Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht juli

Lagere boete paprikakartel in komkommertijd


Op 1 juli was het 40 jaar geleden dat René van Dommele op 18 jarige leeftijd als jongste zoon bij zijn vader in het bedrijf Van Dommele in Roosendaal is getreden. Hij werkte daar samen met zijn vader en 2 broers. Enkele jaren later verhuisde het bedrijf naar de nieuwe locatie op het IABC in Breda. René heeft toen met succes de voortrekkersrol opgepakt en het bedrijf geleid.


"Fred van Dam 30 jaar bij DailyFresh Logistics: "DailyFred is bij Visbeen als jong ventje met krulletjes vanuit school gestart met als doel om zo snel mogelijk chauffeur te worden", blikt Adrie Visbeen terug. Iets wat ik best begreep. Ik was na chauffeur geweest te zijn ook planner geworden, wat toen een vak was waar je alles deed. Plannen, chauffeurs aansturen , trucks en trailers indelen, documenten, gegevens invoeren, sociaal werker, noem maar op"


Nog meer Fred-nieuws, want in juli werd bekendgemaakt dat Fred van Heyningen in dienst zal treden bij Nature's Pride als Managing Director. In deze rol zal hij binnen het bedrijf verantwoordelijk worden voor alle processen en alle personeelsleden. Fred van Heyningen heeft een lange en succesvolle carrière in bankieren bij de Rabobank met Food en Agri-business als een rode draad. In zijn laatste functie was hij Global Head of Food & Agri bij de Rabobank


Vrijdag 1 juli werden 16.000 zonnepanelen in bedrijf gesteld op bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food door gedeputeerde mevrouw Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland en wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland. ABC Westland mag zich nu het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland noemen en is daarmee de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland.

AGF-exporteur Refresh Fruit uit Poeldijk werd 6 juli door door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Het bedrijf was gespecialiseerd in de AGF-export naar Rusland en de Russische boycot heeft het bedrijf uiteindelijk de das om gedaan. "Wij mogen niet meer de handel doen die we altijd deden", verklaart Pieter Rijk. Bij het bedrijf op ABC Westland waren 3,5 FTE actief. Later in de maand werd ook Get Togeter In failliet verklaard
Staatssecretaris Martijn van Dam luidde vrijdagmiddag op ludieke wijze het zomerreces en de 'Komkommertijd' in door eigenhandig op het Plein in Den Haag verse komkommers, tomaten en paprika's uit te delen aan passanten.

The Greenery BV heeft een akkoord bereikt over een management buy out van Mulder Onions BV. Hiermee komt het bedrijf, dat handelt in uien, aardappelen en knoflook, in handen van de huidige algemeen directeur Gerard Hoekman. De verkoop van Mulder Onions BV sluit aan op de strategie van The Greenery BV om zich te concentreren op de kernactiviteiten van de onderneming. Gerard Hoekman zal de activiteiten van Mulder Onions BV op dezelfde voet voortzetten.


Dat de zomergroentenoogst hard geraakt is door de regenbuien en hagel, moge duidelijk zijn. Volgens Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK is er sprake van het grootste groentetekort in al die veertig jaar dat hij in deze sector werkt. "In 1976 viel de oogst erg tegen door de droogte, maar de schade is nu omvangrijker en behelst meer producten."


Vrijdag 15 juli vond de tweejaarlijkse Perendag plaats bij Fruvo in het Zeeuwse plaatsje Krabbendijke. Zo'n 800 tot 900 bezoekers vonden de weg naar het bedrijf van Martijn Vogelaar die als vanouds gastheer was op deze dag. De ZLTO/NFO vakgroep Fruitteelt, ZLTO Vakmanschap & Ondernemerschap en Delphy team Fruitteelt organiseerde voor de achtste maal dit evenement. Een themadag rondom innovatie in de teelt, bemesting, gewasbescherming en afzet van peren.

Geen 14 miljoen boete voor Rainbow en UWG, maar 1,63 miljoen euro boete voor telersverenigingen FrEsteem, coöperatieve Rainbow Paprikatelers (RPT) en verkoopdochters FresQ UWG en FresQ RGG. De telercoöperaties van paprika's kregen de boetes opgelegd wegens prijskartelvorming samen met afzetorganisatie ZON in de periode mei 2006 tot februari 2009. Hoe is het gelukt een boete van 14 miljoen euro met bijna 90 procent omlaag te krijgen? Advocaat Tim Raats legt uit hoe de nieuwe boete tot stand is gekomen.

Uit het financieel jaarverslag van Greenyard blijkt dat het bedrijf 17 miljoen euro winst heeft geboekt op een totale omzet van 3,2 miljard euro. Met dank aan de fusie met Univeg ('Fresh') en Peatinvest ('Horticulture') in Greenyard Foods is de totale omzet flink gestegen, al valt wel de hoge kostprijs van de omzet op, waardoor de bruto-winst minimaal is.


Eind juli werd de de eerste paal geslagen voor de nieuwbouwlocatie van Scherpenhuizen. Dit jaar wordt er op het industrieterrein Acht-Noord in Eindhoven direct naast de huidige locatie een modern distributiecentrum en kantoor gebouwd. Het DC heeft een totale vloeroppervlakte van 40.000 m2, bestaande uit een hal van 34.000 m2 en een mezzanine van 6.000 m2. Daarvoor komt er een CO2 neutraal kantoor van 3200 m2, dit alles op een perceel van 70.000m2. De oplevering van het gebouw staat gepland voor medio februari 2017.