+35 hectare, vooral in paprika en aubergine

Areaalstijging Growers United door groeiambities telers

De telers die zijn aangesloten bij telerscoöperatie Growers United zetten stappen. Dat resulteert in een groei in areaal met circa 35 ha ten opzichte van vorig jaar. Het totaal komt uit op 635 ha. De groei komt door aanwas van een nieuw lid, areaaluitbreiding bij bestaande leden en aankoop van een teeltlocatie.

Het paprikasegment laat de grootste groei zien. Het groeit van 85 hectare naar 111 ha. Door nieuwbouw en aankoop van een bestaande teeltlocatie groeit het blokpaprika segment met 17 ha. Het segment zoete puntpaprika breidt uit met 9 ha dankzij een nieuw lid. Het gaat om de Firma Ton uit Westland, die niet alleen lid wordt bij Growers United, maar ook fuseert met de huidige telers van SweetPoint. Gezamenlijk hebben zij een nieuw bedrijf opgericht.

Naast paprika neemt ook het aubergineareaal toe. Door nieuwbouw groeit het aubergineareaal naar 55 ha. Vanaf 2022 neemt Purple Pride de teelt van specialties zoals de (mini-)graffiti en Nasu aubergines weer in eigen hand.

Het tomaten- en komkommerareaal blijft nagenoeg gelijk. Hoewel er een kleine 11 ha tomaat bij komt, stijgt het tomatenareaal niet. Dit komt doordat een aantal tomatentelers tijdelijk – voor een deel of geheel - overschakelt naar komkommer. Het schakelen tussen deze twee teelten is mogelijk omdat Growers United, naast het verpakken van komkommers, ook centraal sorteert. Hierdoor kunnen telers binnen de coöperatie zonder hoge investeringen in sorteer- of verpakkingslijnen, wisselen van teelt.


Perry Dekkers, Jan Opschoor en Stefan van Vliet

Future Proof
Bovenstaande ontwikkelingen sluiten volgens algemeen directeur Jan Opschoor mooi aan bij het Future Proof programma waar Growers United in 2020 mee startte. "In dit programma staat de toekomst van de telers centraal. Welke kennis heb je als ondernemer richting 2030 nodig, hoe moeten je bedrijf en de coöperatie zich ontwikkelen? Voor onze jonge ondernemers is er een aparte groep Under 40. Samen ontwikkelen ze kennis en wisselen ze ervaring en ideeën uit over bedrijfsopvolging, samenwerkingsvormen en het versterken van de eigen onderneming."

Voor meer informatie:
Growers United
www.growersunited.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven