Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit jaar meer Franse kersen verwacht

"Op 1 mei werd de Franse kersenoogst voor het komende seizoen op 37.700 ton geraamd, een stijging van 12% ten opzichte van 2023 en van 23% ten opzichte van het vijfjaarlijkse gemiddelde", aldus Agreste, de statistische dienst van het ministerie van Landbouw. Deze opbrengststijging doet zich in alle teeltgebieden voor. De verwachtingen kunnen nog wijzigen afhankelijk van de weersomstandigheden tussen nu en het einde van de oogst.


Franse kersenoogst 2019-2024

Grotere opbrengst in alle teeltregio's, vooral Occitanië
In Occitanië zal de oogst naar verwachting aanzienlijk groter zijn dan die van vorig jaar (+21%), toen de weersomstandigheden slecht waren. Tot nu toe is het mooi weer geweest in de Garonnevallei en de Roussillon. De bloei was voortreffelijk.

In de Gard heeft regen op de bloesems een licht negatief effect gehad op het productiepotentieel. Het areaal is er met 2% toegenomen, terwijl het in Auvergne-Rhône-Alpes met 4% is gedaald na slechte weersomstandigheden en ziekte- en plaagdruk de afgelopen jaren. De bloei verliep goed en de bomen hebben veel fruit. De eerste kersen (Burlats) zouden een week eerder geoogst moeten worden dan in 2023. Ondanks de daling van het areaal zou de oogst met 10% kunnen stijgen ten opzichte van 2023.

In Provence-Alpes-Côte d'Azur is de bloei overvloedig, maar recente perioden met veel wind hebben de bestuiving vertraagd. Hoewel het areaal licht gekrompen is, zal de opbrengst naar verwachting met 10% stijgen en een paar dagen voorlopen op 2023.

Bron: agreste.agriculture.gouv.fr
Foto: Dreamstime

Publicatiedatum: