Retabiliteitsanalyse hardfruit 2009-2014 Vlaamse Overheid

"Nettobedrijfsresultaat bij peren bijna 4.000 euro hoger dan bij appelen"

De rentabiliteit van een hectare appels en peren hangt sterk af van het productiejaar en het bedrijf. Tussen appels en peren gaapt bovendien een grote kloof. Bij peren ligt het nettobedrijfsresultaat per hectare maar liefst 3.700 euro hoger dan bij appelen. Dit schrijft Bart van der Straeten van de Vlaamse overheid.

De verschillen in rentabiliteit in de periode 2009-2014 zijn hoofdzakelijk afkomstig van verschillen aan de opbrengstenzijde. Gemiddeld liggen de opbrengsten van een hectare peren 3.500 euro hoger dan de opbrengsten van een hectare appels. Tussen de jaren verschillen de opbrengsten ook zeer sterk, als gevolg van de verschillen in productie per hectare en nog meer van de verschillen in de gemiddelde markprijs. De verschillen in opbrengsten per hectare in 2013 tussen de 25% best presterende en 25% slechtst presterende bedrijven lopen voor peren op tot 10.000 euro per hectare, voor appels zelfs tot 12.000 euro per hectare. Daarentegen is de spreiding in kosten veel minder uitgesproken, zowel tussen de jaren, tussen de bedrijven als tussen de bedrijfstakken.

Klik hier voor de volledige analyse.De teelt van appels leidde slechts in twee van de zes productiejaren tot een positief netto bedrijfsresultaat In de overige vier jaren waren de opbrengsten onvoldoende om alle kosten (inclusief vergoeding voor eigen arbeid) te compenseren. Voor peren was het netto bedrijfsresultaat enkel in 2011 negatief. In alle andere jaren werd een positief netto bedrijfsresultaat gerealiseerd.

Tussen afzonderlijke variëteiten zijn er ook opvallende verschillen. Zo blijkt dat binnen de clubrassen zoals Belgica, Kanzi en Greenstar een uitgesproken hoger netto bedrijfsresultaat behaald wordt dan met de overige appelvariëteiten. Binnen de peren zijn de Conferenceperen rendabeler dan de andere peren.

De hardfruitsector is een economisch belangrijke subsector binnen de Vlaamse land- en tuinbouw. Terwijl de appelteelt het moeilijk heeft om zich te differentiëren van andere Europese productieregio's, was de conferencepeer jarenlang een succesvol alternatief voor de Vlaamse fruitteler. Sinds augustus 2014, met de invoering van de Russische handelsboycot, is het duidelijk dat de rentabiliteit van zowel de appel- als perenteelt onder sterke druk komt te staan.

De analyses zijn gebeurd op basis van boekhoudcijfers van het Vlaamse Landbouwmonitoringsnetwerk, waarvan een 50-tal gespecialiseerde appel- en perenbedrijven deel uitmaken. Klik hier voor het volledige artikel.

Bron: Vlaamse overheid

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven