Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kölla trapt kersenseizoen af in vijf Europese landen

In deze update trapt Kölla een veelbelovend kersenseizoen voor 2024 af met de start van de teelt in vijf verschillende landen, namelijk Spanje, Italië, Turkije, Griekenland en Frankrijk.

Spanje
Spanje is het eerste land waar de teelt van start gaat. Na een succesvolle start in de vroege regio's trof de regen van begin tot half mei tot 40% van de Red Pacific, Rocket en Chelan variëteiten, met name de grotere, meer ontwikkelde kalibers. Kölla-expert Fernando Blasco: "We verwachten deze week een verbetering van de hoeveelheden en vanaf volgende week een aanzienlijke toename van de productie als alle teeltgebieden op volle toeren gaan draaien." Het seizoen zal naar verwachting tot eind juni duren, met hoge volumes en een uitstekende kwaliteit. Vanaf juli zullen er nog hoeveelheden beschikbaar zijn, voornamelijk uit hoger gelegen gebieden zoals Granada, Salamanca en Rioja, voornamelijk voor de binnenlandse markt.

Italië
Deze week komen de eerste harde kersen uit Italië. Hoewel er producten beschikbaar zullen zijn, blijft het een kleine teelt, die naar verwachting volgende week zal toenemen. De teelt van de variëteit Ferrovia zal achterblijven door de vroege bloei, waardoor veel bomen minder fruit dragen. Er waren ook enkele verliezen door vorst in de late regio's. Door de beperkte teelt blijven de prijzen in Italië relatief hoog in vergelijking met Spanje. De prijzen zullen pas dalen als andere teeltlanden en -volumes hun intrede doen. Momenteel blijft het grootste deel van de productie binnen Italië en speelt het een kleine rol op de bredere Europese markt.

Turkije
Als belangrijkste teeltland voor de Kölla Groep begint Turkije deze week met de eerste harde rassen van Kemalpasa. Net als in Spanje domineren de kleinere maten. We verwachten aanzienlijk hogere volumes vanaf begin juni. De prijzen zijn hoog, zoals gebruikelijk aan het begin van het seizoen, maar zullen snel dalen. Dit seizoen verwachten we een uitstekende beschikbaarheid en hoge kwaliteit uit Turkije, omdat de belangrijkste teeltgebieden geen vorstperiodes kenden en gespaard bleven van regen. Ondanks de vroege seizoensstart verwachten we een lang seizoen dat zich uitstrekt tot begin of zelfs midden augustus.

Griekenland
Het seizoen in Griekenland is met een week uitgesteld tot eind mei als gevolg van regenval. "In de eerste twee weken zullen kleinere kalibers domineren, we verwachten een evenwichtige beschikbaarheid van kalibers naarmate het seizoen vordert," zegt Griekenland specialist Thomas Stilos.

Frankrijk
De Franse kersenteelt is gericht op de binnenlandse markt, omdat de kwaliteit van de zachtere variëteiten heeft geleden onder de zware regenval. De export van harde variëteiten begint deze week, maar er worden kwaliteitsproblemen verwacht als gevolg van de komende regenval.

"Turkije, als ons belangrijkste teeltland, zal er in belangrijke mate toe bijdragen dat dit kersenseizoen bijzonder succesvol wordt. Griekenland zal een belangrijkere rol spelen op de Europese markt dan vorig jaar. De producten uit deze twee landen zullen tegen juni de andere teeltgebieden overtreffen, waardoor de markt naar lagere prijsniveaus zal evolueren", eindigt het bedrijfsrapport.

Voor meer informatie:
Marc Nikolai
Kölla Groep
www.koella.com

Publicatiedatum: