Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage Belgische receptie Beerbistro

Belgische groenten en fruit steeds belangrijker voor Canada

Tholen - Vorige week vond in Canada de CPMA plaats. In de avond van donderdag 18 april organiseerde VLAM een Belgisch receptie in de Beerbistro te Toronto. Daar kon men de Belgische standhouders ontmoeten en de kwaliteit van de Belgische producten proeven. Groentesnacks in combinatie met Belgisch bier, daar zeiden de bezoekers geen nee tegen. De avond werd geopend door de Belgische consul. Tijdens deze avond hield Filip Fontaine, directeur van BelOrta namens de Belgische veilingen een presentatie over de Belgische groenten- en fruitexport naar Canada. De exporteurs Vanco, Alpimex en BelExport waren hierbij aanwezig met daarnaast 13 aanwezige Canadese importeurs. Dit werd een succes.


Jo Lambrecht (BelOrta), Sofie Lambrecht (VLAM), Tony Derwael en partner (Bel'Export), en de Naomi-Lee Elsier

Focus op kwaliteit
"Europees gezien is het groenten- en fruitaandeel van België niet zo heel groot. Toch is het volume wat wij bieden erg belangrijk", vertelde Filip. "Veel van onze producten komen van familiebedrijven en we leggen de focus op kwaliteit, niet op kwantiteit. De belangrijkste groenten, die naar Canada worden geëxporteerd, zijn witloof, prei en paprika Daarnaast groenten zoals komkommers, tomaten en sla. Bij fruit zijn de belangrijkste exportproducten appelen en aardbeien. Ook zijn we bezig met de export van de Conference. Momenteel zijn deze nog niet toegestaan in Canada, maar er zijn gesprekken tussen België en Canada en als het goed is, zullen deze snel toegang tot de markt krijgen."


Filip Fontaine spreekt over de export naar Canada

"Een groot deel van onze producten komen van familiale telers. Naast de teelt vindt in België ook het verpakken en controleren plaats. De producten worden vermarkt onder het Flandria-label en een ander belangrijk Belgisch merk zijn de Hoogstraten aardbeien. Onze producten zijn gecertificeerd en voldoen aan de eisen van internationale voedselstandaarden. Alles is gecontroleerd: de interne én externe kwaliteit."

De consul Casaer spreekt de bezoekers toe. Links van hem Gaston Opdekamp en Andre Mathieu.

Specialties
"Als we kijken naar de paprikaproductie is dit volume verdubbeld van 2000 tot 2012. Ook bij aardbeien is een stijging zichtbaar. De grootste leverancier daarvan is Hoogstraten." Fontaine gaf aan dat de export van groenten en fruit naar Canada de afgelopen jaren enorm is gegroeid. Daarnaast zijn ook de tomaten-specialties booming in Canada. Zo'n zeven jaar geleden waren we de enige op de CPMA met een Kumato tomaat. Nu zien we overal verschillende variëteiten. Ook in supermarkten liggen hier gemiddeld 12 tot 15 soorten. In België maken we dezelfde ontwikkeling mee. Tien jaar geleden spraken we nog over een nichemarkt. Dat is nu niet meer het geval."




Groeiende markt
Een belangrijk en bekend product in België is het Belgisch witloof. Het is zelfs uitgeroepen als meest favoriet gerecht met ham en kaas natuurlijk. Naar Canada wordt zo'n 450.000 kilo per jaar geëxporteerd. "Het witloof is verkrijgbaar in verschillende verpakkingen en december en maart zijn de topmaanden. Canada is een belangrijke markt voor ons en we zien hier nog steeds een groei in."

Hieronder zijn nog meer foto's te zien van de gezellige Belgische avond.


Nicolas Stevens van Better3Fruit lachend met Fried Deschouwer


Michael Wexler, Bart Charetier van Alpimex (midden) en de consul Johan Casaer uit Ottawa

Bruno Elsier en Wim de Meulenaer (Reo)


Frank van Colenberghe (Vanco), een Canadese klant Diljeet Tony Sur met zijn vrouw en Diederik Bogaert eveneens van Vanco

Allemaal proefden heerlijke Belgische groenten en bier

Luisteren naar de toespraak van de consul en Filip


Filip Fontaine tussen 2 dames van de CPMA Natalia Kaliberda, en Lyse McClelland