Cándido Amador, manager van Frutas Amador (Spanje):

"Lage vraag in Europa zorgt voor overaanbod watermeloenen"

De afzet van Spaanse watermeloenen naar de exportbestemmingen stagneert momenteel door een gebrek aan vraag. De temperatuurstijging in de provincie Almería heeft de oogst versneld, terwijl het weer in Midden- en Noord-Europa nog steeds te koud is om de consument te verleiden tot de aankoop van zomerfruit.

"Ongeveer een maand geleden, toen ons seizoen net begonnen was, was er meer vraag dan aanbod, omdat er minder partijen uit Senegal kwamen en Almería met vertraging te kampen had", zegt Cándido Amador, manager van Frutas Amador. "Nu is er helemaal geen product meer uit Senegal te bespeuren en hier en daar enkel wat Marokkaanse watermeloenen. De meloenen en watermeloenen op de Europese markt komen vrijwel geheel uit Almería, waar er nu sneller en meer geoogst wordt door de warmte."

De afzet op de Spaanse groothandelsmarkten gaat vlotter dan de export, maar volgens Amador is het ook niet direct om over naar huis te schrijven. "De markten zijn momenteel verzadigd. Het aanbod van watermeloen is te groot en de vraag is nog steeds te laag, soms bijna onbestaande. Op dit moment is er nog geen overschot aan meloen, maar als het niet gauw mooier weer wordt, dan zullen er ook daar binnenkort te veel van zijn."

Frutas Amador is een specialist in de teelt en afzet van meloen en watermeloen uit Almería, en later in het seizoen uit Murcia en Castilla-La Mancha. Bij de watermeloen beperkt het bedrijf zich tot het Spaanse product, maar de meloen wordt jaarrond aangeboden met aanvoer uit Brazilië en Senegal als aanvulling op het Spaanse seizoen. "In de wintermaanden is er nauwelijks consumptie van watermeloen, maar we merken wel een goede vraag naar meloen gedurende het gehele jaar, vooral in eigen land."

Het Valenciaanse bedrijf zet ongeveer 10-12 miljoen kilo per jaar af. Het gros komt onder het eigen merk Amador op de Europese groothandelsmarkten terecht, zoals in Parijs, Frankfurt, Stuttgart, Berlijn, München, Praag, maar ook in Nederland, België, Denemarken, Noorwegen en zelfs in de Verenigde Arabische Emiraten.

"Onze afzet is gericht op high end-markten, waarbij we ons onderscheiden met een premium kwaliteit, want tegen de omvangrijke volumes van de grote coöperaties kunnen wij niet op."

Voor meer informatie:
Cándido Amador
Frutas Amador SL
+34 962875822 (Spanje)
camador@amador-sl.com 
www.amador-sl.com

Willem Dijk AGF BV
Ronnie Moorman
0653374274
ronnie@willemdijk.nl 
www.willemdijk.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven