Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special Jaaroverzicht 16-31 mei

Gemoederen lopen hoog op over douane, tomaten en Rusland

In mei 2016 uitte Ron Jongejan van Jaguacy zijn ongenoegen over de tijd die de scans in de haven van Rotterdam in beslag nemen. "Dit moet gewoon stoppen. Ik ben niet tegen scans, maar de vertraging die het nu oploopt, is niet normaal en niet anno 2016," aldus Ron. En hij bleek niet de enige die tegen deze problemen aanliep. In reactie op het artikel deden meer importeurs een boekje open over de gevolgen. De douane onderkent dat er sinds het veranderen van de regels meer klachten binnenkomen en zegt te zoeken naar een oplossing.Peter Verbaas, GroentenFruit Huis, voert namens een heel actieve groep leden en de gehele sector gesprekken met de douane om tot oplossingen te komen. Volgens hem moet er op 1 juni een werkbare oplossing zijn.

Op zaterdag 14 mei werd de nieuwe locatie van exportbedrijf Gemex in Genk officieel geopend door de burgemeester van Genk. Er waren zo'n 200 genodigden aanwezig bij het evenement. Zaakvoerster Mariette Hansen vertelt dat ze al vanaf eind februari actief waren in het gebouw, maar vorige week eindelijk alles was afgerond voor de opening. "Het was een prachtige gebeurtenis en we zijn zeer te spreken over onze nieuwe locatie."

De Belgische AGF-groothandelaar Rutoma verkoopt haar producten op de groothandelsmarkt in Evergem, nabij Gent. Binnenkort zullen ze de vroegere locatie in Jabbeke heropenen. "Alles is volledig vernieuwd en we verwachten eind mei officieel te kunnen starten", vertelt Bjorn Franco. "Zo kunnen we naast Gent, ook klanten aan de Belgische kust en in de omgeving van Brugge beleveren."De gemiddelde Europese consumptie van AGF zit in een dalende trend. "In de afgelopen 10 jaar zijn we 80 gram per persoon minder gaan consumeren. Dit zijn alarmerende gegevens", vertelde Philippe Binard aan tijdens het Tomato Congress in Antwerpen. Mensen weten dat het product gezond is en dat het goed is om meer te consumeren. Het probleem is alleen dat er weinig actie wordt ondernomen. Hier ligt een belangrijke taak voor de AGF-sector."Bij de REO Veiling is een gestage groei zichtbaar in de aanvoer van zachtfruit. Dit was al duidelijk zichtbaar bij de groeiende aanvoer van aardbeien. In tien jaar tijd is het volume meer dan verdubbeld. In 2005 werden er 4,8 miljoen punnets van 500 gram aangevoerd, in 2015 waren dat er 10,2 miljoen. Het begon allemaal in de periode dat bepaalde traditionele groenten die in de serre worden geteeld, zoals bijvoorbeeld kropsla minder aantrekkelijk werden. Met name telers van die groenten stapten geheel of deels over op aardbeien."Rusland moet weer terug open, anders gebeuren er fatale dingen", was de oproep van exporteur Tony Derwael dit jaar. "Het is belangrijk dat dit duidelijk wordt bij de regering en dat we de druk opvoeren. De afzet naar Rusland is niet alleen belangrijk voor de perensector, ook de groenten en het vlees lijden hier ontzettend onder. Ik zie dat veel mensen er tam onder blijven, maar er moet snel iets gebeuren! Laten we ons verstand gebruiken en realiseren dat we Rusland gewoon nodig hebben.

Ook Hilde Vautmans geeft haar mening. Geboren en getogen in fruitstad Sint-Truiden en dochter van een boer: Hilde Vautmans (Open VLD, Europarlementariƫr) weet wat er gebeurt in de agri-sector. Zij zet zich dan ook vol in voor 'haar' fruittelers. Vautmans is heel stellig in wat er gebeurt als de grens naar Rusland dit jaar niet open gaat. "Dan gaan er veel van onze producenten failliet."Het is al maanden drie keer niets in de tomatenmarkt. Voor de belichtende telers is het seizoen niet best geweest en de laatste 3 Ć  4 weken is de prijs in de traditionele teelt ook heel matig. "In april hebben we een periode gehad dat het niet slecht was", vertelt Arne van Aalst van Prominent, "de laatste weken zie je dat het over alle segmenten heel slecht is."In 2015 werd de 'Ground Breaking Barbecue' gehouden ter gelegenheid van de start van de bouw van het nieuwe pand van Frankort & Koning. Inmiddels is het 17.000 m2 grote logistiek centrum al enkele maanden up en running. AGF.nl maakte een fotoreportage van het nieuwe pand, dat gerealiseerd werd door Groep Heylen.

Eind mei hebben Lennart van der Linden, voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) en Gerrit van Gelder, directeur van Van Gelder groente & fruit, de handen geschud op de verhuizing van Van Gelder naar Nieuw Reijerwaard. Van Gelder groente & fruit gaat zich vestigen op een kavel van 3,7 ha op het adres Krommeweg 10.Het team van Uitgeverij Boekhout vierde in mei haar 20-jarig jubileum met een reis naar Parijs. Het uitje kende ook een educatief tintje, want in de vroege ochtend van vrijdag 27 mei werd Rungis bezocht. Er mag dan een grotere bloemenveiling in Nederland zijn en een grotere vismarkt in Japan, Rungis heeft de grootste versmarkt van de wereld en daar zijn de chauvinistische Fransen maar wat trots op. Hierbij de fotoreportage.
Publicatiedatum: