Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Orri zal zich blijven onderscheiden"

Het Spaanse Orri mandarijnenseizoen zal dit jaar tot eind mei duren vanwege een recordoogst en de goede houdbaarheid van het ras, zowel aan de boom als na de oogst. In een jaar waarin de gemiddelde prijzen voor alle rassen in het tweede deel van het seizoen zijn gedaald, blijft Orri hoge noteringen behalen.

"De prijzen zijn in het tweede deel van het seizoen aanzienlijk gedaald vanwege de overvloedige oogst in alle rassen", zegt Guillermo Soler, manager van het Orri Running Committee Spain. "Bovendien heeft de grotere aanvoer van mandarijnen uit andere landen rond de Middellandse Zee bijgedragen aan een overaanbod op de markt", voegt hij toe.

Hoewel de prijzen onder druk staan, blijft de Orri mandarijn volgens Soler de hoogste noteringen behalen. "Dit toont het onderscheidende karakter van dit ras aan", benadrukt hij.

"Na een periode van overaanbod in februari en maart, is het verkooptempo hersteld. Momenteel verloopt het seizoen correct en er is nog een maand te gaan", stelt de manager van ORC Spain. "Het lijkt erop dat de exportniveaus van de Spaanse Orri's gebruikelijk zijn en in Spanje is de marktsituatie vergelijkbaar met die in 2022, een jaar waarin de oogst ongeveer even groot was. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het tot nu toe een warmer jaar dan gebruikelijk is geweest, wat niet helpt om de consumptie van citrus te stimuleren."

De trend voor de komende jaren lijkt te wijzen op een toenemend aanbod van mandarijnen in het tweede deel van het seizoen. "De aanplant van bepaalde rassen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De volumes zullen blijven stijgen naarmate de jonge boomgaarden in volle productie komen. Tegelijkertijd zijn er ook nieuwe rassen die in het tweede deel van het seizoen op de markt komen. Dit zal voor periodes zorgen waarin er een verzadiging van de markt zal optreden en het zou andere rassen in januari en februari kunnen verdringen", zegt Soler.

"Ik geloof echter dat Orri, met een beperkte en goed beheerde teelt in Spanje, zich zal blijven onderscheiden als een premiummandarijn voor alle betrokken partijen in de waardeketen, ook dankzij de promoties die door ORC op touw worden gezet", zegt hij.

"We zien dat de erkenning van de Orri mandarijn in Spanje blijft groeien. Daarom zal de consumptie nog verder stijgen, ondanks het overvloedige aanbod van mandarijnen dat de volgende jaren wordt verwacht", besluit Guillermo Soler.

Voor meer informatie:
Orri Running Committee
www.orcspain.es

Publicatiedatum: