Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
World Citrus Organisation

Citrusexport van zuidelijk halfrond +7,45%, maar oogst -0,77%

Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de World Citrus Organisation (WCO) op 18 april jl. werd de voorlopige raming voor het komende citrusseizoen op het zuidelijk halfrond gepresenteerd aan vertegenwoordigers uit de citrussector in Argentinië, Australië, Bolivia, Brazilië, Chili, Peru, Zuid-Afrika en Uruguay. Er wordt verwacht dat de citrusoogst met 0,77% zal dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, met een geschatte productie van 24.338.123 ton. Daarentegen wordt de export verwacht te blijven stijgen, met een voorspelde groei van 7,45% ten opzichte van 2023, waardoor deze naar verwachting 4.156.879 ton zal bereiken.

De voorlopige raming werd mogelijk gemaakt door de inzet van de WCO-leden in Argentinië, Australië, Bolivia, Brazilië, Chili, Peru, Zuid-Afrika en Uruguay. Bovendien werd tijdens de vergadering ook de eerste leiderschapswisseling van de vereniging gemarkeerd door de verkiezing van een nieuw Stuurcomité dat de activiteiten voor de komende twee jaar zal leiden.

Er wordt voorspeld dat de sinaasappelproductie met 5,66% zal afnemen ten opzichte van 2023, met in totaal 15.478.167 ton. De productie van easy peelers wordt verwacht aanzienlijk te stijgen (+11,58%, in totaal 3.325.829 ton). Een stijging van 5,69% wordt geprojecteerd voor de oogst van citroenen (in totaal 3.244.857 ton), terwijl de opbrengst van grapefruit naar verwachting zal dalen met 3,89% (tot 532.539 ton in totaal). Voor limes wordt 1.756.731 ton geraamd, wat 10,57% boven het cijfer van 2023 ligt.

Het citrusseizoen op het zuidelijk halfrond is getroffen door uitdagende klimatologische omstandigheden, met name droogte, die een negatieve invloed heeft gehad op de productie. Gelukkig zijn de verwachtingen onlangs verbeterd, waardoor de daling van de productie beperkt blijft tot een lichte afname.

De WCO markeert haar eerste leiderschapsovergang, wat haar evolutie naar volledige volwassenheid aantoont. Dit wordt geïllustreerd door de wisseling van leiderschap van de twee voorgaande medevoorzitters, Justin Chadwick (voor het zuidelijk halfrond) en José Antonio García (voor het noordelijk halfrond). Het nieuwe team, bestaande uit Sergio del Castillo (voor het zuidelijk halfrond) en Badr Bennis (voor het noordelijk halfrond), zal de activiteiten van de vereniging in de komende twee jaar leiden.

De twee vertrekkende medevoorzitters benadrukten de opmerkelijke prestaties van WCO sinds de oprichting, waarbij het lidmaatschap verviervoudigd is, waardoor WCO een opmerkelijk forum is geworden voor spelers in de citrussector om perspectieven en gegevens uit te wisselen over zaken van gemeenschappelijk belang.

"In de afgelopen vijf jaar heeft de WCO nieuwe instrumenten gelanceerd, zoals gemeenschappelijke gegevensrapportageformaten en interactieve databases voor leden. Deze bieden de nieuwste productie- en handelsprognosegegevens. Daarnaast heeft de organisatie werkgroepen opgezet om manieren te verkennen om de marketing en promotie van alle citruscategorieën te stimuleren. Ze heeft ook fysieke en online evenementen georganiseerd, waardoor de sector kan discussiëren en interageren, wat bijdraagt aan het verdiepen van de kennis binnen de sector. Bovendien heeft de WCO samengewerkt met de media om de zichtbaarheid van de sector te helpen bevorderen."

Voor meer informatie:
World Citrus Organisation
[email protected]
www.worldcitrusorganisation.org

Publicatiedatum: