Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Vlaeminck, Van Dijk Foods:

"Drang naar nieuwe producten en mooi weer versterkt vraag naar Spaans steenfruit"

Tholen - Er lijkt een overgang te zijn in vraag naar nieuwe producten op de markt. Gedurende de wintermaanden hebben citrus en druiven de klok geslagen, maar sinds een aantal weken is de consument meer en meer op zoek naar het zomerfruit. Dit ziet ook Henk Vlaeminck van Van Dijk Foods, dat volop bezig is met het Spaanse steenfruit. "Je ziet dat men zin heeft in wat anders, wat mooi samenkomt met de super kwaliteit die we binnenkrijgen van Royal."

De Belgische importeur heeft een verscheidenheid aan variëteiten in paraguayo's, abrikozen en perziken, maar heeft dit jaar ook voor het eerst de nieuwe roodvlezige Royal Sanguine nectarine in haar assortiment. "Je ziet dat deze hier in België zeer goed aanslaat. Bovendien is er over het algemeen een mooie vraag naar het steenfruit. Men is dus aan het zoeken naar een ander product, maar dit wordt ook versterkt door het weer van de afgelopen dagen. Zo lang het koud en regenachtig is, komt het steenfruit niet op tafel te staan, maar zodra het zonnetje gaat schijnen wordt de consument verleid om het eens te proeven. Als het steenfruit dan de kwaliteit heeft, zoals dit jaar, blijven ze er uiteindelijk voor terugkomen. Dat versterkt elkaar."

"Het gevolg is dat we met mooie prijzen werken momenteel. Met de duurste gamma's in paraguayo's, perziken en nectarines zitten we toch wel rond de €5 à €5,50 de kilo", zo gaat Henk verder. "Alleen denk ik dat er in de abrikozen wat meer druk op de prijzen zal komen, omdat daar een beetje meer aanvoer is. In de perziken en nectarines is het aanbod en de vraag perfect in balans. Niet te veel fruit en goede vraag, wat het een interessante markt maakt."

"Ook de regen van gisteren en vandaag zal daar weinig aan afdoen. De supermarkten kijken ook naar nieuw product om in de promo te zetten. Aardbeien hebben ze al een tijd gehad, dus komen paraguayo's, perziken en nectarines in beeld. Daar willen ze nu wel wat actie mee voeren, dus blijft de markt wel vast in prijs ondanks dat het wat minder lekker weer is, verwacht ik. Bovendien geven ze eind volgende week weer goede temperaturen op, dus de regen is snel overbrugd. We verwachten het steenfruit tot ongeveer september aan te kunnen bieden."

Beperkt aanbod, maar dikke kersen
Naast het steenfruit krijgt Van Dijk Foods deze week ook de eerste Spaanse kersen binnen. "Ze zijn al sinds een week of drie op de markt, maar wij werken eigenlijk niet meer met de vroege variëteiten. De goede variëteiten beginnen vanaf deze week en ik moet zeggen dat het een uitermate goede kwaliteit is met mooie kalibers. Bovendien zijn ze nog relatief beperkt in aanbod, dus het is een leuk product om mee te werken."

"Doordat een deel van Frankrijk te maken heeft gehad met forse regen is er wat aanbod kapot gegaan. Ook Spanje heeft hier deels last van gehad, dus er is vooralsnog wat minder aanvoer. Echter zijn er ook minder kersen aan de boom, waardoor het dikkere kalibers zijn. We werken liever met minder aanbod van dikke kersen dan veel aanbod van kleintjes. Vanaf volgende week zal daarna het volume langzaam maar zeker aantrekken. Hiermee zullen we doorgaan tot ongeveer halverwege juni. Het verschilt uiteraard per seizoen, maar dat is toch wel wat de verwachting is. Daarna zullen we nog wel wat Turkse en Tsjechische kersen binnenkrijgen, maar in Spanje wordt het daarna te warm, wat voor de kersenteelt niet optimaal is. Vooralsnog kunnen we er echter zeer goed mee werken", besluit Henk.

Voor meer informatie:
Henk Vlaeminck
Van Dijk Foods
Kempenarestraat 50
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 15 55 65 61
[email protected]
www.vandijkfoods.be