Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 1-15 oktober

Hoge energieprijzen en andere kostenstijgingen 'hot topics' bij Fruit Attraction

Het jubileum was al even achter de rug en ook het jubileumboek was al even verspreid, maar om de bekende corona-redenen had het feest bij Postuma AGF nog even op zich laten wachten. Dat maakte de groothandel uit IJsselmuiden het eerste weekend van oktober dubbel en dwars goed met een tweedaags jubileumfeest. Op vrijdagavond werden de leveranciers en collega's uitgenodigd en op zaterdag werden de klanten uitgenodigd voor een Volendammer avond met onder meer Jan Smit.

Oud-partijvoorzitter van de ChristenUnie Piet Adema wordt op 3 oktober de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Adema neemt namens de ChristenUnie de plek in van Henk Staghouwer. Een maand eerder had Staghouwer besloten op te stappen, wegens aanhoudende kritiek.

Nog meer aanstellingen, want het Nederlandse groente- en fruitbedrijf Scherpenhuizen heeft met ingang van 1 november 2 CEO’s. Naast Martin Scherpenhuizen is Erik Franzen aangesteld als CEO. "Het familiebedrijf Scherpenhuizen heeft een solide basis weten te leggen voor een constante groei en mag zich een van de grotere spelers in Nederland noemen in het verpakken, vervoeren en vermarkten van verse groente en fruit", aldus Martin Scherpenhuizen.

Plantise B.V. ziet zich genoodzaakt op termijn haar activiteiten in Nederland te staken. Op dinsdag 4 oktober 2022 zijn alle medewerkers hierover geïnformeerd door de directie. Plantise streeft naar een gecontroleerde afbouw van de bedrijfsactiviteiten. Dit is hoofdzakelijk ingegeven door een te verwachten extreme stijging van de energiekosten in vergelijking met afgelopen seizoen. Daarnaast kan de forse stijging van lonen en de vanuit de overheid aangekondigde stijging van de minimumlonen vanaf 1 januari onvoldoende worden doorberekend aan haar klanten. 

Karel Hermans laat de Venlose transport-geschiedenis herleven. Bijna anderhalve eeuw nadat zijn overgrootvader, Karel Hermans, het gelijknamige transportbedrijf startte, laat Karel Hermans (4e generatie) de oude tijden weer herleven. "Een vertrouwd merk in een modern jasje. Karel Hermans Transport, van oudsher een begrip in Venlo en ver daarbuiten, opent opnieuw haar deuren", meldt de transporteur.

Johan Remkes presenteert zijn langverwachte rapport over het stikstofbeleid. Remkes stond tijdens zijn presentatie van het stikstofrapport regelmatig stil bij het proces en de gevoelens die daarbij aan bod zijn gekomen. Daarbij nam hij het regelmatig op voor de boeren en het platteland en plaatste kritische opmerkingen richting het kabinet en parlement. Er wordt veel over, in plaats van met het platteland gesproken over problemen die vooral de stad ervaart. Daarnaast is de menselijke maat nog weleens verloren gegaan, evenals het oog op het algemeen belang. "Er zal waarschijnlijk niemand zijn die bij al zijn aanbevelingen staat te juichen." Daarin kreeg hij gelijk, getuige de uiteenlopende reacties op zijn voorstellen. 

De eerste week van oktober vindt in Madrid de Fruit Attraction plaats. Veel Nederlanders en Belgen gaven op deze beurs weer acte de présence, zowel als exposant als bezoeker. Veel gesprekken gingen over de uitdagingen waar iedereen mee te kampen heeft. Gesprekken over tekort aan water, personeel en productie, maar ook de hoge energieprijzen en de andere kostenstijgingen waren hot topics. Het lijkt ook een rem te geven op grote innovaties die anders vaak tijdens de beurs werden geïntroduceerd. 

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezoekt de Fruit Tech Campus. Ze ging in gesprek met studenten, arbeidsmigranten en ondernemers en vertelde dat ze dat graag deed. "Ik zou de hele week met mijn neus in de papieren kunnen zitten, maar ik hecht veel waarde aan deze gesprekken. Als militair leerde ik al, de beste oplossingen komen uit het veld zelf." 

Een In Memoriam voor oer-Groninger groenteman Bertus Lubbers. Lubbers, die in het noorden een groenten- en fruitimperium van 35 speciaalzaken opbouwde, is 87 jaar geworden. 

"Brandstoftekorten zullen in Frankrijk een voedseltekort veroorzaken." De blokkades van olieraffinaderijen op het Franse nationale grondgebied leiden bij bedrijven die bederfelijke producten vervoeren (land- en tuinbouwgrondstoffen  –  vlees, visproducten, fruit en groenten – eindproducten of halffabricaten  –, kant-en-klaarmaaltijden, cateringproducten, vers of diepgevroren) tot steeds grotere problemen om aan brandstof te kunnen komen.