Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Apifood raamt oogst van 3.000 ton

"Pruimenmarkt zou dit seizoen in evenwicht moeten zijn"

Terwijl de pruimenoogst vorig seizoen spectaculair was voor Apifood, verwacht het Franse bedrijf dit jaar ongeveer 80% van zijn oogstpotentieel te plukken. "Vorig jaar waren de volumes zo laag door twee jaar hagel dat we dit jaar een beetje afwisseling ervaren, wat het lagere tonnage verklaart. We verwachten 70% van een optimale oogst te halen voor Amerikaans-Japanse variëteiten en 90% voor Europese variëteiten", meldt Eric Tastayre, algemeen directeur van het bedrijf.

Europese variëteiten
"Deze cijfers zijn nog onder voorbehoud, omdat we moeten zien of de Europese variëteiten aanslaan. Voorlopig hebben we er vertrouwen in dat ze stand zullen houden. We zijn een beetje onzeker over hoe de Reine-Claude het gaan doen, maar we wachten af. We hopen ook dat we geen hagelschade zullen hebben, ook al zijn we redelijk ontspannen, omdat de meeste boomgaarden van onze telers beschermd zijn."

Minder uitdunnen en een evenwichtigere markt
Op dit moment wordt voor het seizoen 2024 3.000 ton pruimen verwacht, tegenover 3.600 ton vorig jaar. Omdat er minder pruimen zijn, zullen de maten iets evenwichtiger zijn dan vorig jaar, zodat er minder gedund hoeft te worden, wat lagere arbeidskosten betekent. De markt zou ook iets evenwichtiger moeten zijn, wat essentieel is voor telers om een fatsoenlijk loon te verdienen. Vorig jaar was de markt traag door deze grote hoeveelheid pruimen en dat had onvermijdelijk een effect op de prijs."

Ideale weersomstandigheden voor pruimen
Wat de kwaliteit betreft, staan alle indicatoren momenteel op groen: "Het is nu warm en we hebben wat regen gehad. Hoewel deze omstandigheden rampzalig zijn voor de kersen die aan de boom barsten, zijn ze ideaal voor de ontwikkeling van de pruimen, die goed groeien. Juni zal dan cruciaal zijn voor het suikergehalte. Kortom, ook al is het nog te vroeg om met zekerheid te zeggen wat de precieze cijfers zijn, het lijkt een goed pruimenseizoen te worden," besluit Eric.

Voor meer informatie:
Eric Tastayre
Apifood
Marché Gare
82030 Montauban, Frankrijk
Tel. : +33 6 07 59 03 75
[email protected]
apifood.nl

Publicatiedatum: