Karel Paesmans geeft uit protest 50.000 kilo peren weg

“Als er niets gebeurt gaat de hele Belgische fruitsector naar de haaien”

Tholen – Fruitteler Karel Paesmans uit het Belgische Limburg heeft afgelopen zondag 50.000 peren gratis weggegeven. Met de actie wil de teler duidelijk maken dat de sector in deze omstandigheden geen toekomst meer heeft. “De Ruslandboycot en de Europese plantsubsidies aan Oost-Europese telers heeft ervoor gezorgd dat de Europese markt overspoeld is met hardfruit. De Belgische fruitsector verkeert in erg zwaar weer en als er niets gebeurt, gaat de sector het niet overleven”, aldus Paesmans.

Hoewel de mensen het erg leuk vinden om gratis peren op te halen, vinden ze het erg jammer voor de fruittelers. “Door een paar beslissingen van de politiek zitten de telers nu in zulke grote problemen”, aldus de bezoekers. “Er zijn naar de uitdeelactie ook wat organisaties gekomen die het fruit gaan uitdelen aan mensen die het wat minder hebben. Ik vind het mooi om te zien dat het fruit nog een goede bestemming krijgt”, zegt Karel.  Ongeveer de helft van de peren is opgehaald, de rest van de peren gaat naar de koeien.

Het is voor de teler onduidelijk hoe het verder moet. "Als er niet snel iets verandert, zal de Europese fruitsector zeer snel serieus gaan inkrimpen. Is het dat wat Europa wil? Tegelijk plantsubsidies en rooisubsidies dan maar?"

"Naast het telen van fruit leveren we ook fruit aan bedrijven en bedrukken we fruit. We zijn een modern bedrijf dat investeert in de toekomst, maar op de afzetsituatie van het hardfruit hebben we helaas geen invloed”, besluit Karel.

Voor meer informatie:
Karel Paesmans
Logofruit - Fruitsnacks
Mierhoopweg 34
3850 Wijer
+32(0)11 69 52 80
fruit@fruitsnacks.be  
www.fruitsnacks.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven