Prijzen onder € 0,40 per kilo voor watermeloenen en € 0,25 voor meloenen

Wanhoopsactie vestigt aandacht op barslecht meloenseizoen Almería

De Spaanse telersvereniging Coexphal-Aproa heeft vorige week vrijdag twee symbolische dumpings van meloenen en watermeloenen in het oosten en het westen van de provincie Almería georganiseerd om de ernst van situatie aan de kaak te stellen waarin de sector zich bevindt door de dalende prijzen. Beide producten vertolken een prominente rol in het tweede deel van de lente voor de kastelers uit de provincie. In totaal is er meer dan 150.000 kilo gedumpt, ondanks de uitstekende kwaliteit, smaak en versheid van het fruit.


Dumping van watermeloenen in El Ejido

“De toestand is voor de telers van meloen en watermeloen zeer zorgwekkend en op dit moment onhoudbaar”, stak de voorzitter van Coexphal, Juan Antonio González, vrijdag van wal. “Het gaat immers om twee producten met een korte cyclus die behoorlijk wat investering en ook handenarbeid vergen. De teelt is dit seizoen met andere woorden nauwelijks winstgevend, want de afzet is zeer onregelmatig gebleken. Zoals de zaken er nu voorstaan, moeten we alle niveaus van de overheid eens te meer vragen om oog te hebben voor de problemen waar de AGF-sector mee worstelt en om maatregelen te nemen zoals onder andere de promotie van consumptie van Europese producten in plaats van die van derde landen.”


Dumping van watermeloenen in El Ejido

De manager van Coexphal, Luis Miguel Fernández, legde uit dat de prijzen voor eigenlijk alle versproducten zijn gezakt: “Maar de situatie is vooral zorgwekkend voor meloen en watermeloen, omdat we ons op het hoogtepunt van het seizoen bevinden. Het weer in de rest van Europa nodigt niet uit tot consumptie van zomerfruit, zodat enkel het product uit derde landen er verkocht raakt, want dat is het goedkoopste.”


Dumping van watermeloenen in Níjar

Fernández wees er ook op dat het afzetvenster voor de (water)meloenen uit Almería samenvalt met dat van het Marokkaanse fruit. "Bovendien worden er op de meloenen en watermeloenen uit Marokko geen tarieven of quota toegepast. Die producten worden dus op dezelfde manier behandeld als de Europese variant en dat doet ons de das om. Om dan nog maar te zwijgen over het feit dat ze er niet moeten voldoen aan de fytosanitaire wetgeving waaraan wij hier in Europa wel vastzitten.”


Dumping van watermeloenen in Níjar

Overzicht seizoen
Het meloen- en watermeloenseizoen ging met redelijk goede prijzen van start, vooral voor meloen, en bleef gunstig verlopen tussen week 14 en 18, met prijzen die in de lijn lagen van die van vorig seizoen. Maar rond 10 april (week 19) sloeg de situatie om. In 2020 was er tussen week 20 en 22 een forse prijsstijging te noteren (prijzen boven € 0,55 per kilo voor meloenen en € 1,20 voor watermeloenen), terwijl dit jaar net het tegenovergestelde gebeurt. Vorige week lagen de prijzen onder € 0,40 per kilo voor watermeloenen en € 0,25 voor meloenen.

Voor meer informatie:
Coexphal
Ctra. de Ronda 11
04004 Almería (Spanje)
+34 950 621 162
www.coexphal.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven