Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Exporteur Guy de Meyer, Demargro: "Moeilijkere concurrentiepositie"

"Door meerwaardevergoeding gaan kopers juist minder geven"

Tholen - Vanaf maandag 15 april heeft LAVA ingevoerd dat er een 'meerwaardevergoeding' wordt aangerekend voor verschillende groenten. Aan de simultane klokprijs wordt een vast bedrag toegevoegd dat 'integraal naar de teler gaat'. Voor komkommer loopt dit op tot 2 cent per stuk en voor tomaten tot 5 cent per kg. De extra kosten rekent men voor de inspanningen van telers om een goed product af te leveren op de veiling. Exporteur Guy de Meyer reageert op de meerwaardevergoeding:

Niet te spreken
"Wat de 'meerwaardevergoeding' voor de telers betreft zijn wij als exporteur niet te spreken over deze plotse invoering van deze supplementaire kost. Zoals reeds verschillende malen gebeurde in het verleden, hebben de LAVA veilingen deze beslissing genomen zonder naar de visie van de handelaar en exporteur te luisteren. Als Belgische exporteur wordt onze concurrentiepositie ten opzichte van onze buurlanden nog maar eens moeilijker gemaakt. Vroeger was ons kloksysteem het ideaal middel om een correcte prijs te vormen voor zowel de tuinder als de handelaar. Nu wordt deze klokprijs verhoogd met bijvoorbeeld 0.05 €/kg voor tomaten wat er toe zal leiden dat we automatisch minder zullen geven aan de klok om deze 5 cent te kunnen recupereren om toch nog te concurreren met onze buitenlandse collega’s. Persoonlijk denk ik dat deze meerwaardevergoeding er toe zal leiden dat er heel wat handelaars rechtstreeks hun product zullen gaan aankopen bij de tuinders, waardoor het aanbod op de veiling automatisch zal verminderen."

Producenten
"Ik heb reeds met verschillende producenten gesproken en werd ook reeds door verscheidene producenten gecontacteerd en daaruit blijkt dat het overgrote deel zelf niet achter de beslissing staat om deze meerwaardevergoeding door te rekenen.
Op langere termijn vrees ik dat de gemiddelde prijs nog lager zal komen te liggen, doordat iedereen steeds zo weinig mogelijk zal willen geven op de klok om toch nog te kunnen blijven verkopen."

"Als exporteur willen wij natuurlijk ook dat de producenten een correcte en marktconforme prijs worden uitbetaald, maar dit zal zeker niet gebeuren door een bijkomende kost door te rekenen aan de handelaar. Vele collega-exporteurs zijn ook niet te vinden voor deze nieuwe maatregel en zullen ook wel hun conclusies trekken."

Voor meer informatie:
Guy de Meyer
Demargro BVBA
Tombrugstraat 11
8850 Ardooie - België
Tel: +32 (0)51 74 70 75
Fax:+32 51 74 58 11
info@demargro.be
www.demargro.be