Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raiffeisen Obst & Gemüse GmbH in Leverkusen:

"De oorlog heeft geen invloed op volumes, kwaliteit of prijzen van Israëlische producten"

Na Pasen wordt het importfruit traditioneel steeds meer vervangen door de lokale voorbodes van de lente, met name asperges en aardbeien. "Door het vroege paasfeest en de hoge aspergeprijzen kijken we terug op een gemengde paashandel," zegt Johann Bergmann, filiaalmanager van Raiffeisen Obst & Gemüse. "We beginnen nu geleidelijk met de eerste Nederlandse kasaardbeien van het ras Sonsation, die zeer goed ontvangen worden door onze klanten." De prijzen voor het seizoen liggen ongeveer op het niveau van vorig jaar.

Het groothandelsbedrijf, gevestigd in Leverkusen, bedient een gemengd cliënteel, bestaande uit ambulante handel, onafhankelijke supermarkten en de horeca. Citrus is traditioneel de grote omzetmaker in de winter. Bergmann: "Valencia-sinaasappelen uit Egypte zijn vooral bij onze Turkse klanten zeer populair. Ook de Spaanse sinaasappelen van het merk Bouquet deden het dit seizoen beter dan ooit. Het ras Navelina is inmiddels afgelopen, maar Lane Late zal nog enkele weken beschikbaar zijn."


Het team van Raiffeisen Obst und Gemüse met Johann Bergmann (5e v.l.) naast verkoper Ogulcan Sariboga.

Ook de Marokkaanse Nadorcott-mandarijnen naderen nu het einde van het seizoen, vervolgt Bergmann. "Deze iets goedkopere mandarijn heeft het dit jaar in vergelijking met vorig jaar verrassend goed gedaan. Bovendien handelen we ook nog steeds in Orri-clementines, zowel uit Spanje als Israël." Tijdens de Ramadan zijn ook dadels van Israëlische oorsprong erg populair in de etnische speciaalzaak. "We bieden nu voor het eerst Super Jumbo dadels van het merk Shlomo aan, die we hebben leren kennen op de Fruit Logistica in Berlijn. Ondanks onze aanvankelijke vrees heeft de oorlogssituatie in Israël noch de hoeveelheden en kwaliteiten, noch de prijzen van de Israëlische producten beïnvloed." Dit geldt volgens Bergmann zowel voor de dadels als voor de Orri-clementines.

Hogere kwaliteitsnormen
In tegenstelling tot de oorlog in Israël hebben sommige inflatoire prijsstijgingen een merkbare invloed op de zaken, merkt de fruitgrossier op. "Sommige van onze afhalers draaien elke appel om als ze lokaal bij ons kopen. In het kielzog van de stijgende prijzen voor veel producten, zijn klanten in de winkel ook kwaliteitsbewuster geworden, wat betekent dat er een bepaalde kwaliteitsnorm wordt geëist wanneer ze deze extra prijs betalen. Dit betekent op zijn beurt dat goederen vaker worden afgekeurd vanwege kleine gebreken, wat vroeger misschien niet het geval was. Dit leidt tot een toename van het aantal afgekeurde producten, vooral bij kwetsbare producten zoals bonte sla. Dit dwingt ons om nog meer aandacht te besteden aan kwaliteit, wat we goed kunnen dankzij ons goed opgeleide personeel."

Steady groei
Ondanks meerdere crises heeft Raiffeisen Obst & Gemüse de afgelopen jaren een gestage groei doorgemaakt. Men profiteert vooral van de nauwe samenwerking met Landgard en de optimale locatie tussen de twee metropolen Düsseldorf en Keulen. In beide grote steden dreigt nu het einde van de lokale groothandelsmarkt. "We merken dat veel afnemers, die zich voorheen altijd via de groothandelsmarkten bevoorraadden, nu op zoek zijn naar nieuwe leveranciers. Een aantal van de klanten hebben we al deels of volledig voor ons kunnen winnen."

Voor meer informatie:
Johann Bergmann
Raiffeisen Obst & Gemüse GmbH
Robert-Koch-Straße 25-27
51379 Leverkusen, Duitsland
Tel: +49 (0)2171 400422
info@obstgemuese-raiffeisen.de
www.obstgemuese-raiffeisen.de

Publicatiedatum: