Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Justin Chadwick, CGA:

"Zuid-Afrikaans verzoek tot consultatie over Citrus Black Spot is niet agressief"

"Het recente verzoek van Zuid-Afrika aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voor consultatie is om onafhankelijke bemiddeling te zoeken voor een technisch probleem met betrekking tot Citrus Black Spot (CBS). Dat is niet agressief richting de EU", zegt Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA).

"We zijn verheugd dat onze regering eindelijk om consultaties heeft gevraagd, dat is heel belangrijk. De oproep tot consultatie is niet agressief. We vechten met niemand, het is een technisch probleem waarvoor onafhankelijke bemiddeling nodig is. Het helpt niemand dat we 2 mld rand (€98 mln) moeten betalen voor het behandelen van cosmetische problemen op fruit."

Volgens de regels van de WTO hebben de partijen een maand de tijd om elkaar te ontmoeten voor het overleg, dat wil zeggen tegen 15 mei 2024. De Zuid-Afrikaanse regering zal een lijst opstellen met vragen en documenten die de EU nodig heeft om te kunnen reageren terwijl ze zich voorbereiden op de bijeenkomst in Genève.

Het verzoek om consultatie werd maandag door de Zuid-Afrikaanse regering ingediend, met als doel een blijvende oplossing te vinden voor de fytosanitaire regelgeving van de EU over CBS, om zo het levensonderhoud van tienduizenden mensen in de Zuid-Afrikaanse citrussector te beschermen.

CBS is een schimmelinfectie die cosmetische vlekken op het getroffen fruit kan veroorzaken. Ondanks dat wetenschappers hebben bewezen dat CBS niet via het fruit op zich kan worden overgedragen, blijft de EU maatregelen opleggen aan Zuid-Afrikaanse citrustelers. Deze omvatten een gedetailleerd spuitprogramma en inspecties op boomgaard- en pakstationniveau met een aanzienlijke financiële last en andere onbedoelde gevolgen voor de Zuid-Afrikaanse sector.

"We kunnen niet doorgaan met de maatregelen zoals ze nu zijn. Ten eerste zijn de kosten van de maatregelen alleen al enorm. De economie van citrusteeltbedrijven is drastisch veranderd sinds 2020. De marges zijn nu echt krap, de markt wordt heel moeilijk te beheren. Het is onzinnig om de maatregelen in stand te houden. Er is geen risico op overdracht van CBS via het fruit naar Europese citrusboomgaarden. Elke expert over de hele wereld zal je vertellen dat het fruit de schimmel niet kan overdragen. Ten tweede, CBS is nooit gevestigd in de West-Kaap vanwege zijn mediterrane klimaat. Hetzelfde geldt voor Australië. Extra spuiten om CBS-vrij fruit te krijgen is niet goed voor het milieu en het fruit. We staan erop dat we dit probleem moeten oplossen. Er is geen risico voor Spanje, Griekenland of Frankrijk of ergens anders in Europa. We zijn graag bereid om in gesprek te gaan en ervoor te zorgen dat iedereen dit begrijpt", legt Chadwick uit.

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers Association
[email protected]

Publicatiedatum: