Afval kan met 1/3 worden verminderd

Nieuwe ananasschilmachine geschikt voor in de winkel

Japan is al lange tijd de op een na grootste exportmarkt voor Taiwanese ananas, net na China. De General Administration Customs China (GACC) kondigde aan dat de ananasimport uit Taiwan sinds 1 maart tijdelijk was stopgezet. Taiwanese handelaren moesten het voor het Chinese vasteland bestemde aanbod naar de Japanse markt verleggen. Japanse supermarkten en winkelketens ontvingen een ongekende hoeveelheid Taiwanese ananas en dit creëerde grote kansen voor Astra, de Japanse innovator op het gebied van ananasschillers. Ryo Takeshita, de verkoopmanager van Astra, vertelde over zijn recente ervaringen.

We profiteerden van het tijdelijke verbod
Ryo: "In de afgelopen weken hebben we grote hoeveelheden Taiwanese Golden Diamond-anananas afgezet zien worden in lokale supermarkten. Dit levert ons een groot voordeel op. In tegenstelling tot MD2 en andere variëteiten is de kern van de Gold Diamond-ananas erg zacht en dus eetbaar. Aangezien de Astra-machine niet is uitgerust met een ontkernsysteem, biedt deze machine een perfecte oplossing voor het schillen van Golden Diamond-ananas."

Nadat enorme hoeveelheden Taiwanese ananas in één keer in Japan arriveerden, ontving Astra veel nieuwe bestellingen van klanten die vroegen om meer ananasschillers. Niet alleen in Japan, maar ook in Taiwan kreeg de afzet van het bedrijf een impuls doordat Taiwanese consumenten ook meer ananas consumeerden. Zelfs een bekende Taiwanese supermarkt begon de machine te gebruiken.

Perfect voor de fruithandel
Ryo vertelde een verhaal over hoe de ananasschillers zijn ontwikkeld. "We zien vaak dat kant-en-klare ananas in kleine gesealde verpakkingen in supermarkten worden verkocht. Hoewel ze vele malen duurder zijn dan vers rauw fruit, kopen consumenten ze toch omdat ananas thuis niet gemakkelijk te schillen is." 

"Dergelijke kant-en-klare verpakkingen worden vaak bewerkt in fabrieken en vervolgens verladen naar de retail. Maar het probleem is dat ananas nogal beperkt houdbaar is. Wanneer ze langere tijd op de plank blijft liggen of wanneer de omgevingstemperatuur verandert tijdens de bewerking of het vervoer gaat de kwaliteit van het gesneden fruit achteruit en gaan ze gemakkelijk rotten. Dit resulteert niet alleen in voedingsverspilling in de winkel, maar kan ook leiden tot klachten van consumenten."

"Als innovator op het gebied van schilmachines zijn we gaan nadenken over hoe we een eenvoudigere oplossing kunnen bieden, zodat consumenten in de retail gemakkelijk voor een lagere prijs vers geschilde ananas kunnen eten. Met dit idee hebben we het 'Daisuke' model geïnnoveerd, speciaal voor het schillen van ananas. De machine is zeer klein en neemt niet te veel ruimte in. Je kunt een unit gemakkelijk overal in de winkel plaatsen. Klanten kunnen de ananas direct in de winkel schillen."

Minimaliseert afval tijdens de bewerking
Op dit moment wordt de gesneden ananas die je in de supermarkten ziet, geschild in grootschalige bewerkingsfabrieken. De methode van batchgewijze bewerking van de hele kern met een buisvormig snijapparaat is de gangbare methode. Maar dit leidt tot zeer veel afval.

Ryo legt uit: "Er zijn enkele grootschalige bewerkingsmachines die gebruik maken van een "rond-afpel-unit". Deze schilmachine snijdt tijdens het draaien kleine ronde stukjes rond de rand uit. Dit resulteert in een zeer ruw schiloppervlak en leidt dus tot sapdruppels."

"Om dit probleem op te lossen, hebben we voor het 'Daisuke'-model een schilmes met een draaiend blad geïmplementeerd. Het principe vertoont gelijkenissen met manueel schillen. Het mes is recht, scherp en dun. Bij het draaien beweegt het mes veelhoekig rond de ananas, terwijl het altijd strak tegen het oppervlak van het fruit wordt gedrukt. Het afval kan tot 1/3 worden verminderd. Bovendien zorgt deze schilmethode voor een gladder oppervlak, is het fruit langer houdbaar en kan het langer vers blijven."

Binnenkort nieuwe ananasschilmachine
Ryo: "Om aan de vraag van onze klanten te voldoen heeft Astra besloten om deze zomer een nieuwe ananasschilmachine "KA-725" te introduceren. Deze nieuwe machine is gespecialiseerd voor gebruik in de supermarkt. De kwaliteit van de schil is beter en de geschilde schil wordt verzameld in één doos zodat het veel gemakkelijker is om het apparaat schoon te maken. Ook is dit model vergeleken met onze recente modellen makkelijker te verplaatsen en op te bergen. Blijf op de hoogte, er komt nog meer."

Astra, de schillerinnovator
ASTRA is een van de weinige bedrijven die schilmachines met deze technologie kan produceren. "Schillen lijkt een eenvoudige prestatie, maar het is de combinatie en de balans van vele elementen zoals het materiaal van het mes (het metaal dat voor ananasmessen wordt gebruikt, kan alleen in Japan worden geproduceerd), de vorm van de schiller, de manier waarop hij het fruit raakt en de manier waarop hij beweegt, de snelheidsregeling, enz. Al deze factoren spelen een rol en werken op elkaar in. De technologische verbetering achter de schiller is meer dan een simpele verandering van de vorm van het mes."

De afgelopen 20 jaar heeft ASTRA zich volledig toegelegd op de innovatie van automatische schillers. Naast de 'Daisuke' ananasschiller heeft Astra een serie fruitschilmachines, waaronder het KA-700H model voor sinaasappelen, appelen en kiwi's en het KA-750 model voor het schillen van meloenen en mango's. Het bedrijf heeft verschillende onderscheidingen ontvangen in verband met automatische schiltechnologieën. "Alle patenten en onderscheidingen zijn een erkenning van onze oprechte inspanningen op het gebied van innovatie. We zijn er trots op te kunnen zeggen dat al deze technologieën zijn voortgekomen uit talloze mislukkingen en ideeën die in de kast zijn gezet." 

Voor meer informatie:
ASTRA Inc.
Mr Ryo Takeshita
+81 0245412444
ryo@e-astra.co.jp
peel-a-ton.com/

Benelux Region:
Synergy Systems
info@synergy-systems.nl
synergy-systems.nl/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven