Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht april:

Presentatie jaarcijfers en Oekraïne-referendum gevolgd door koude Koningsdag

Fyffes gaat zich door de overname van het Canadese Highline Produce richten op de teelt van champignons. Het opmerkelijke uitstapje kost de handel in exotische AGF $145m Canadese dollar, oftewel 98 miljoen euro. President David Cann vindt de stap echter "perfect passen in de bedrijfsstrategie" en noemt de overname een "goede aanvulling op de huidige activiteiten."

The Greenery heeft over 2015 positieve resultaten geboekt. De omzet steeg met 2% tot € 1,1 miljard. Het nettoresultaat steeg naar € 4,2 miljoen ten opzichte van 2,0 miljoen euro in 2014. De herstructurering van de organisatie en de strategie van maximale ketensamenwerking met retailklanten, efficiency verbeteringen en structurele kostenverlaging zijn bepalend voor de resultaten.


 Nederland stemde in april in een referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Nog niet iedereen loopt warm voor deze volksraadpleging, maar anderen zijn hartstochtelijk voor of tegen het verdrag. We vroegen twee overtuigende voorstanders (Gert Mulder, GroentenFruit Huis / Chayenne Wiskerke, JWK Onions) en twee overtuigende tegenstanders (Philip van Geest, VGI /Kris Wouters, Wouters Fruithandel) in de AGF-handel naar hun beweegredenen.


 Koppert Cress bestond in april 5.000 dagen. Directeur Rob Baan had voor die gelegenheid honderden relaties uitgenodigd. In een entourage zoals maar één tuinder in Nederland dat kan, verklapte hij zijn stipje aan de horizon voor de komende 5.000 dagen: Van Nederland de gezondste delta van de wereld maken.


In 2015 bedroeg de globale productomzet van alle bij het VBT aangesloten veilingen € 921,8 miljoen. Algemeen bekeken presteerde zowel de groenten- als fruitsector beter dan in 2014. De productomzet had een stijging van 14,4% ten opzichte van 2014 (€ 805,8 miljoen) en van 15,1% tegenover 2013 (€ 800,6 miljoen). De groentensector noteerde een omzetstijging van 20,2% ten opzichte van 2014, terwijl de omzet van de fruitsector met 5,6% toenam.


Ben Fresh, deel van Greenyard Foods (Euronext Brussel, GRYFO), kondigde op 12 april de intentie tot sluiting aan van de logistieke activiteiten in Oevel. Het plan heeft betrekking op 84 arbeidsplaatsen in de logistieke afdeling. Het doel is deze activiteiten te centraliseren binnen de logistieke afdeling van Greenyard Foods in Sint-Katelijne-Waver. Deze intentie is het gevolg van de sterke groei van Ben Fresh binnen een snel evoluerende groenten- en fruitmarkt.


Zaterdag 9 april is de nieuwe appelsorteerinstallatie van Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg in Margraten officieel geopend voor haar leden, personeel, klanten en relaties. De Aweta-sorteerinstallatie kan 20.000 kilo appelen per uur sorteren, wat de capaciteit van Fruitveiling Zuid-Limburg in een keer meer dan verdubbelt.


Op de SS Rotterdam is gisteren het nationale aspergeseizoen 2016 voor geopend verklaard. Onder toeziend oog van culinair en aspergeminnend Nederland is de aspergeambassadeur 2016 onthuld. Tweesterren chefkok François Geurds is door het Nederlands asperge centrum benoemd tot aspergeambassadeur 2016.


Van 12 t/m 14 april vond de CPMA plaats. Het event was dit jaar voor het laatst gepland in Calgary, omdat in die omgeving vrijwel geen inkoopkantoren van de grote retailers zijn en in de staat Alberta ook geen noemenswaardige hoeveelheden AGF wordt geproduceerd. Om deze redenen wordt in de toekomst de jaarlijkse AGF-show alleen in Montreal, Vancouver en Toronto gehouden.


Op 20 april werd de Algemene Leden Vergadering van het GroentenFruit Huis gehouden. Veel leden uit de AGF-sector waren hier vertegenwoordigd. Na het officiële gedeelte werden de aanwezigen geïnspireerd door trendwatcher Ruud Veltenaar. Denkt u na over de toekomst? Hoe ziet uw toekomst eruit en bent u zich ervan bewust dat we in een transformerende wereld leven? Of denkt u alleen in het nu en gisteren?

ZON heeft het jaar 2015 net als de twee jaren daarvoor met een positief resultaat kunnen afsluiten. De totale omzet bedroeg 330 miljoen euro (2014: 342 miljoen euro), waarbij een positief resultaat van 0,8 miljoen euro werd gerealiseerd. De omzetdaling hangt samen met een lager volume. De gemiddelde productprijs was over de gehele linie genomen redelijk tot goed, maar niet voldoende om in combinatie met het lagere volume voor een hogere omzet te zorgen.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 21 april jl. van FruitMasters zijn de resultaten over 2015 gepresenteerd en door de leden goedgekeurd. Voor hardfruittelers was het jaar 2015 veelal niet makkelijk. De druk was met name te zien bij de traditionele rassen. Naar verhouding zijn er in het seizoen 2014/2015 meer appels en peren afgezet in voorraadbakken. Het seizoen 2015/2016 begon met een relatief volle oogst. Het zachtfruit-, houtig kleinfruit- en steenfruitseizoen is goed verlopen. Het zachtfruit heeft met name in het voor- en najaar goede resultaten opgeleverd. Fruitmasters heeft het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) aanzienlijk verbeterd: van € 3,9 miljoen naar € 5,8 miljoen. Het netto resultaat van de onderneming is uitgekomen op € 464.000.


Op verschillende plekken in Noord- en Oost-Nederland lag eind april sneeuw. Ook het verkeer moest op de weg rekening houden met gladheid. Ook koningsnacht en Koningsdag verlopen volgens de weerbureaus onstuimig, buiig en vooral erg koud. Op Koningsdag moeten we het doen met gevoelstemperaturen van slechts 2-3 graden. De thermometer wijst een graad of 9 aan. Daarmee wordt het de koudste koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig.


Op zondag 24 april 2016 is Sjaak van Ooijen overleden. Sjaak van Ooijen was lange tijd actief in de AGF handel als grossier en later als commissionair op diverse Belgische veilingen.