Special Jaaroverzicht: 16-30 april

Meerwaardevergoeding en fotoreportages CPMA en Medfel

Total Produce heeft ingestemd met de verkoop van haar 25,3% belang in de Capespan Group. De aandelen worden voor een bedrag van 22 miljoen euro verkocht aan Zeder Financial Services Limited. De directie verklaart de verkoop door de ontvangst van een aanbod van Zeder en een strategische evaluatie van de langetermijnvoordelen van het minderheidsbelang.

Op 4 april 2013 is Greenbox, Bedrijvenweg 101, 7844 TJ Veenoord failliet verklaard. "Helaas moet ik zeggen, want wij hebben jaren ziel en zaligheid in ons bedrijf gestoken. Weinigen weten welke moeite het ons heeft gekost om überhaupt te kunnen starten in 1997", aldus Manfred van der Vlag.

Vanaf maandag 15 april heeft LAVA ingevoerd dat er een 'meerwaardevergoeding' wordt aangerekend voor verschillende groenten. Aan de simultane klokprijs wordt een vast bedrag toegevoegd dat 'integraal naar de teler gaat'. Voor komkommer loopt dit op tot 2 cent per stuk en voor tomaten tot 5 cent per kg. De extra kosten rekent men voor de inspanningen van telers om een goed product af te leveren op de veiling. Exporteur Guy de Meyer reageert op de meerwaardevergoeding: "Wat de 'meerwaardevergoeding' voor de telers betreft zijn wij als exporteur niet te spreken over deze plotse invoering van deze supplementaire kost."Dit seizoen hadden Spaanse aardbeientelers veel last van het slechte weer. Door de vele regenval zijn er verliezen zowel in termen van kwaliteit als van volumes. Momenteel is het weer beter en is er nog hoop voor het laatste deel van de campagne. "Vorige week stopte het met regenen en we hopen dat de planten beter zullen presteren voor de laatste fasen van het seizoen", zegt Juan Joé Valls, salesmanager van Surexport.

Afgelopen week werd in Toronto de Canadese AGF-show van de CPMA (Canadian Produce Marketing Association) gehouden. AGF.nl en Freshplaza.com maakten daar een fotoreportage. De beurs wordt ieder jaar afgewisseld door de steden: Montreal, Toronto, Vancouver en Calgary. Nederland heeft traditioneel geen exposanten op de CPMA. Wel was er een gezamenlijke Belgische inzending geregeld door VLAM. In de avond van donderdag 18 april organiseerde VLAM een Belgisch receptie in de Beerbistro te Toronto. Daar kon men de Belgische standhouders ontmoeten en de kwaliteit van de Belgische producten proeven.Aartsenfruit heeft besloten haar vestiging in Enschede per direct te sluiten. "De reden is absoluut niet van economische aard, maar ligt in het feit dat we al jaren geen voldoende gekwalificeerde leidinggevende kunnen vinden die onze vestiging kan runnen volgens de hoge eisen die Aartsenfruit stelt."

De voorgenomen EU-maatregelen die zijn aangekondigd tegen de mogelijke besmetting van de citrus black spot (CBS) op Zuid-Afrikaans citrus, zijn oneerlijk. Dat betoogde Gerrit van der Merwe van ALG Estates desgevraagd. De EU heeft aangekondigd bij vijf vondsten van de black spot mogelijk een importstop in te stellen. Volgens de exporteur in Zuid-Afrika zijn zijn plantages door de autoriteiten black spot-vrij verklaard en is het niet reëel dat hij nu mogelijk de dupe wordt van black spot op citrus van andere bedrijven uit andere regio's.Deze week vond in het Franse Perpignan de Medfel plaats. Deze beurs richt zich op de Zuid-Europese landen en werd geopend door de Franse landbouwminister Guillaume Garot. Egypte was dit jaar gastland van de show en ook de ambassadeur van Egypte was aanwezig op de beurs. Het aantal bezoekers was licht gestegen. Klik hier voor de fotoreportage.

Remco Beekman en Tim Loomans zijn dit jaar van start gegaan met Soho Produce. Vanuit het pand van Quality Queen in Maasdijk richten Remco en Tim zich op de export van Nederlandse kasgroenten. Soho Produce staat voor South Holland Produce en in het logo van het de nieuwe AGF-exporteur zijn de kleuren van de Nederlandse vlag verwerkt.ZON kijkt in het vandaag gepresenteerde jaarverslag 2012 terug op een 'bewogen jaar'. Voor veel leden was dit het vierde jaar op rij dat er sprake was van een mager jaar, waarbij voor veel telers de kosten opnieuw harder stegen dan de opbrengsten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.