Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht september

Hitte en beurzen in september

Woensdag 30 augustus was de hele aardappelwereld bijeen op de Aardappeldemodag in Westmaas. "Dit event toont de kracht van de aardappelsector", sprak directeur Ernst van den Ende van Plant Sciences Wageningen UR over het laagdrempelige, eendaagse evenement dat eens in de twee jaar wordt gehouden. Daar was geen woord van gelogen. 8.000 bezoekers - wederom een record - en 135 standhouders waren in Westmaas om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen over het onderwerp dat ze allen gemeen hebben: de aardappel. Klik hier voor de fotoreportage.Daan van der Kooij vierde op 1 september een bijzonder jubileum. De importeur is maar liefst 50 jaar werkzaam in de AGF-handel. De 68-jarige moet van stoppen nog niets weten. "Maar ik heb me aangepast aan het nieuwe werken. Werkte ik vroeger nog vijftig tot zestig uur per week, nu werk ik nog 'maar' veertig uur."j P. Looije Verpakkingen. De specialist in het om- en verpakken van groente en fruit viert op 1 september 2016 haar vijftiende verjaardag. Bij deze speciale gelegenheid hoort een bijzonder verhaal. Piet Looije, directeur van P. Looije Verpakkingen, herinnert zich de start van het bedrijf nog als de dag van gisteren en neemt u online mee in zijn ondernemersreis. Hierin leest u onder andere dat hij op 16-jarige leeftijd al verkozen werd tot loodsbaas en wat zijn drijfveren al die jaren zijn geweest.BelOrta gaat de commercialisatie doen van het fruit van Veiling Haspengouw. Dit bevestigen beide partijen. De Raden van Bestuur van BelOrta en Veiling Haspengouw besloten op de vooravond van het nieuwe hardfruitseizoen, een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan. Er werd ook gemeld dat Greenyard Foods (Univeg) niet meer verder zou samenwerken met Veiling Haspengouw. "Vorig jaar heeft Univeg haar verantwoordelijkheid genomen toen Veiling Haspengouw een partij zocht. We hebben een jaar geprobeerd om samen te werken maar de marktomstandigheden beslisten hier anders over", reageert Greenyard Foods op het stoppen van de samenwerking met Veiling Haspengouw.

Deze week werd ook een vergadering gehouden waarbij telers van Veiling Haspengouw ervoor konden kiezen om hun fruit af te zetten via BelOrta of dat ze hun aandeel uit Veiling Haspengouw kwijt raken. Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw, geeft aan dat er vanavond tijdens de producentenvergadering belangrijke beslissingen zullen worden gemaakt. Vorige week werd bekend dat Univeg de samenwerking met Veiling Haspengouw stopzette. Veiling Haspengouw zocht daarna hulp bij BelOrta. Wat er verder met Veiling Haspengouw gaat gebeuren, wordt nog bekend gemaakt. Duidelijk is wel dat het einde nadert voor de veiling.

Telers van Veiling Haspengouw kregen nog tot einde van september om te beslissen of ze aansluiten bij BelOrta, als ze hun aandeelhouderschap willen behouden. Maandag 5 september was er een vergadering waarin uitgelegd werd welke mogelijkheden ze hadden. "Er werd over het algemeen 'positief gelaten' gereageerd", vat Filip Fontaine samen. "Wij garanderen de aandelen tot het einde van de maand, tot die tijd krijgen telers om te beslissen wat ze willen doen. Momenteel zijn de meesten druk aan de pluk."

De directie van Groep Veiling Haspengouw heeft bekendgemaakt dat bij de rechtbank van koophandel de gerechtelijke bescherming tegen schuldeisers wordt gevraagd voor de gehele Groep Veiling Haspengouw in het kader van Wet op de Continuïteit van Ondernemingen (WCO-2). Dit meldt Limburgsnieuws.be. De procedure werd opgestart om de continuïteit van Groep Veiling Haspengouw te vrijwaren en een toekomstplan voor de Groep, haar fruittelers vennoten en de eigen medewerkers op te stellenDe Belgische Mededingingsautoriteit voert een grootschalig onderzoek naar prijsafspraken bij fruitproducenten. Bij navraag gaf een woordvoerster van de BMA aan dat mevrouw Veronique Thirion deze zaak behandelt, maar zij is niet bereikbaar. Bij rondvraag in de sector is er niemand die kan of wil bevestigen dat er een onderzoek gaande is. De Mededingingsautoriteit kan bij kartels hoge boetes opleggen.Rederij Hanjin heeft vorige week in thuisland Zuid-Korea uitstel van betaling aangevraagd. Uitstel van betaling is vaak het voorportaal van faillissement. De gevolgen voor de maritieme sector zijn aanzienlijk. Hanjin is een van de grootste rederijen ter wereld. Daarnaast is de onzekerheid groot. Vorige week hield overslagbedrijf ECT in Rotterdam containers vast. Ook in de AGF zijn veel partijen die geraakt dreigen te worden door de financiële problemen bij Hanjin. De vragen stapelen zich op, want wat zijn de gevolgen voor de AGF-handel als de rederij daadwerkelijk failliet verklaard wordt?

Dankzij een investering door de grootste aandeelhouder van de noodlijdende rederij Hanjin mogen de schepen weer de haven inlopen. Vorige week bleek dat er 92 schepen, waaronder 78 containerschepen van de Zuid-Koreaanse rederij, de toegang tot 51 havens verdeeld over 26 landen was ontzegd. De schepen moesten buitengaats wachten.Van 7 tot en met 9 september was de Asia Fruit Logistica in Hong Kong. De Nederlandse en Belgische inbreng bestond dit jaar uit een kleine dertig standhouders. Na de peren en paprika's wordt er volop ingezet om ook voor de Nederlandse tomaten markttoegang te krijgen in China. De hoop is dat dit wat sneller lukt dan bij de eerdere dossiers. De eerste twee beursdagen was het een gigantische drukte. Op vrijdag was het als vanouds wat rustiger op de beursvloer. Klik hier voor de fotoreportage. We maakten ook een reportage van de internationale standhouders. Klik hier voor de internationale foto's.

Op de eerste avond van de beurs werden de Nederlandse aanwezigen traditiegetrouw uitgenodigd op de residentie van de Consul Generaal voor een diner. Dit jaar werd iedereen ontvangen door Annemieke Ruigrok, de nieuwe Nederlandse Consul-Generaal in Hongkong.Het gaat goed in de aardbeien. Ondanks een redelijk constante uitbreiding van het areaal wordt er over het algemeen wederom een goed seizoen gedraaid. Het zorgde voor een goede sfeer op de Aardbeien Demodag 2016. Klik hier voor de foto's.

Logistiek dienstverlener AB Transport Group heeft per 1 september de transport- en op- en overslagactiviteiten van DML overgenomen. Met deze overname verstevigt AB Transport Group haar netwerk in het pootgoedtransport.

Het hing al maanden in de lucht en nu is het er doorheen: Bayer neemt Monsanto over. Uiteindelijk is er 66 miljard dollar mee gemoeid, ongeveer 59 miljard euro. De deal maakt dat het bedrijf de grootste producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw ter wereld wordt. Eind 2017 wordt de transactie afgerond.Onder warme omstandigheden vond op 14 en 15 september de Potato Europe plaats in het Noord-Franse Villers-Saint-Christophe. Hoewel de Franse Potato Europe wordt gezien als de minst internationale van de vier landen - Nederland, Duitsland en België zijn de komende jaren weer aan de beurt - kwamen er weer duizenden aardappeltelers en handelaren op het evenement af.In 1986 begon Jan Roozen zijn eigen ICT-bedrijf. In die tijd stond automatisering nog in de kinderschoenen: weinig bedrijven gebruikten computers. Vanuit Hendrik Ido Ambacht verkocht RPO eenvoudige software. Al snel wilde de AGF- en vastgoedbranche specifieke software. Van een startend bedrijf met één klant groeide RPO ICT Solutions tot een dienstverlener met een breed clientèle. Donderdag 15 september vierde de automatiseerder haar 30 jarig jubileum met klanten en relaties.

 Hoe ziet de Duitse AGF-handel er over 20 jaar uit? Met welke trends kunnen ondernemers rekening houden en welke kansen liggen er open? Dat werd afgelopen vrijdag besproken op het Deutscher Obst & Gemüse Kongress. Met 550 geïnteresseerden uit de internationale AGF-sector is het evenement uitgegroeid tot een van de belangrijkste evenementen van de Duitse industrie.Van 12 t/m 15 september werd in het Expocenter van Moskou, gelegen naast de rivier Moskva, de jaarlijkse voedingsbeurs World Food gehouden. Een voedingsbeurs in de breedste zin van het woord: van zuivel, vis, vlees en zoetwaren tot groenten en fruit. Groenten en fruit vormen een belangrijk onderdeel van de beurs. Niet minder dan 2 hallen in paviljoen 2 waren bezet met 352 AGF-bedrijven uit 40 landen. Deze bedrijven handelen in producten zoals verse groenten, fruit, bessen en verse en verwerkte champignons. Ook toeleveranciers van bijvoorbeeld verpakkingsapparatuur en materialen, industriële en commerciële apparatuur waren op de beurs vertegenwoordigd. De beurs werd bezocht door 30.000 mensen uit tal van landen.De Italiaanse AGF- en machinebeurs Macfrut is nog steeds groeiende: het aantal bezoekers vorige week oversteeg de 38.000. Dat is 9% meer dan vorig jaar. Ook de interesse uit het buitenland was gegroeid. Standhouders spraken hun tevredenheid uit over het aantal en de kwaliteit van de bezoekers. De volgende edities van Macfrut zullen in het voorjaar plaatsvinden van 10 tot 12 mei 2017. Aardbei is dan het product dat centraal staat.

 Uit het GfK Versrapport blijkt dat Plus de beste versafdeling van Nederland heeft. Het GfK Versrapport vindt jaarlijks plaats en geeft een ranking aan op basis van waardering en prestatie onder de 17 grootste supermarkten. Op basis van beide elementen ontstaat er een eindcijfer. Zes jaar achter elkaar domineerde Jan Linders het Versrapport, maar nu is de keten niet alleen de 1e plaats kwijt, maar valt de keten zelfs van het podium af. Nettorama won evenals vorig jaar de titel van beste AGF-afdeling.Na de regen- en hagelbuien deze zomer sprak Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij HAK, over het grootste groententekort in veertig jaar tijd. De hoge temperaturen van de afgelopen weken zorgen voor een nieuwe uitdaging. "We hebben alles er aan gedaan om de tekorten op te vangen en bepaalde producten voor de tweede keer uitgezaaid. Gedeeltelijk komen daar ook wel opbrengsten van, maar voor een ander gedeelte is dat maar zeer de vraag. Door de hitte zijn de opbrengsten en kwaliteit van de sperziebonen bijvoorbeeld achteruit gehold. Het is zeer de vraag of we voldoende bonen binnenkrijgen. Ook van de extra uitgezaaide wortelen is het afwachten wat ervan terecht komt."De horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam kijkt terug op een zeer succesvolle vierde editie waarin met 360 exposanten en 10.584 bezoekers tal van records werden gebroken. Het aantal exposanten steeg met maar liefst 90 ten opzichte van een jaar eerder. Het programma was met 140 onderdelen verspreid over drie beursdagen uitgebreider dan voorheen.

Het Britse Moorhouse and Mohan is in september onder 'voluntary administration' geplaatst door de aandeelhouders. Deze bedrijfskundige maatregel stelt het bedrijf onder bestuur van een derde partij, die op zoek gaat naar de beste oplossing voor de financiële problemen bij een onderneming. Het bedrijf wacht een faillissement. Een bron uit de handel die anoniem wil blijven, vertelt dat Moorhouse & Mohan bij meerdere bedrijven aanzienlijke betalingen open hebben staan. Deze bron weet ook te melden dat de directie van het bedrijf vorige maand een nieuwe onderneming is gestart onder een andere naam. Het Belgische Bart's Potato Company is één van de partijen waarmee de Britten in een juridisch gevecht verwikkeld zijn. Volgens de Belgische onderneming is er echter geen sprake van een lopende rechtszaak. De uitspraak is allang geweest.

FAM N.V. en JFPT B.V. / Foodlife lanceren op de AGF Detail beurs in Houten hun nieuwe strategisch partnerschap. De twee bedrijven vullen elkaars productgamma perfect aan, en willen op die manier de klanten in België en Nederland nog beter ondersteunen.Op 21 en 22 september vond de Empack in Brussel plaats. Het was geen drukke bedoening op het tweedaagse event, maar verschillende standhouders uitten toch hun tevredenheid over de kwaliteit van de bezoekers. Zoals het een verpakkingsbeurs betaamt, waren er veel soorten verpakkingen te bewonderen, zowel gerelateerd aan food als non-food. Bezoekers konden bij ruim 150 standhouders terecht met hun verpakkingsproblemen.De laatste jaren bevindt de Poolse markt zich op een keerpunt en dat was goed terug te zien tijdens de vakbeurs Fresh Market die op 23 september in Warschau plaatsvond. Van oudsher wordt Fresh Market voornamelijk door de Poolse sector bezocht, maar tijdens de editie van dit jaar waren er opvallend meer internationale deelnemers aanwezig.Op 27 september werden onze collega Corline Boekhout en haar man David verblijd met de geboorte van een dochter: Hannah. Ze weegt 9,5 pond. Moeder en dochter maken het goed en ook zoontje Sem is heel blij met zijn zusje.De afgelopen twee dagen was de AGF Detail in Expo Houten het decor voor de AGF-detaillist. Jaarlijks trekt de beurs, samen met de gelijktijdig georganiseerde Vakbeurs Foodspecialiteiten, ruim 5.000 bezoekers, al was de grootste drukte ook dit jaar aan de delicatessenkant te vinden. Detaillisten kunnen op de beurs voor alle laatste versontwikkelingen terecht. Wij maakten een reportage.Op vrijdag 27 september 2006, tien jaar geleden, verkocht Kiem-X haar eerste kiemgroente. "Dit gebeurde bij wijze van lancering op de klok van de REO-Veiling", vertelt Wim Bouden van Kiem-X. "We hadden toen nog maar enkele soorten in het assortiment. Toch merken we dat er altijd vier soorten het meest populair zijn.Het is feest bij Van der Lans International. Deze vrijdag blaast het team 25 kaarsjes uit om te vieren dat het exact op deze datum alweer 25 jaar geleden is, dat het bedrijf met haar activiteiten op de internationale AGF markt is begonnen. Van der Lans International is een familiebedrijf dat op 30 september 1991 is opgericht door grondlegger Jan van der Lans. Het bedrijf is internationaal actief in de import van (exotisch) fruit, groenten en fruitspecialiteiten uit meer dan 20 landen en concentreert zich daarbij voornamelijk op het zuidelijk halfrond. De producten worden verkocht en gedistribueerd naar diverse afnemers op de Europese markt.