Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ZON sluit 2012 af met negatief resultaat van 2,4 miljoen euro

ZON kijkt in het vandaag gepresenteerde jaarverslag 2012 terug op een ‘bewogen jaar’. Voor veel leden was dit het vierde jaar op rij dat er sprake was van een mager jaar, waarbij voor veel telers de kosten opnieuw harder stegen dan de opbrengsten. ZON kijkt in het vandaag gepresenteerde jaarverslag 2012 terug op een ‘bewogen jaar’.

ZON had te maken met een tegenvallend aanvoervolume, veroorzaakt door koude voorjaars- en zomermaanden, waardoor de bezettingsgraden van de logistieke organisatie lager waren dan verwacht. Het niveau van de vaste kosten bleek te hoog om adequaat te kunnen anticiperen op de tegenvallende inkomsten. Het tweede deel van het jaar stond daarom in het teken van een reorganisatie onder de naam Huis op Orde om de slagvaardigheid richting markt te vergroten, complexiteit te verminderen en kosten te besparen.

De totale omzet van ZON bedroeg in 2012 353 miljoen euro (2011: 326 miljoen euro). De omzetstijging werd veroorzaakt door de betere prijzen gedurende 2012. ZON startte het jaar 2012 met 354 leden. Op 1 januari 2013 was het aantal leden 330. De afname van het aantal leden heeft voor het grootste deel te maken met bedrijfsbeëindigingen in de loop van 2012.

Het geconsolideerde resultaat na vennootschapsbelasting van Telersvereniging ZON over 2012 bedraagt € 2,4 miljoen negatief tegen € 1,7 miljoen positief in 2011. Dit lagere resultaat heeft de volgende oorzaken: in 2012 geen 1,8 miljoen boekwinst uit de verkoop van bedrijfsmiddelen zoals in 2011, alsmede de vorming van een voorziening voor herstructurering in 2012 voor Huis op Orde. Het balanstotaal is ten opzichte van 2011 (€ 96 miljoen) gestegen tot € 105 miljoen.

Fresh Park Venlo

Fresh Park Venlo leverde een positieve bijdrage in financieel opzicht. De malaise in de onroerend goed markt heeft relatief weinig invloed op logistiek onroerend goed en daarmee de portfolio van Fresh Park Venlo. Niettemin is er enige druk ontstaan op de continuïteit van de huuropbrengsten vanwege huurders die in financiële problemen zijn geraakt. Aan de andere kant blijkt de ligging van het Fresh Park nog steeds een grote aantrekkingskracht te hebben op nieuwe bedrijven en wordt met verschillende partijen gesproken over (her)huisvesting.

ZON Zachtfruit

De Zachtfruit divisie van ZON kende in 2012 een sterke groei. Enerzijds was er de overname van Heidefrucht-Vermarktungs GmbH en Heidefrucht-Vermarktungs GmbH & Co KG, ter versterking van de positie van ZON in de Duitse markt. Anderzijds werd de locatie uitgebreid om ruimte te geven aan het groeiende machinepark en de vestiging van Vitazon Foods B.V. Deze laatste vennootschap is opgericht met een zestal telers en de Dutch Blueberry Collective. De activiteiten van deze vennootschap betreffen de productie en verkoop van fruitsappen.

Verwachtingen voor 2013

In 2013 zal ZON zich concentreren op herstel van de financiële positie. Enerzijds door te sturen op efficiency in de organisatie en anderzijds door gericht aandacht te schenken aan de liquiditeit. Hoewel het verloop van 2013 door de koude start van het voorjaar moeilijk in te schatten is, verwacht ZON in 2013 een licht positief resultaat te behalen voor de Telersvereniging als geheel.
Publicatiedatum: