De 18e editie van Interpom | Primeurs noteerde een recordaantal bezoekers: 19.938 uit maar liefst 55 landen. Hieruit blijkt een toenemende interesse vanuit het buitenland. Hoewel de beurs zich als een Agf-beurs profileert, mag de A van Aardappelen nadrukkelijk met een hoofdletter worden geschreven.


Woensdag 30 november is AGF-handelaar Teun Thur plotseling overleden. Net zoals de hele familie was Teun altijd erg betrokken binnen de AGF-sector. Teun - lid in de orde van Oranje-Nassau - is 78 jaar geworden. De afscheidsdienst werd gehouden op dinsdag 6 december in de Gereformeerde Kerk te Genderen. Aansluitend werd de begrafenis plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats te Genderen.


'What's going on in retail?' Daarover ging het donderdagavond 1 december op de bijeenkomst van Agro Businessclub Westland. Koen Hazewinkel, docent retailstrategie en positionering bij EFMI Business School gaf een inkijkje in het huidige retaillandschap. "Met name voor de spelers in de klassieke 'mid-market' ontstaat er een enorm strategisch dilemma.


 Jan Slothouber, al zo'n 30 jaar actief bij groothandel Van Ravenswaaij in Veenendaal, nam vrijdag 2 december officieel afscheid van de AGF-handel. "Ik ben nu al ruim 50 jaar in de sector aan het werk en wat mij betreft is het leuk geweest", vertelt Jan. "Ik heb veel meegemaakt. In de tijd dat ik in de handel werkte zijn veel exoten normale producten geworden die dagelijks worden gegeten.

Mahindra Agri Solutions (India) heeft een belang van 60% genomen in de Nederlandse fruitimporteur Origin Fruit Direct Holding (OFD). De overname biedt het Indiase fruitbedrijf een uitvalsbasis voor de inkoop van fruit vanuit Zuid-Amerikaanse landen en Zuid-Afrika en de distributie van het fruit in Europa en China. OFD Holding BV is eigenaar van Origin Fruit Direct, Origin Direct Azië en Origin Fruit Services Zuid-Amerika die respectievelijk gevestigd zijn in Nederland, China en Chili.


De bouw van het nieuwe project voor The Greenery in Barendrecht verloopt voorspoedig. "Breda is enkele weken geleden opgeleverd en in Barendrecht hebben we al verschillende fases afgerond", vertelt Rien van Ast, directeur Nederland van WDP. "We hebben gekozen voor een fasering zodat de bedrijfsactiviteiten gewoon door kunnen gaan. Het project in Barendrecht omvat om 40.000 m2 en in Breda 20.000 m2. In totaal gaat het om een investering van ruim 70 miljoen euro."

De Ierse bananengigant Fyffes stemt in met een overname bod van het Japanse Sumitomo Corporation. De directies van de bedrijven zijn het eens geworden over de overname, nu zijn de aandeelhouders van Fyffes aanzet. De Ierse gigant wordt dan overgenomen door Swordus Ireland Holding, een dochteronderneming van Sumitomo.


 Op de Algemene Ledenvergadering van GroentenFruit Huis moet je vaak goed zoeken om een uienhandelaar tegen te komen, maar bij de jaarvergadering van het Comité Uienhandel zijn ze er vaak allemaal. Donderdag 8 december waren maar liefst tachtig personen present bij Van der Valk in Dordrecht.


Zaterdag 10 december nam een markante handelaar afscheid van de sector. Na een carrière van bijna 51 jaar beëindigde Toon van Noort zijn actieve carrière bij het naar hem vernoemde bedrijf Tovano. Al meer dan 65 jaar is Tovano actief in een breed assortiment noten, zuidvruchten en pitten.

Arnoud van Stralen is vanaf 1 januari 2017 benoemd tot directeur van Kompany. Hij had 13 december officieus zijn laatste werkdag als algemeen directeur bij Nedalpac. Bestuursvoorzitter Theo Geven van Coöperatie Kompany U.A. reageert desgevraagd verheugd op zijn komst: "Arnoud heeft een brede werkervaring en is de ideale persoon om de uitbouw van ons bedrijf te realiseren. Hij heeft voor meerdere handelsbedrijven veel komkommers verkocht en is daarmee geen onbekende voor ons. Daarnaast is het iemand die past binnen onze coöperatie."

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met de resolutie waarin wordt opgeroepen tot strengere controlemaatregelen voor citrus van buiten de EU. Hiermee wil men de Europese telers beschermen en verspreiding van ziekten en plagen als de Afrikaanse fruitmot en de Citrus Black Spot (CBS)-schimmel voorkomen. Nederlandse importeurs zien de maatregelen veelal als verkapt protectionisme door de zuidelijke lidstaten. Dat beaamt beleidsmedewerker Inge Ribbens, binnen GroentenFruit Huis verantwoordelijk is voor de markttoegangsdossiers. "Deze cold treatment maatregel betekent in praktijk een importstop, omdat bepaalde variëteiten er niet eens tegen kunnen.


Vrijdag 16 december was het dan zover. Na maanden hard gewerkt te hebben om alles spic en span in orde te krijgen vond de officiële opening plaats van de uitbreiding bij Franje Onions in Gawege. De gerealiseerde uitbreiding bestaat uit een nieuwe bewaarloods met een capaciteit van 2000 ton uien. Voordeel van deze uitbreiding is dat er flexibeler omgegaan kan worden met vraag vanuit de markt. Ongeveer 200 genodigden maakten van de gelegenheid gebruik de broers Jan en André Franje met hun echtgenoten te feliciteren met deze mijlpaal.


In Valencia, Murcia en Almería is men getuige geweest van aanhoudende regenval in het afgelopen weekend. In combinatie met heftige rukwinden leidde dat dikwijls tot ondergelopen percelen. Veel telers moeten noodgedwongen het werk naast zich neer leggen omdat ze hun materieel niet kunnen inzetten vanwege de drassige ondergrond.

De directie van DailyFresh Logistics heeft besloten DailyFresh France te verkopen. De huidige activiteiten van DailyFresh France worden per 1 januari 2017 overgenomen door DFresh Logistics, onderdeel van het Franse Destock Logistique. DFresh Logistics zal gevestigd blijven in Duinkerke.Binnenkort vindt in Beringen de eerstesteenlegging plaats van de nieuwe Belgische vestiging van Schoeller Allibert. Op termijn zullen er in de greenfield zo'n 70 mensen aan de slag gaan. Schoeller Allibert is Europees marktleider in herbruikbare kunststofverpakkingen en containers en biedt daarmee duurzame alternatieven voor wegwerpverpakkingen als karton, hout en plastic voor eenmalig gebruik. Het bedrijf levert in de AGF-sector plastic kisten en kratten van de oogst tot het supermarktschap.