Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 11

Drie keer meer druiven onder licentie dan traditionele rassen in Peru

Aan het einde van 2022-2023 kondigde de Peruaanse Vereniging van Exporteurs (Adex) op TVPerú Noticias aan dat Peru dat seizoen opnieuw 's werelds grootste exporteur van druiven was. Peru exporteerde in 2022 in totaal 526.857 ton druiven, zo blijkt uit gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De groei van de Peruaanse druivensector is de afgelopen 20 jaar hard gegaan en werd ondersteund door Provid, een belangenorganisatie opgericht in 2001, waarvan de leden momenteel ruim 70% van de Peruaanse druivenexport vertegenwoordigen.


Peruaanse druivenareaal per departement in de vijf voorbije seizoenen (in hectare)

In 2023-2024 besloeg het Peruaanse areaal 22.343 hectare, waarvan 49% in het departement Ica en 37% in Piura lag, zo blijkt uit gegevens van Senasa, de Peruaanse agrarische gezondheidsdienst."We hebben een goed exportseizoen gehad," zegt Manuel Yzaga, voorzitter van Provid. "Dat komt deels door de politieke stabiliteit – we hebben het fruit probleemloos kunnen exporteren, week na week, zonder wegblokkades – en deels door voor de teelt ongunstige weersomstandigheden in Noord-Amerika en andere delen van Zuid-Amerika, waardoor het druivenaanbod op de markt is gedaald. Toen Peru op de markt kwam, rond week 38, was die bijna leeg."

Ongeveer 30 jaar geleden had Peru voornamelijk Crimson, Thompson, Flame en Sugraone druiven beschikbaar. Later, toen ook de Aziatische markt zich opende, kwam daar Red Globe bij. "Vanaf 2015 begonnen de Red Globe druiven echter aan waarde te verliezen op de markt door overaanbod, waardoor veel telers besloten dit ras te rooien. En hoewel de prijs van Red Globe in 2020 begon te stijgen, daalden de prijzen het afgelopen seizoen weer door de economische terugval in China", legt Manuel Yzaga uit.


Peruaanse druivenareaal per ras in de vijf voorbije seizoenen (in hectare)

In 2023-2024 waren de meest geteelde rassen Sweet Globe, goed voor 22% van het gecertificeerde areaal, gevolgd door Red Globe (16%), Autumn Crisp (14%), Sheegene 20 - Allison (7%) en Sweet Celebration (5%), met een duidelijk stijgende trend ten opzichte van het voorgaande seizoen voor Autumn Crisp (+47%) en een dalende trend voor Red Globe (-13%).

Witte pitloze druiven vertegenwoordigden vorig seizoen 54% van het areaal, rode pitloze 25%, Red Globe 16% en zwarte pitloze 5%. Er was een opwaartse trend merkbaar voor de witte rassen, terwijl de rode variëteiten terrein verloren.

In 2023-2024 was 75% van het areaal beplant met druiven onder licentie, terwijl slechts vier jaar geleden de traditionele druivenrassen nog meer areaal in beslag namen dan de licentiedruiven. "Traditionele druiven, waaronder ook Crimson en Thompson, verliezen aan relevantie wegens de eerder lage pack-out", zegt de voorzitter van Provid.


Peruaanse druivenareaal per veredelaar in de vijf voorbije seizoenen (in hectare)

Wat de licentiedruiven betreft, waren International Fruit Genetics (IFG) en SNFL Group, nu verenigd als Bloom Fresh, en Sun World de drie belangrijkste veredelaars, met een aandeel van respectievelijk 50%, 25% en 22% van het areaal onder licentie.


Druivenexport per week in de voorbije drie seizoenen (in kartons van 8,2 kilo)

In 2022-2023 werd met de verzending van 71,4 miljoen kartons van 8,2 kilo een exportrecord gevestigd. Ongeveer 90% van de export vindt traditioneel plaats tussen week 40 en week 3, met de piek van het seizoen in de weken 47 en 48. "Vorig seizoen daalde de export echter met 12% door de invloed van El Niño. In het noorden van Peru had de oogst te lijden onder een hoge vochtigheidsgraad. De export vanuit de regio's Piura en Lambayeque daalde met respectievelijk 30% en 40%", legt de voorzitter van Provid uit.

"Wat volgend seizoen zal gebeuren op klimatologisch vlak, is koffiedik kijken. Toch denk ik dat er meer aanbod zal zijn, want met de komst van koeler weer als gevolg van de invloed van La Niña zal de opbrengst waarschijnlijk toenemen", aldus Manuel Yzaga.


Druivenexport per bestemming in 2023-2024

In 2023-2024 was 59% van de druivenexport bestemd voor Noord-Amerika, 21% voor Europa en 13% voor Azië. Op landenniveau gingen de meeste druiven naar de VS (46%), gevolgd door Nederland (12%), Mexico (9%) en China (8%).

De ontwikkeling van de Peruaanse druivensector zal volgens de voorzitter van Provid afhangen van de mate van kennis van de telers over de teelt en de risico's ervan. "We mogen ons niet laten meeslepen door kortetermijndenken, we moeten ons richten op de kwaliteit van het fruit en op het beheersen van de kosten. En als ik het over kosten heb, bedoel ik niet de arbeidskosten, want arbeiders verdienen een fatsoenlijk loon. De Peruaanse druivensector betaalt zijn werknemers zelfs een loon dat boven het minimumloon ligt dat door de overheid is vastgesteld, omdat de arbeidsmarkt in het land wordt geregeerd door de principes van vraag en aanbod."


Druivenexport per exportbedrijf in de voorbije drie seizoenen (in kartons van 8,2 kilo)

"De Peruaanse druivensector wordt gekenmerkt door een hoge mate aan professionaliteit. Een ander sterk punt van de Peruaanse exportsector in het algemeen", besluit de voorzitter, "is de monetaire stabiliteit in het land. De Centrale Bank van Peru is niet afhankelijk van de politieke machtsstructuren en is daardoor in staat om de inflatie laag te houden en grote schommelingen in de wisselkoers te voorkomen."

(Bron grafieken en tabellen: Provid)

Voor meer informatie:
Manuel Yzaga (voorzitter)
Provid
Calle 21 N.º 713 Of. 205
San Isidro – Lima (Peru)
Tel: +511 475-1756
[email protected]
www.provid.org.pe

Publicatiedatum: