parten hebben gespeeld in het laatste kwartaal.


Na 34 jaar gaat Corry de firma Lukassen verlaten. 10 januari was haar laatste werkdag.


Ook een hit op de AGF-site. Philip van Geest stuurde ons een column over de boefjes van Boris


Nederland was in 2021 toonaangevend in de handel van verse groenten en fruit ondanks hoge transportkosten, een tekort aan zeecontainers, Brexit en lockdowns. De verkoop van verse groenten en fruit aan het buitenland steeg naar €13,1 miljard (+1%). De exportwaarde van vers fruit viel even hoog uit als in 2020, terwijl die van verse groenten met 2 procent toenam. Het totaal aantal kilo's aan verse groenten en fruit dat over de grens is verkocht daalde licht (-1%), blijkt uit de analyse van GroentenFruit Huis over 2021.

Roland Gels kondigde zijn vertrek aan bij J.M. Levarht & Zn. Hij wordt in de functie van algemeen directeur opgevolgd door Leo Epskamp. Roland neemt na ruim zes jaar afscheid van Levarht en dit doet hij met pijn in zijn hart. “Ik heb met enorm veel plezier bij Levarht
mogen werken en ik ben trots op wat we samen allemaal hebben bereikt door de jaren heen. Levarht is een prachtig bedrijf met een mooie toekomst wat altijd speciaal voor me blijft. Ik zal de collega’s en relaties zeer zeker gaan missen en wens iedereen heel veel succes.”

Coöperatie Hoogstraten eindigt 2021 met een productomzet van iets meer dan 302 miljoen euro. Een stijging van 4% in vergelijking met 2020, ondanks de onzekere marktsituatie. Het afgelopen jaar stond vooral in het teken van de coronapandemie, maar Coöperatie Hoogstraten heeft ook andere uitdagingen gekend. 2021 was het jaar van de verdere omschakeling naar kartonnen punnets voor aardbeien, de uitrol van het digitaliseringsproject Care4Growing, personeelszorgen op de productiebedrijven en sterk verhoogde kosten.


De telers die zijn aangesloten bij telerscoöperatie Growers United zetten stappen. Dat resulteert in een groei in areaal met circa 35 ha ten opzichte van vorig jaar. Het totaal komt uit op 635 ha. De groei komt door aanwas van een nieuw lid, areaaluitbreiding bij bestaande leden en aankoop van een teeltlocatie.Transportbedrijf H.Z. Logistics is gestart met de grondwerkzaamheden voor de realisatie van haar nieuwe locatie op bedrijventerrein Honderdland. De vergunning is verleend en in maart 2022 starten de heiwerkzaamheden. Het bouwplan bestaat uit 4 hectare terrein met een BREEAM Excellent crossdockcentrum van circa 12.000 m2 met 32 docks. Daarnaast verrijst een moderne garage en wasstraat van 2.000 m2 voor de service en onderhoud aan het wagenpark.