Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Berry Blue

Azerbeidzjan: 70% blauwe bessen bestemd voor export

Berry Blue werd vijf jaar geleden opgericht door Mehri Ahmadova en haar man en het echtpaar teelt nu blauwe bessen op 21 ha vollegrond. "Onze oogst van blauwe bessen in Azerbeidzjan is van juni tot eind juli, dit is ook het moment waarop we exporteren, maar de bessen kunnen in de koelopslag bewaard worden en worden tot half oktober op de binnenlandse markt verkocht. We telen de Duke, Legacy en andere gelicentieerde variëteiten."

"Tijdens het hoofdseizoen exporteren we naar Rusland, Wit-Rusland en het Midden-Oosten. We willen ook de export naar Europa uitbreiden. We hebben een goede logistiek naar deze landen via de weg en door de lucht, maar ons land moet helpen om het vervoer van blauwe bessen naar Europa te subsidiëren. We richten ons op Italië en Duitsland als belangrijkste afzetgebieden in Europa."

Volgens Mehri is het weer tijdens het groeiseizoen tot nu toe goed geweest. "Het enige probleem in Azerbeidzjan is de wind die het zachtfruit kan beschadigen, maar tot nu toe is alles goed gegaan dit jaar. Het is vrij warm geweest, het is meestal niet zo warm in april en dit zou de oogst kunnen vervroegen."

De blauwe bessen worden meestal buiten geteeld, maar vorig jaar is het telersechtpaar begonnen met een experimenteel project om de struiken in een hectare polytunnels te telen om het seizoen te vervroegen. "We hebben deze blauwe bessen een maand eerder kunnen krijgen, dus we zijn een week geleden al begonnen met de oogst. We zijn de kosten hiervan nog aan het berekenen, we moesten de tunnels verwarmen, dus we zullen zien, dit is de eerste keer dat we een oogst hebben, dus we zullen het moeten berekenen, voordat we kijken of we de teelt kunnen uitbreiden."

"De arbeidskosten in Azerbeidzjan zijn vrij laag in vergelijking met Europa, maar soms moeten we concurreren met de kersentelers voor arbeidskrachten, omdat de seizoenen gelijk opgaan. Vorig jaar bijvoorbeeld regende het heel veel en liep het kersenseizoen vertraging op, zodat het bijna tegelijk viel met de oogst van de blauwe bessen en het moeilijk was om arbeidskrachten te vinden. Ons arbeidsaanbod is zeer lokaal, onze plukkers komen uit de omgeving."

De blauwe bessen worden verpakt onder het merk van de klant en onder het eigen merk van We Grow, Berry Blue. "70% van onze teelt gaat naar de export, omdat het een vrij nieuw product is in Azerbeidzjan, we zijn de eerste telers van blauwe bessen in het land. Dit jaar is er nog een bedrijf begonnen met het telen van blauwe bessen. Ik zie de vraag op de binnenlandse markt al groeien, er zijn nu geïmporteerde blauwe bessen uit Chili, Marokko en Peru en de vraag naar geïmporteerd goed is dit jaar gegroeid."

Voor meer informatie:
Mehri Ahmadova
Berry Blue
Tel: +994 50 270 70 71
[email protected]

Publicatiedatum: